keresés

2022. március 9., szerda

Oroszország fokozatosan leválik az internetről, most a Facebookon a sor

Március 4-étől az oroszok számára elérhetetlenné vált a világ egyik legnagyobb közösségi oldala, a Facebook. Nem a cég vonult ki az országból, hanem az orosz hírközlési hatóság kapcsolta le a szolgáltatásait, ezzel megakadályozva a 2022. február 24-én kitört orosz-ukrán háborúról szóló információk terjedését. Az intézkedés 66 millió felhasználót érint.

Információs szétválás

Nem ez az első információszolgáltató, amelyik nem folytatja oroszországi működését: a BBC is felfüggesztette működését, miután a moszkvai alsóház megszavazta azt az új törvényt, amely alapján akár 15 évnyi börtönbüntetést kaphat az, aki a hivatalos orosz álláspontnak ellentmondó információkat terjeszt. 

A szankciók az ellentét másik oldalán is megjelentek, az Ukrajnát támogató Európai Unió március 2-án kitiltotta területéről az orosz állami média képviselőit, a Russia Today-t és a Szputnyikot. Vannak cégek, amelyek bár folytatják az információszolgáltatást, mégis megtalálták a módját, hogy szankcionalizálják Oroszországot: a Google március 10 óta nem engedélyezi az orosz székhelyű cégek hirdetéseinek elhelyezését semmilyen platformjukon.

Egyéb szankciók


Oroszország Ukrajna elleni agresszióját megfékezendő, az Európai Unió, az Egyesült Államok és más országok is gazdasági, illetve - álhíreket megelőzendő - orosz hírcsatornákat korlátozó szankciókat vezettek be a háború első hetében. Ilyen például az orosz energiába való új beruházások betiltása, illetve a bármilyen orosz személynek vagy szervezetnek nyújtott hitelezés tilalma. Ezzel egyidőben az orosz vezetés is korlátozni kezdte az országba beáramló információt, így egyre inkább elszigetelve lakosait a globális hírforrásoktól.

Forrás: Telex, kép, Google 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése