keresés

2015. május 26., kedd

A zaklatás modern formája - cyberbullying

  A cyberbullying a zaklatás modern verziója. A cyberbullying az interneten, a közösségi oldalakon történő szándékosan elkövetett ismétlődő ártalmas cselekedetet jelent, amelyet valamely elektronikus eszköz segítségével követnek el. A zaklatás e formája veszélyesebb, mint a szóbeli bántalmazás, mivel ez a nap 24 órájában folyamatosan érheti az áldozatot. Az áldozatot a zaklatás e formája érzelmileg nagyon megviseli.

  A legtöbb ember számára nem ismert, hogy a közösségi oldalakon vagy e-mailen keresztül kapott gyalázkodó üzenetek zaklatásnak, bántalmazásnak minősülnek. Továbbá, hogy következményük az áldozat számára végzetes kimenetelű is lehet. Dr. Elizabeth Carll az Amerikai Pszichologiai Társaság gyűlésén ezen zaklatások áldozatának fizikai tüneteit mutatta be, amely során az áldozat feszültnek és nyugtalannak érzi magát, rémálmok kínozhatják, illetve alvási és étkezési nehézségei is előfordulhatnak.

  Milyen formában találkozhatunk a cyberbullying-gal?
·   személyes tartalmú anonim üzenetek emailen, chaten, vagy online közösségi oldalakon keresztül
·         személyes felhasználói fiókkal történő visszaélés
·         valaki online személyiségével való visszaélés
·         személyes információ megszerzése és terjesztése a tulajdonos beleegyezése nélkül
·         lejárató céllal létrahozott honlap vagy blog
·         személyes honlap vagy blog feltörése és tartalmának módosítása
·         rosszindulatú pletykák terjesztése online eszközök segítségével
·         az áldozat kirekesztése az online közösségből

  A cyberbullying változatos formában jelenik meg, de az áldozatoknak fel kell ismerniük a problémát és segítséget kell kérniük. A Saferinternet a szülőket és a gyerekeket is hasznos tanácsokkal látja el az online zaklatás ellen. A technikai segítség mellet megelőzési és kezelési tippeket olvashatunk az oldalukon.

  A cyberbullying ellen, nemcsak nonprofit szervezetek, hanem számos külföldi nagyvállalat is felvette a harcot az elmúlt évek során. A Nickelodeon, az MTV és a Disney csatorna közösen vett rész a Common Sense Media szervezet projektjében, amely során a cyberbullying ellen kampányoltak és tanácsokkal látták el a fiatalokat. 

  A legutóbb  a Trónok harca fiatal színésznője, Maisie Williams vett részt egy cyberbullying ellenes sorozat elkészítésében. A videókból nem derül ki, hogy ő elszenvedője vagy elkövetője az eseményeknek.
  Az cyberbullying felismerése, megelőzése és megszüntetése a mai online kultúra  egyik nagy kihívása, amelyet csak összefogással és tájékoztatással lehet legyőzni.




Források:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése