keresés

2024. május 5., vasárnap

Beeső eladások, furcsán viselkedő Apple ID-k. A legújabb hírek az Appletől

Beeső eladások

2024 első három hónapjában az Apple eladásai 4 százalékkal, 90,8 milliárd dollárra estek vissza az előző év azonos időszakához képest, írja a BBC. A beesést az iPhone-ok iránti kereslet meredek visszaesése is generálta. Ilyen bezuhanást több mint egy éve nem tapasztalt a techvállalat.

A cég vezetői szerint az eredményeket torzították a Covidhoz kapcsolódó ellátási zavarok, amelyek szokatlanul erős eladásokhoz vezettek a tavalyi év azonos időszakában. Azt jósolták, hogy az eladások az elkövetkező hónapokban ismét megindulnak majd, figyelembe véve a közelgő termékbevezetéseket és a beruházásokat a mesterséges intelligenciába.

Az iPhone-ok negyedéves értékesítése több mint 10 százalékkal esett vissza az előző év azonos időszakához képest, és az eladások Európát kivéve minden földrajzi régióban csökkentek. A cég kínai piacán eddig 8 százalékos visszaesés volt tapasztalható.

Az Apple-nek az eladási statisztikákon kívül is akad gondja: monopóliumellenes per zajlik éppen az Egyesült Államokban a Google ellen, ami fenyegeti azokat a kifizetéseket, amelyeket az Apple kap a keresőóriástól azért, hogy a Google legyen az alapértelmezett keresőmotor a Safariban. A bírósági beadványok szerint ezek a kifizetések körülbelül 20 milliárd dollárt tettek ki 2022-ben.

Luca Maestri pénzügyi igazgató elmondta, hogy az Apple eladásai várhatóan alacsony, egyszámjegyű növekedést mutatnak majd a júniusig tartó három hónapban.

A mesterséges intelligenciába folyik a pénz

Az Apple keveset mondott a mesterséges intelligenciával kapcsolatos termékterveiről, azzal a technológiával kapcsolatban, amelyre a riválisok, a Microsoft és az Alphabet Google hatalmas téteket tesznek. A vállalat tavaly kezdte meg a kutatás-fejlesztési kiadások növelését, és Cook szerint a vállalat az elmúlt öt évben több mint 100 milliárd dollárt költött kutatás-fejlesztésre. 

„Továbbra is nagyon erősnek érezzük a generatív MI-ben rejlő lehetőségeinket, és jelentős beruházásokat hajtunk végre. Alig várjuk, hogy néhány nagyon izgalmas dolgot megoszthassunk ügyfeleinkkel az év későbbi eseményein”mondta Cook.

Miközben az Apple igyekszik a mesterséges intelligenciát a termékeibe építeni, a hatalmas visszavásárlási programja megnyugtathatja a befektetőket.

Bosszantó hiba az Apple ID-kban 

Habár az Európai Unió által életbe léptetett új szabályozás számos szempontból nyitásra kényszerítette az Apple-t, a cupertinóiak eszközei alapvetően továbbra is egy szorosan összetartozó ökoszisztéma részét képezik, melyek középpontjában egyetlen digitális azonosító, a pletykák szerint hamarosan átnevezésre kerülő Apple ID áll.

E fiók nélkül az almás cég gyakorlatilag egyetlen szolgáltatását sem tudjuk igénybe venni, ahogyan minden mentett adat és jelszó is ehhez van kötve, így rendkívül kellemetlen, ha valaki kívül találja magát a rendszeren. Márpedig most úgy néz ki, hogy ez bárkivel megtörténhet.

A 9to5Mac ugyanis több közösségi médiás poszt és a saját szerkesztőségi tapasztalatai alapján a napokban arról számolt be, hogy az Apple rengeteg felhasználót kiléptetett az Apple ID-fiókjából azok összes eszközén, az érintettek pedig csak egy új jelszó létrehozását követően tudtak ismét bejelentkezni. A cég semmilyen magyarázatot nem adott a dologra, és a portálnak sincs ötlete, mi lehet a probléma oka.

Az Apple Sytstem Status weboldal mindenesetre a cikk publikálásakor és e sorok írásakor sem jelezte, hogy bármilyen hiba állna fenn az almás online szolgáltatásokban, így végképp rejtély, mi zajlik a háttérben. Ha az elmúlt napokban téged is kiléptetett a rendszer, vagy később történne meg veled a dolog, érdemes emlékezni rá, hogy a jelek szerint ez most egy kiterjedt jelenség.

A legtöbbek számára persze csak egy apró kellemetlenséget jelent, ha új jelszót kell készíteni, azzal viszont nem árt tisztában lennünk, hogy az ellopott eszközök védelme funkció miatt ez akadályokba ütközhet, ha egy idegen helyen próbálkozunk vele, illetve a jelszó átállításával az Apple ID-ben megadható alkalmazásspecifikus bejelentkezési kódot is újra kell konfigurálni.

Nem ébresztenek egyes készülékek

Az ügy nemrégiben kifejezetten nagy port kavart a különböző közösségi oldalakon és fórumokon, ahol a felhasználók eleinte azt sejtették, hogy álmukban valahogy kinyomhatták az ébresztőt, és ezért nem keltek fel – az esetek azonban kezdtek egyre gyakoribbak lenni, ami miatt nyilvánvalóvá vált, hogy nem egyedi helyzetekről, hanem egy központi problémáról van szó.

A jó hír, hogy az ügy eljutott az Apple-höz is, akik megerősítették, hogy valóban gond lehet bizonyos iPhone-ok ébresztő funkciójával, amit megpróbálnak minél hamarabb kijavítani. A rossz hír, hogy hivatalos megoldás még mindig nem érkezett, ez azonban nem jelenti azt, hogy egy kis ügyeskedéssel ne lehetne orvosolni a problémát – az internet népe ugyanis rájött, hogy mi okozhatja a problémát, amit néhány koppintással ön is megszüntethet; mutatjuk, hogy hogyan.

Mivel a felhasználóknak feltűnt, hogy a probléma tulajdonképpen csak olyan iPhone-okat érint, amelyek Face ID-val és TrueDepth kamerarendszerrel rendelkeznek, ezért hamar egyértelművé vált, hogy vélhetően a készülékek ezen része lesz a ludas. Mint ismeretes, a Face ID-s iPhone-ok rendelkeznek egy olyan funkcióval, amelynek köszönhetően a telefon képes érzékelni, hogy éppen figyeli-e a kijelzőt. Amennyiben ez így van, a hangjelzéseket automatikusan lehalkítja vagy bizonyos esetekben le is némítja a mobil – hiszen úgy véli, azok fölöslegesek, úgyis látja őket.

"MOST ÚGY NÉZ KI, HOGY AZ ELMARADÓ ÉBRESZTÉSEK IS EBBŐL A FUNKCIÓBÓL FAKADNAK, AZ IPHONE-OK VÉLHETŐEN HAMISAN ÚGY ÉRZÉKELIK, HOGY ÉPPEN A KIJELZŐT NÉZI, EZÉRT NEM SZÓLALNAK MEG."

Szerencsére azonban van megoldás, az Attention Awareness funkciót ugyanis teljesen ki lehet kapcsolni. Ehhez az iPhone-ján be kell lépnie a Beállításokba, majd le kell görgetnie egészen a Face ID és Jelkód menüpontig. Koppintson az opcióra, írja be jelkódját, majd suhintson lefelé egészen addig, míg meg nem látja a Figyelemérzékelő funkciók menüpontot – ha megvan, húzza el a mellette található kapcsolót. A figyelemérzékelés akkor lesz kikapcsolva, ha a kapcsoló a bal oldali irányba mutat, és szürke színű.

A visszajelzések alapján ez több felhasználónál is orvosolta a problémát, hátrány azonban, hogy csak néhány intelligens funkció kikapcsolásának árán. Ahogy írtuk, az Apple már dolgozik a hivatalos megoldáson, ami vélhetően egy jövőbeli iOS-frissítéssel fog megérkezni, azt azonban, hogy erre mikor kerülhet sor, egyelőre nem tudni.

Nem csak emiatt van zűrzavar a vállalatnál

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, manapság nem áll túl jól az Apple szénája, a vállalatot ugyanis sorra érik a csapások – tulajdonképpen minden irányból. Már eleve az is elég rossz lenne, hogy az almás vállalat minden korábbinál rosszabb viszonyt ápol az Európai Unióval – erről ide kattintva olvashat részletesebben –, de ezenfelül még házon belül is gondjaik vannak. Az Apple Vision Pro ugyanis egyáltalán nem úgy teljesít az eladások tekintetében, mint ahogy azt várták, ami miatt nemrégiben a felére csökkentették az éves eladási tervezetüket. Ugyancsak rossz hír, hogy több mint 30 év után otthagyta a vállalatot az Apple Vision Prón dolgozó egyik vezető is, helyére pedig egyelőre még nem tudják, hogy kit állítsanak.

AI fejlesztés

Az Apple által végzett nagyszabású AI (mesterséges intelligencia) fejlesztésről szóló pletykák már hónapok óta keringtek a levegőben. Most végre betekintést nyerhetünk abba, hogy mire számíthatunk az Apple AI alkalmazásokban való felhasználását illetően.

Egy részletes szivárgásnak köszönhetően az Apple Insider kiszivárogtatta az Apple által tervezett AI-alapú frissítések kulcsfontosságú részleteit, melyek a Safari, a Spotlight Search, a Siri, a Mail és a Messages funkcióit érintik. Ezek a frissítések azt ígérik, hogy fokozzák a felhasználói élményt, miközben megőrzik a magánéletet - ami az Apple AI stratégiájának egyik kulcsfontosságú eleme.

A jelentés szerint az Apple AI fejlesztésének egyik fő jellemzője egy villámgyors, eszközönként történő teljes mondatos válaszok generálása. Az ‘Ajax’ LLM állítólag hihetetlen sebességgel elemzi a szöveges bemenetet, több potenciális választ kínálva pontosság és relevancia szerint rangsorolva.

A szöveg elemzés alapvető jellemző lesz, az integrált LLM azonosítja a kulcsszavakat és kifejezéseket, hogy tömör szöveges összefoglalókat készítsen mind a Safari, mind a Messages alkalmazásokban. Az Apple közelgő Safari 18 frissítése új 'Intelligens Keresés' funkciót vezethet be, amely lehetővé teszi a felhasználók számára a weboldalak tömör összefoglalóinak létrehozását.

Az Apple AI modellje jelentős integrációt mutat az eszközzel és alkalmazásaival, az üzenetekben említett kapcsolatok azonosítása és releváns információk kinyerése a Naptár alkalmazásból a helyzetnek megfelelő válaszok kidolgozása érdekében. A Siri valószínűleg hasznot húz majd ebből, mivel képes lesz elemző üzenet tartalmat és potenciálisan egyszerűsített összefoglalókat vagy válaszokat kínálni. Természetesen a kreatív szöveg generálás vagy az alapos szöveg elemzéshez hasonló összetettebb feladatok esetén továbbra is számíthatunk némi felhő alapú feldolgozásra, ami összhangban van az előző jelentésekkel, miszerint az Apple partnerkapcsolatokat keres az OpenAI és a Google cégekkel ezen területen.

Az Apple Insider továbbá arról számol be, hogy még a tesztelési környezetekben is egyértelmű a szoftver iránti elkötelezettség a felhasználói magánélet védelme érdekében. A cég arra törekszik, hogy minimalizálja a felhő alapú feldolgozást, biztosítva, hogy az érzékeny adatok védettek maradjanak.

Várható, hogy az Apple hivatalosan bemutatja ezeket az AI által hajtott funkciókat az idei év későbbi részében megrendezésre kerülő Világfejlesztők Konferenciáján (WWDC).




Források:

Beestek az Apple eladási számai

Az Apple részvényvisszavásárlásba kezdett a negyedéves eredmények hatására

Ne lepődj meg, ha furcsán viselkedik az Apple-fiókod

Nem ön bolondult meg, ha úgy hiszi, nem szólalt meg reggel az iPhone ébresztője

APPLE AI: MIT VÁRHATUNK AZ IPHONE 16 SOROZATTÓL ÉS AZ IOS 18-TÓL?


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése