keresés

2024. május 6., hétfő

A gépi tanulás "arcai"

Bizonyára a legtöbben már találkoztak a legtöbb videómegosztó felületen egyre inkább elburjánzó generált kép háttérre rávágott gépi felolvasású szöveg
shorttal. Akiket már ez az igénytelenség is zavart, nem lesznek elragadtatva az új, immár egyszerű emberi arcot is generáló avatar-programtól.

A startup

A Synthesia startup bevezetett egy sor élethű avatart, amelyek képesek emberi érzelmeket közvetíteni a felhasználó által megadott szövegek alapján. Ezeket az "expresszív avatárokat" egy videóban mutatták be. A promóciós videó avatarján elég széles skálán mozognak az érzelmek, a boldogságtól kezdve az szomorúságon át a frusztrációig. Állításuk szerint azért kísérleteznek ezzel a módszerrel, hogy választ adjanak a deepfake videók által felvetett aggodalmakra, ahol az avatárok meggyőzően utánozhatják emberek identitását átverések terjesztésére.

Küldetés

Kiemelik a "szintetikus média" kifejezést a "deepfake" helyett, ezzel elhatárolva magát a negatív konnotációktól. A technológia segítségével a Synthesia forradalmasítani kívánja a videógyártást, megszüntetve a szükségét a színészeknek, hosszú szerkesztési folyamatoknak és drága kamerafelszereléseknek.

Tapasztalatok

Az avatárok valósághű mozgásokra épülnek, melyeket valódi színészek előadásában tanítottak be zöld háttér előtt. Ez az eljárás egyébként egyáltalán nem ismeretlen például a videojáték-iparban. Nemrégiben az Amazon Web Services is kipróbálta ezt a technológiát egy rendezvényen, hogy Tanuja Randery, az AWS ügyvezető igazgatójának avatarját megalkossa. A Synthesia technológiáját már több mint 55 000 vállalat használja, elősegítve ezzel digitális avatárok létrehozását vállalati prezentációkhoz és más célokra.

A hamis tartalom elterjedésének problémájára való reagálás érdekében több biztonsági intézkedést is bevezetett az azonosítás megerősítésére.  Ezenkívül a cég része a Tartalom Eredetiségi és Hitelességi Koalíciónak, amely a tartalom hitelesítésére szolgáló vízjel-eljárások alkalmazását támogatja. Ha az érdeklődés tovább nő a hasonló termékek iránt, hamarosan ki fog derülni, mennyire áll ez a védelmi rendszer útjába a hackereknek.

Felfutás

A dubbingre és a szinkronizáló eszközökre összpontosítva a Synthesia 2020-ban váltott az AI avatárokra vállalati ügyfelek számára. A cég gyors növekedése 2023-ban az egymilliárd eurós értékű "unicorn" státusz elérésével csúcsosodott ki. Ez a siker hangsúlyozza a médiában egyre növekvő keresletet a digitális kommunikációra.

Mindemellett azonban ne felejtsük, hogy a most felfutó mélytanuló és az erre épülő generatív programok (népszerű, mindazonáltal téves elnevezéssel "mesterséges intelligenciák") is csak egy újabb "dotcom buborék", amelybe úgy látszik, újra és újra belefutunk. Nem várható ettől sem a világ minden technológiai problémájána megoldása, s ha a kezdeti nagy fellángolás lecseng, megállapítható lesz, mire is használható mindez valóban.



forrás: https://www.euronews.com/next/2024/04/25/ai-start-up-unveils-avatars-that-convincingly-show-human-emotions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése