keresés

2024. április 30., kedd

Egyedi EU-s frissítés, új EU-s szabályok, MI modellek

Új, egyedi EU-s frissítés

Csak az EU-ban elérhető funkciót hoz az iOS 17.5, az Apple már elérhetővé tette a frissítés 2. bétáját a fejlesztők számára, ami a digitális piacokról szóló DMA betartásához szükséges újabb változással érkezik. A felhasználók weblapokról is letölthetnek majd alkalmazásokat, így az alternatív alkalmazásboltok mellett újabb lehetőség nyílik meg az applikációk beszerzése kapcsán.

Ez azonban nem jelent teljes, Androidhoz hasonló szabadságot: csak azok a fejlesztők terjeszthetnek weboldalukon keresztül appokat, akik kettő vagy több éve az Apple Developer Program tagjai, ráadásul a fejlesztőnek az EU-ban kell lennie vagy kell rendelkeznie EU-s jelenléttel, leányvállalattal.

Csak azok az alkalmazások tehetőek közzé ebben a formában, melyeknek az előző évben legalább egymillió éves első telepítése volt az EU-ban. Az így telepített appok frissíthetőek, készíthető róluk biztonsági mentés is, ami visszaállítható.

Egy ilyen app telepítésekor láthatjuk az adatlapját, melyen megtalálható az applikáció és a fejlesztő neve, az alkalmazás leírása és képernyőfotók is. A telepítés előtt engedélyeznünk kell a fejlesztőt, hogy tőle származó appokat telepíthessünk.

A fejlesztők számára előnyös ez az újdonság, hiszen így nem kell fizetniük az Apple-nek az alkalmazás eladások után, ha saját weboldalaikon teszik letölthetővé az appokat. Ez persze nem jelenti azt, hogy semmit sem fizetnek: ha egy app átlépte az egymillió telepítést az előző évben, minden ezen felüli letöltést követően 0,5 eurós alaptechnológiai díjat kell fizetniük a fejlesztőknek a Apple részére.

MI modelleket mutat be az Apple

A mesterséges intelligencia világában az utóbbi időben egyre népszerűbbek az úgynevezett „kis nyelvi modellek”, mivel ezek egy helyi eszközön futtathatók ahelyett, hogy adatközponti szintű számítógépeket igényelnének a felhőben. Az Apple bemutatta az „OpenELM” nevű, apró forrásból elérhető MI-nyelvi modelleket, amelyek elég kicsik ahhoz, hogy közvetlenül egy okostelefonon fussanak. Ezek egyelőre többnyire kutatási modellek, de az Apple jövőbeli, készüléken futó MI-ajánlatainak alapját képezhetik.

Az Apple új MI-modelljei, amelyek gyűjtőnevükön „OpenELM”, azaz „Open-source Efficient Language Models”, vagyis nyílt forráskódú hatékony nyelvi modellek, jelenleg az Apple Sample Code License érhetőek el a Hugging Face-en. Mivel a licencben vannak bizonyos korlátozások, nem biztos, hogy megfelel a nyílt forráskód általánosan elfogadott definíciójának.

A Microsoft Phi-3 modelljeinek célja valami hasonló: a nyelvi megértés és a feldolgozási teljesítmény hasznos szintjének elérése kis méretű, helyben futtatható MI-modellekben. A Phi-3-mini 3,8 milliárd paraméterrel rendelkezik, de az Apple OpenELM modelljeinek némelyike jóval kisebb, 270 millió és 3 milliárd paraméter között mozog nyolc különböző modellben.

Összehasonlításképpen a Meta Llama 3 családjában eddig megjelent legnagyobb modell 70 milliárd paramétert tartalmaz (és hamarosan érkezik egy 400 milliárdos változat is), az OpenAI 2020-as GPT-3 pedig 175 milliárd paraméterrel szállított. A paraméterek száma az MI-modellek képességének és összetettségének mércéjeként szolgál, de a legújabb kutatások arra összpontosítanak, hogy a kisebb MI-nyelvi modelleket ugyanolyanná tegyék, mint amilyenek a nagyobbak voltak néhány évvel ezelőtt.

A nyolc OpenELM-modell kétféle változatban létezik: négy „pretrained” (gyakorlatilag a modell nyers, next-token változata) és négy „instruction-tuned” (utasításkövetésre finomhangolt, ami ideálisabb az MI-asszisztensek és chatbotok fejlesztéséhez):

  • OpenELM-270M
  • OpenELM-450M
  • OpenELM-1_1B
  • OpenELM-3B
  • OpenELM-270M-Instruct
  • OpenELM-450M-Instruct
  • OpenELM-1_1B-oktatás
  • OpenELM-3B-Instruct

Az OpenELM 2048 tokenes maximális kontextusablakkal rendelkezik. A modelleket a RefinedWeb nyilvánosan elérhető adathalmazokon, a PILE duplikációkat eltávolító változatán, a RedPajama egy részhalmazán és a Dolma v1.6 részhalmazán képezték ki, amely az Apple szerint összesen mintegy 1,8 billió token adatot tartalmaz. A tokenek az adatok töredezett reprezentációi, amelyeket az AI nyelvi modellek használnak feldolgozásra.

Az Apple kiadta a CoreNet kódját is, egy olyan könyvtárét, amelyet az OpenELM képzéséhez használt, és reprodukálható képzési recepteket is mellékelt, amelyek lehetővé teszik a neurális hálózati fájlok megismétlését, ami eddig szokatlan egy nagy technológiai cégtől.

Bár az Apple még nem integrálta az MI nyelvi modellek ezen új hullámát a fogyasztói készülékeibe, a közelgő iOS 18 frissítés a pletykák szerint tartalmazni fog olyan új MI funkciókat, amelyek a felhasználói adatvédelem biztosítása érdekében a készüléken belüli feldolgozást használják.

Új EU-s szabályok

Az EU trösztellenes szabályozói az Apple iPad operációs rendszerét kapuőrnek minősítették, amelyekre szigorú kötelezettségek vonatkoznak. Az intézkedés célja, hogy egyenlő versenyfeltételeket biztosítsanak a piacon, valamint, hogy több választási lehetőséghez jussanak a felhasználók.

Az Európai Bizottság vizsgálata megállapította, hogy az iPadOS fontos kaput jelent az üzleti felhasználók számára a végfelhasználók eléréséhez, és hogy az Apple az iPadOS tekintetében megszilárdult és tartós pozíciót élvez.

„Az Apple-nek most hat hónapja van arra, hogy biztosítsa az iPadOS-re vonatkozó DMA (Digital Markets Act) kötelezettségek teljes körű teljesítését”,

áll az Európai Unióban versenyjogi jogérvényesítő hatóságként működő uniós végrehajtó testület közleményében.

Az ügy érdekessége az, hogy az Európai Unió digitális piacokról szóló törvénye (DMA) értelmében az Apple-t 2023-ban kapuőrnek jelölték ki az iOS, az App Store és a Safari kapcsán – vagyis az iPadOS nélkül.

Mely platformok minősülnek kapuőrnek?

A digitális piacokról szóló jogszabály részletes és tárgyilagos kritériumokat határoz meg arra vonatkozóan, milyen feltételek teljesülése esetén minősülnek a nagy online platformok „kapuőrnek”. A jogszabály hatálya így kellően behatárolt, és a nagy, rendszerszintű online platformokra korlátozódik.

A digitális piacokat szabályozó jogi keret szerint egy online platform akkor tekintendő „kapuőrnek”, ha:

  • erős gazdasági pozícióval rendelkezik, jelentős hatást gyakorol a belső piacra, és tevékenységét több uniós országban fejti ki;
  • erős közvetítői pozícióval rendelkezik, ami azt jelenti, hogy kellően nagy számú fogyasztót és kereskedőt hoz kapcsolatba egymással;
  • jól megalapozott és tartós piaci pozícióval rendelkezik (vagy fog rendelkezni), tehát helyzete hosszú távon szilárd – ez igaz az olyan vállalatokra, amelyek az elmúlt három pénzügyi év mindegyikében teljesítik a fenti két kritériumot.


Források:

Az Apple nyolcféle kis MI-modellt mutat be

CSAK AZ EU-BAN ELÉRHETŐ FUNKCIÓT HOZ AZ IOS 17.5

Az EU 6 hónapot adott az Apple iPad-nek a DMA kapcsán

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése