keresés

2024. április 28., vasárnap

Az agy-számítógép interfész a legújabb orvosi csoda?

Elon Musk neve sokmindenki számára ismerős lehet. Akár mint a világ leggazdagabb embere, vagy az OpenAI egyik legnagyobb befektetője, de ezenkívül is olyan hatalmas üzletek fűződnek a nevéhez mint a Paypal, vagy a Tesla Inc. A milliárdos agyi interfésszel foglalkozó cége a Neuralink már 2016-ban felvetette az ötletet, miszerint mentális kapcsolatot lehet létrehozni gondolataink útján számítógépekkel, kiváltva ezzel a klasszikus billentyűzet-egér kombót. 

Embereken való tesztelés


Különböző állatkísérletek után az "első ember megkapta az implantátumot és jól gyógyul" jelentette ki egy bejegyzésében Musk a saját tulajdonában lévő közösségi platformon az X-en. A beültetett implantátum (~idegen test) az agy különböző területeihez kapcsolódik, képes leolvasni az idegszálak neurotikus jeleit továbbá egy számítógépes interfész értelmezi is azt. A pontos eredményekről csak ködösen fogalmaznak a Neurolink fejlesztői, mindenestere az új terméknek már fantázianevet is adtak: Telepathy, azaz stílusosan csak a telepátia nevet kapta. A beültetés folyamatáról nem hangzott el semmilyen nyilatkozat, bár 2020-ban már előállt a cég egy műtéti robottal, mely állítólag minimális fájdalommal képes beültetni implantátumot. Tekintettel arra, hogy mennyire szenzitív és sebezhető területe ez testünknek azért joggal támadhatnak aggodalmaink. Ugyanakkor azt is fontos megjegyezni,  hogy Elon Musk korábbi jóslatai sorra válnak valósággá. Gondoljunk csak arra, hogy néhány éve vagy hónapja még nem létezett ChatGPT vagy Copilot sem. Amennyiben amerikai vagy kanadai állampolgárok vagyunk, elmúltunk 18 évesek vagy legálisan nagykorúnak számítunk, és megfelelünk pár egészségügyi kitételnek, úgy akár mi is lehetünk tesztalanyok.  Technikai fejlődés ide vagy oda, vannak kontra és pro érvek is mindezek mellett. Merülhetnek fel bennünk kétségek az emberi kísérletek kapcsán, de megfelelő  etikus használattal akár a javunkra is fordíthatjuk a különböző tudományokban, mint például az orvoslás.



Újabb hírek 


Az nyaktól lefelé lebénult fiatal férfi Noland Arbaugh, aki az első emberi tesztalany a Neuralink által használt BCI fejlesztésekben, már online sakkozik és videójátékozik csupán a gondolataival irányítva a kurzort és a billentyűzetet. Elmondása szerint az implantátum nem tökéletes, de az biztos hogy hatalmas változást hozott az életébe ez a beavatkozás.  A szerkezet úgy működik hogy a chip képes leolvasni az agy által létrehozott idegi aktivitást és lefordítja Bluetooth alapú távvezérlő parancsokra amivel az elektronikus eszközt tudja irányítani. Az eszköz egy vezeték nélküli akkumulátor által tölthető.

Előzmények


Nem ez az első kísérlet az emberi aggyal működtetett elektronikai eszközök működtetésére. 2016-ban Nathan Copeland aki egy autóbaleset közetkeztében bénult le, ő kezet foghatott Barack Obamával annak a szerkezetnek a segítségével amit a Neurolink riválisaként számontartott Blackrock Neurotech fejlesztett ki. Az Utah Array nevű neurotechnológiai vívmány segítségével képes volt érezni az érintést, még ha ez valójában nem is a saját kezével történt. Ezt a szerkezetet az agykéreg érzékelésért felelős részébe ültették be és kapcsolták össze a robotkéz végén lévő érzékelőkkel. Nemrégiben pedig egy gerincsérültnek tudták mozgásra bírni a végtagjait hasonló technológia segítségével. 

Újabb fejlesztések a láthatáron


Alighogy  Elon Musk  agy-számítógép interfészekkel foglalkozó cége beültette az első implantátumát egy emberbe, újabb kísérleteket kezdtek egy a látást elősegítő chip irányába. Ami új reményt jelenthet  a látássérültek számára. Az első állati kísérletek már elkezdődtek, melyekben vak majmok látását igyekeznek visszaadni.  Az új Blindsight névre keresztelt chip még nem tudja utánozni a normál emberi látást, kezdetben az érzékelt világ egy korai Nintendo játék grafikájára fog hasonlítani, de a fejlesztések során arra számítanak hogy elérhetővé fog válni a tökéletes emberi látás. Elon Musk kiemelte hogy egy állat sem pusztult el vagy élt át kínzást a kísérletek alatt, reflektálva a korábban nagy port kavart, kiszivárogtatott hírekre a majmokkal való kegyetlen bánásmóddal kapcsolatban.


Kína felzárkózik


Ahogy az várható volt a kínaiak sem szeretnének lemaradni a BCI  fejlesztések területén. Az első ilyen kínai implantátumot a Zhongguancun Forum éves techrendezvényén mutatta be a Beijing Xinzhida Neurotechnology nevű cég, új termékének  neve a Neucyber nevet kapta. Majmokon tesztelve az állat képes volt a gondolataival irányítani egy robotkart, amit azzal értek el hogy az állatot szabad mozgásában korlátozva elé tettek egy epret, amit a gondolataival irányított karral megfogott. Valószínűleg az embereken való tesztelés sem fog sokat váratni magára.




„Szép új világ”


Musk sci-fi rajongó énjének nem titkolt elképzelése, hogy az egészségügyi problémákkal küzdő emberek segítésén kívül, szeretné úgy összekapcsolni az agyat és a számítógépet hogy emlékeket és információkat lehessen keresni az emberek elméjében. Ezek a gondolatok vagy kísérletek számos etikai aggályt vetnek fel, melynek kialakulófélben lévő új területe a neuroetika. Vajon ez az eszköz csak az alany által lesz irányítható vagy külsőleg is be lehet avatkozni majd? Mennyire lesz magánélete az adott személynek? Ha törvénybe ütköző dologra gondol, az már okot adhat megfigyelésre? George Orwell 1984 című regénye is hasonló társadalmi kérdéseket boncolgat. A bűnstop vagy a duplagondol kifejezés  bekerülhet a köznapi nyelvhasználatba?


Források:





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése