keresés

2022. március 18., péntek

Piactér, mint online platform

Az e-kereskedelmi piactér egy olyan online platform, amelyen a vevő és az eladó találkozhat, így a termékek adás-vételét és cseréjét bonyolíthatják le. Vevőként megtalálhatod a számodra fontos termékeket és szolgáltatásokat, eladóként azokra a vevőkre találhatsz rá, akik kifejezetten a termékedet vagy szolgáltatásodat keresik. A piactér szerepe pedig az, hogy rajta keresztül folyik a termék csere, tehát a közvetítő szerepért pénzt tud kérni. A Digitális Jólét Program is egy ilyen platformot indított el az év elején Okos Város Piactér névvel. Az okosváros-termékek szállítói, fejlesztői és megrendelői az eddigieknél is gyorsabban és egyszerűbben találhatnak egymásra és dolgozhatnak együtt.

Működése és célja


A Digitális Jólét Program 2.0 -ban kiemelten szerepel az Okos Város fejlesztések témaköre. Célja, hogy a települések, a vállalkozások, az állampolgárok és a közösségek minél szélesebb körben ki tudják használni a digitális településfejlesztés kínálta lehetőségeket. Másfelől azon is igyekeznek, hogy a digitalizációs települési fejlesztések kiépítésében a helyi önkormányzatok és az okos megoldásokat fejlesztő magánvállalatok minél magasabb szakmai színvonalon tudjanak együttműködni.

A Piactéren kizárólag olyan termékek fejlesztése található meg, amelyek előzetesen pozitívan teljesítették a minősítés és a szakértői értékelés elvárásait. A hitelesítő vizsgálatra nagy hangsúlyt helyeztek, több szempontnak meg kell felelnie a terméknek az engedélyhez. Szükség esetén a szakértők működés közben is megvizsgálják az értékelt terméket, szolgáltatást. Minden Piactéren szereplő terméket egy ún. termékadatlap mutat be, amelynek része a termék- és céginformációkon kívül a termék szakértők általi minősítésének eredményét tartalmazó kisebb összefoglaló.

Az oldalon kötelező a regisztráció, anélkül sajnos nem elérhetőek a szolgáltatások. Az oldalra lépve azonnal láthatjuk és mindössze pár percet vesz csak igénybe. Külön szerepel a felhasználói és a vállalati regisztráció, ettől függően más adatokat kér el és más szolgáltatásokat vehetünk igénybe.

Online piactér előnyei


Magyarországon korábban több elérhető hazai és nemzetközi piactér is jelen volt, ezeket pedig egyre többen veszik igénybe. Egy 2020-as kutatás szerint több mint 5000 magyar vállalkozás töltötte fel az általa forgalmazott terméket valamilyen online piactérre.

A felületén könnyen, gyorsan és biztonságosan hirdethetünk és vásárolhatunk. Rendkívül széles felhasználói tömeget szólítanak meg és az emberek megbízhatónak találják, így bátran használják a felületet.

Dr. Vitályos Eszter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára üzenetében úgy fogalmozott: "Az Okos Város Piactér megkönnyíti az információcserét és a kapcsolattartást a szereplők között, és hatékonyan tudja támogatni a magyarországi digitális településfejlesztést. A kulcsszó ezúttal is a településfejlesztés, a vidékfejlesztés, ami e program dinamikáját meghatározza."

Dr. Cser-Palkovics András Székesfehérvár polgármestere egy videóüzenetben köszönetét fejezte ki az Okos Város Piactér létrehozásáért, ugyanis megkönnyíti és lerövidíti a döntési folyamatokat az önkormányzatoknál. Ez azért fontos, mert lépést kell tartani a korral, át kell látni a fejlesztési lehetőségeket, s még azelőtt döntést kell hozni ezekről, hogy elavulnának. "Úgyhogy én üdvözlöm ennek az Okos Város Piactérnek a létrejöttét, és azt hiszem, hogy ez egy nagyon jó technológia, segítség és háttértámogatás minden település számára"

Szolgáltatások vállalkozók számára


A termékeiket a Piactér felületének segítségével értékesíthetik főként az önkormányzatok és az önkormányzati intézmények részére. A termékeket egy előzetes regisztrációs, majd többlépcsős folyamaton keresztül vizsgálják szakértőik, hogy a termék leellenőrzésével egy minősített eszközt kínálhassunk a megrendelők részére. Ezután a folyamat után jelennek meg csak a termékek a Piactéren, ahol a potenciális megrendelők egy ajánlatkérési funkció használatával kapcsolatfelvételt kezdeményezhetnek a termék értékesítőjével.

Szolgáltatások önkormányzatok és intézmények számára


A Piactéren olyan okosváros-termékek, szolgáltatások és azok fejlesztői között böngészhetnek, amelyeket egy többlépcsős hitelesítési folyamaton keresztül ellenőriztek le. Az éves regisztrációs díj megfizetésével elérhetővé válnak a Piactéren található termékek és szolgáltatások, melyek az önkormányzatok számára nyújtanak településfejlesztési eszközöket, megoldásokat. A termékről elérhető egy részletes termékadatlap is. Elérhető egy ajánlatkérési funkció, amely megkönnyíti a kapcsolatfelvételt a kiválasztott termék értékesítőjével. A regisztrációs díj része, hogy a Piactéren elérhetővé válnak az aktuális pályázati felhívások is. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése