keresés

2024. május 5., vasárnap

A hadviselés jövője: AI fegyverek az Izrael–Hamász-háborúban

 


A 2023.10.07-én kezdődött Izrael–Hamász-háborúban, Izrael 2 mesterséges intelligencia által vezérelt fegyvert alkalmazott sikeresen a Gázai övezetben, a "Gospel" és a "Lavender" néven. De mik is ezek és mire képesek?


The Gospel

A Gospel, héberül Habsora, egy kifinomult szoftveralkalmazás, amelyet hatalmas mennyiségű adat elemzésére és feldolgozására terveztek. Elsődleges célja a Hamászhoz tartozó konkrét célpontok és struktúrák azonosítása és kijelölése, amelyek alkalmasak az Izraeli Védelmi Erők stratégiai bombázására. A program egyik előnye a figyelemre méltó feldolgozási sebesség, amely körülbelül 100-szor gyorsabb, mint az emberi feldolgozóké. Azonban nem képes hatékonyan azonosítani a jelentős távolságra lévő emberi célpontokat. Ez a harcolók és a nem harcolók közötti különbségtétel alapvető kihívásának köszönhető. Tehát a Gospel alkalmazása praktikusabb stabil helyzetű és állandó állapotú célpontok ellen.

Lavender

A Lavender-t, egy mesterséges intelligencia által vezérelt adatbázist olyan, a Hamászhoz köthető palesztin katonák azonosítására fejlesztették ki, akiket támadási célpontként lehet kezelni. Eddig a Lavender több mint 37 000 potenciális célpontot azonosított sikeresen, és mindegyik célpontnál mindössze 20 másodpercet szánt az elemzésre, emberi beavatkozás nélkül, és 90%-os pontosságot ért el. Az emberi részvétel kiküszöbölésével a Lavender október 7-e óta jelentősen felgyorsította az azonosítási folyamatot. Feltehetően funkcionalitása egy átfogó felügyeletet alkalmazó elektronikus kémhálózaton és nyomkövető rendszeren alapul. Működési körülményeivel kapcsolatban számos etikai aggály merült fel, amelyeket az izraeli hadsereg képviselői igyekeznek cáfolni. Az egyik ilyen a 90%-os pontosság, amely akaratlanul is jelentős számú civil áldozatot okozhat egyetlen bevetés során. Ezenkívül az emberi beavatkozás hiánya újabb kockázatot jelent, mivel ellenőrizetlenül hagyja a rendszer elfogultságát (bias).

Forrás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése