keresés

2024. április 1., hétfő

Összeolvadtak a streamingszolgáltatók

Felvásárolta a Disney+ a jóval régebb óta jelen lévő  Hulu streamingplatformot, ezzel elérte kitűzött célját, hogy  versenyképesebbé válhat a konkurens Netflix-szel szemben.

A Disney vált elsődleges szolgáltatóvá, de továbbra is elérhető a Hulu-tól, mint különálló alkalmazás. A The Walt Disney Company most már hivatalosan is birtokosává vált a  Hulu tartalmainak. Ez egyenlőre csak az Egyesült Államokban és Japánban okoz változás, ugyanis csak ebben a két országban elérhető ez a streamingplatform, így Magyarországot nem érinti ez az esemény. A platformokra való előfizetés költségei nem változnak, a Hulu-ra ugyanúgy külön lehet előfizetni a Disney+-tól a platformon belül.

 Platformegyesítés

Az így társszolgáltatássá váló Hulu korábbi saját könyvtára a Disney+ alkalmazás elindítása után az erre különválasztott részben jelenik meg az előfizetőknek, az eddig önállóan létező Marvel, Pixar és National Geographic mellett. Az egyesülést követően a Disney+ logója is megváltozott, a streamingszolgáltatás eddigi jellegzetes kék színe helyett a Hulu zöldesebb árnyalata is megjelent.

Az egyesülés a valósában sokkal lényegesebb a Hulu tartalmainak felvásárlásánál, ugyanis ez az esemény jól jellemzi a Disney stratégiájában történt irányváltást. A korábban önálló gyűjteményeket a streamingcég egyetlen platformon igyekszik egyesíteni, ezzel próbálja erősíteni az amerikai cég a konkurens  Netflix elleni fellépést. Emellett a szolgáltatott tartalmak mellett a két platform metaadatainak, ajánlórendszereinek, bejelentkezési eszközeinek és hirdetési platformjainak egyesülése is megtörtént.

Röviden a Huluról

A Hulu tartalma főleg a nagyobb amerikai műsorokból, sikersorozatokból és filmekből, illetve saját licencelt tartalmakból állt. A szolgáltatás 2007-ben indult, a tavalyi év decemberében pedig közel 50 millió előfizetője volt, amíg a Disney használóinak száma 146,1 millió főt jelentett. Így a most már egyesített két platform adatai már megközelítik a konkurens Netflix 220 millió fős előfizetői bázisát. Európában, annak ellenére, hogy nem elérhető ez a fajta platform, számos Hulu-hoz tartozó sorozat a Disney+ kínálatatában volt eddig is elérhető. Ezután így kérdésessé vált, hogy az európai Disney+ felhasználók irányában a közeljövőben milyen mértékű kínálatbővülést vagy esetleges változást hozhat hozhat az egyesülés. 

Az amerikai cég felmérése szerint a Disney több mint 100 ezer egyedi beállítást vett át közvetlenül a Hulutól a saját platformjára, amely egy bonyolult folyamatnak minősült. A már 16 éve működő Hulu alkalmazása sokkal eltérőbb technológiai platformon futott új társtulajdonosánál, így a vállalatnak egységesíteni kellett a két különböző formátumot. A Disney egy univerzális metaadat-fordító segítségével a különböző katalógusok tartalmát egységesen jelenítette meg, ami megkönnyítette a keresést és az ajánlást folyamatát a két platform között.

A szerződésről

Aaron LaBerge, a Disney Entertainment és az ESPN elnöke és műszaki igazgatója az egyesülést követően közölte, hogy a cég hosszútávú célja egy egyetlen streamingszolgáltatás működtetése, és hogy a Walt Disney Company összes streaming szolgáltatása egy platformot képviseljenek a közeljövőben. 

A Disney még 2019-ben szerezte meg a Hulu legtöbb részét azután, hogy az azt korábban birtokló 21st Century Foxot is megvette. A mostani megállapodásban megtalálható, hogy mindkét szerződési cég kötelezheti a másikat az eladásra, illetve a vásárlásra, így látszólag továbbra is egyenlő felek maradnak.

Forráscikk: Összeolvadt a Disney+ és a Hulu - HWSW, Dömös Zsuzsanna, 2024. 03. 28.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése