keresés

2022. március 8., kedd

A finn könyvmennyország – A Helsinki könyvtár

Olvass, tanulj, gondolkozz és érezd jól magad, ez a legfőbb üzenete a Helsinkiben található Oodi könyvtárnak. Ebben a szellemben tervezték meg ezt a modern könyvtárat, amely remek találkozóhelyként funkcionál a látogatók felé, mindemellett igényes környezet fogadja a tanulni és olvasni vágyókat, és természetesen teljesen szabad hozzáférést nyújt a legújabb technológiákhoz. A látogatók már kora reggeltől egészen késő estig fedezhetik fel a könyvtár kínálta számos lehetőséget.

Az Oodi könyvtár

A Helsinki, Oodi könyvtár 2018-ban nyitotta meg kapuit az olvasói előtt egy nappal a Finn függetlenség napja előtt. Egy pályázatot megnyerve finn építészek kezdték megtervezni a 17250 négyzetméteres könyvmennyországot. A tervezéskor a kivitelezők igyekeztek arra figyelni, hogy mire van szüksége az ide látogató embereknek és a könyvtárosoknak és ezeket a szolgáltatásokat igyekeztek a legkorszerűbben megvalósítani.

A könyvtár egy évre rá 2019-ben megnyerte „Az Év Közkönyvtára” díjat

A könyvtár elsősorban már közösségi színtérként jelenik meg a látogatók számára akik számos megrendezendő programon vehetnek részt. A könyvtár teret ad színházi előadások megrendezésére, főzésre alkalmas helyet kínál a látogatók számára. Ezen felül fel lelehető benne még hangstúdió, 3D nyomtatónak és játékszoba is, a fiatalok igényeire is gondolva a könyvtár még számos videójátékkonzollal (Playstation, Nintendo Switch, Xbox) is várja a kikapcsolódni vágyókat.

A könyvtár, mint közösségi színtér

A közösségi színtér mellett szem előtt tartották azon látogatók igényeit, akik a tanulásban szeretnének elmélyülni. Például kutatók, egyetemisták, tanárok stb.

A könyvtárat szellős kialakításának köszönhetően számos tanuló-sarkot hoztak létre a nyugodt, és elmélyült tanulás érdekében, természetesen a szellős kialakítás nem eredményezi azt, hogy kevesebb könyv kapna helyet a polcokon. Online mintegy 3,4 millió a könyvtár polcain pedig 100 ezres nagyságrendű könyvek közül választhatnak a látogatók.

A könyvtár 3 szintje egymástól jól elkülöníthető. A földszinten éttermet, mozit, koncerthelyszíneket alakítottak ki. A középső szinten dolgozószobák, kreatív terek kaptak helyet.

A legfelső szinten a felhőket imitáló plafon, a felhőkből előbújó nap betörései és a külső zajokat kizáró óriási üvegfelületek új, zárt világot és nyugalmat teremtenek, ezért is hívják könyvmennyországnak.



























 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése