keresés

2022. március 8., kedd

Kibertámadás érte a Samsungot


A kibertámadások sok veszélyt jelentenek a nagyvállalatok számára is. Az interneten több ilyen cikket is olvashatunk, különböző portálokon, például a telex cikkjében . Az ajánlott évenkénti etikus hackerekkel való együttműködés sem ad teljes biztonságot egy-egy informatikai-rendszer sérthetetlenségére. A mostani esetben a koreai nagyvállalat, a Samsung járt pórul, a hackercsoport támadását követően.


Mi történt?
A Samsung szóvivője elmondása szerint a támadók céges adatokat tulajdonítottak el, ez körülbelül 190 GB adatot jelet. Az adatok között szerepelt a Samsung - Galaxy eszközök forráskódjának egy része is.
A vállalat közleményében említi, hogy a kibertámadás nem érintette a felhasználók személyes adatait.



Kik támadtak?
A támadást a Lapsus$ hackercsoport hajtotta végre. Ők egy fiatalokból álló szervezet, csak néhány hónapja váltak láthatóvá, viszont a kiberbiztonsági szakemberek már 2020 óta figyelik őket. Módszerei különböznek az átlagtól. Nem titkosítják a megtámadott rendszereket, csak ellopják az adatokat.
Friss hír, hogy a Lapsus$ tagjait letartóztatták, vezetőjük egy 16 éves fiatal volt.

Tanulság
A vállalatot ez a támadás rávilágította, hogy hol tálalhatott rést a hackercsoport a biztonsági rendszerükbe, és hol juthattak hozzá az érzékeny adatokhoz. A károk után kivizsgálták az esetet, és sikeresen "befoltozták" a kéretlen behatolás lehetőségét.

Hackercsoportok
A legjobb felszereléssel rendelkező hackercsoportok mögött átlában egy egész ország áll. A köztudatban jelen vannak a jó és rossz hackerek. A White Hat Hacker nevezetűek állnak a jó oldalon, és segítenek a réseket megtalálni. A Black Hat Hacker csapatok viszont hasonló ügyekben vesznek részt, mint ami most érte a Samsung vállalatát. Egyes csoportok felfedték nevüket, és magukra is vállalnak egy-egy kibertámadást.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése