keresés

2022. február 16., szerda

Az Amazon új védelmi szabályai a COVID ellen

 

2022. február 10- én az Amazon bejelentette, hogy március 18-tól, az új szabály értelében, a dolgozók csak a teljes oltottság igazolása után kaphatnak táppénzét, COVID fertőzés miatti betegszabadság esetén. Viszont a teljes oltottsággal rendelkezők maszk nélkül dolgozhatnak.



Új szabályok

A Reuters cikke szerint a szabály alól mentesülnek, akik vallási, vagy egészségügyi okokból maradtak oltatlanok. Azok viszont, akik teljes oltottságot élveznek, maszkviselés nélkül dolgozhatnak, már február 11-től. A szabályzatbeli változás a növekvő oltottak, és csökkenő betegek számának köszönhető.


Vélemények

A cég COVID elleni védelmi szabályait az eddigiekben is sok kritika érte a dolgozók által.
Ez azért is megdöbbentő, mert a pandémia által okozott cég növekedés miatt, 75 ezer új alkalmazottat vett fel az Amazon.
A beosztottak n
em érezték úgy, hogy megfelelően erősek lennének a szabályzások. Ennek a gyengeségének pedig még 2020-ban meg is látszott az eredménye, mikor 20 ezer alkalmazott fertőződött meg a vírussal.
A maszk nélküli munkavégzés is egy ilyen vita keltő szabályzás lehet. Sokaknak szabadságot fog jelenteni, de lesznek olyanok is,
akik nem fognak egyet érteni az új szabállyal.

Tüntetés a munkakörülmények ellen


Munkavédelem a COVID alatt

A munkavédelmi szabályok nem csak az Amazonnál okoznak problémákat, hanem mindenhol. Így például Magyarországon is. 2021. november 1-től hatálybalépett a szabály, miszerint a versenyszférás munkáltatók kötelezhetik a munkavállalóikat az oltás felvételére. Ez sokak számára nem probléma, hiszen már be vannak oltva, másokat rákényszerít az oltás felvételére, vannak, akik pedig annyira nem értenek egyet az oltással, hogy inkább elvesztik a munkájukat. 
Hasonlóan vitatott szabályzás a maszkviselés kötelezővé tétele, vagy a táppénz megvonása.


Források:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése