keresés

2024. május 5., vasárnap

A bolygó jövője a tét-az elektronikus szemét problémája

 A "Z"- és az "Alfa" generációknak már szinte lételemük a számítástechnikai eszközök használata. Ezek az eszközök idővel tönkre mennek, és használhatatlanná válnak. Néhány alkatrészt meg lehet menteni, de az összeset nem, és az újra nem hasznosítható alkatrészekből elektronikai hulladék lesz. A bolygó a túlnépesedés miatt így is küzd a sok ember-által generált szeméttel, és ezt a problémát ráadásul még jobban felerősíti ez a fajta hulladék.


Hulladék, amíg a szem ellát


Az elektronikus hulladék különféle elektronikai eszközök, melyek már használhatatlanok. Ezt a fajta hulladékot nem lehet csak úgy kidobni a kommunális hulladékokat tároló "zöld" kukába (sajnos ezt sokan megteszik, ezzel is aláásva a Föld bolygó jelenlegi tisztaságát), mert ezek a melléktermékek nagyon veszélyesek lehetnek. A különféle számítástechnikai eszközökben rengeteg környezetre ártalmas vegyi anyag van; gondoljunk csak az akkumulátorokra, és az azokban található különféle savakra. Az ENSZ szerint 2030-ra harminchárom százalékkal nőni fog az évenként kidobott elektronikai eszközök száma (ami most évenként 62 millió tonna).

Az emberiség szerepe


Mióta a bolygó létezik az élőlények különféle melléktermékeket hagynak maguk után. Ezek többnyire lebomlanak. Az emberek ezzel ellentétben sokkal több mennyiségű és fajtájú szemetet termelnek, amit egyre nehezebb elhelyezni. A szemét egy (kis) részét újra használják. Ez sajnos egy idő után nem lesz már opció, mert a szemetet nem lesz hova elrakni. (Jelenleg is egy Ausztrália-méretű szeméthegy úszik a Csendes-óceánon). Ez egy olyan "hálózati" probléma, ami kihat az egész emberiségre, és a kezelés módja meghatározza/befolyásolja majd az emberiség jövőjét.

A számítástechnikai eszközök mesterséges anyagokból állnak, így azok nem bomlanak le. A még kinyerhető alkatrészeket újra használják, de hosszú távon ez nem megoldás. A nem újrahasznosítható darabok akár az óceáni szemétszigeten is kiköthetnek. Ez súlyosbítja az amúgy sem rózsás állapotot.

Az eszközök útja


A szemét több módon is távozhat egy háztartásból: vagy a lakó viszi el a hulladékot a legközelebbi hulladékudvarba, vagy a kommunális hulladékkal együtt elviszi azt a kukásautó. Utóbbi esetben a veszélyeshulladékot a szakemberek kiválogatják, és azt biztonságosan elhelyezik egy erre kijelölt helyen. Ez sajnos szintén környezetszennyező lehet, hiszen a tároló melletti ökoszisztéma felborulhat. (A harmadik eshetőség a legrosszabb, mert ekkor az egyén illegálisan válik meg a szeméttől, így az tovább szennyezi a Földet).

Sokszor ezek a veszélyeshulladékok a fejlődő országokba "érkeznek". Ott az újra használathoz szükséges szétszerelést, valamint az értékes arany, réz, és alumínium részek kinyerését illegálisan végzik. Ezek a műveletek a nem megfelelő körülmények miatt rendkívül környezetkárosítóak.

Az eszközök elkészítéséhez rengeteg vízre van szükség, a különböző fémeket kitermelő bányák pedig folyamatosan szennyezik a környező vizeket. A helyi lakosság is nagy veszélyben van, mert ezek az anyagok erősen rákkeltőek lehetnek.

Lehetséges megoldások


Az egyik megoldás az lehet, hogy egy eszközt nem két hónapig használunk (ahogyan azt sok ember teszi), hanem hosszabb ideig. Ez sajnos egy többtényezős dolog, ugyanis hátráltatva vagyunk a "tervezett elavulás" miatt is. Manapság több cég is foglalkozik a használt e-eszközök feljavításával. (Ez a megoldás a tavalyi évben egészen népszerű volt, így csökkentve a környezeti terhelést).
Egy másik megoldás az lehet, hogy az újra nem használható szemetet megfelelően kezeljük, és ezáltal minimalizáljuk a környezetre gyakorolt káros hatásokat. Ezt nagyon is fontos lenne tudatosítani az emberekben, mert ezzel a tempóval hirtelen belecsöppenhetünk egy nem kívánatos jövőbe.

Linkajánló:

Az FKF által meghatározott szemétkategóriába besorolható e-hulladékokról itt lehet tájékozódni;
A műanyag által létrejött "kontinensről" itt lehet olvasni;
A hulladékokról (gyűjtés/fajta) egy hosszabb tájékoztató (szakmai) PDF-fájl itt érhető el;
Az eredeti hír itt olvasható;

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése