keresés

2015. május 13., szerda

Microsoft

Medgyesy Bence

"1980 júniusában Gates és Allen felkéri Gates korábbi harvardi évfolyamtársát, Steve Ballmert, hogy segítsen a cég vezetésében. A következo hónapban az IBM megkeresi a Microsoft-ot a „Chess” (sakk) fedonevu projekttel kapcsolatban. Ennek hatására a Microsoft egy új operációs rendszer fejlesztésébe kezd. Ez egy szoftver kezeli – más szóval futtatja – a számítógép hardverét, valamint összeköttetést teremt a számítógép hardvere és a programok, például egy szövegszerkeszto között. Ez az az alap, amely szükséges a számítógépes programok futtatásához. Új operációs rendszerüket „MS-DOS” névre keresztelik."


1982-1985
"A Microsoft egy újabb operációs rendszer megalkotásába fogott. Ez a fejlesztés során Interface Manager (felületkezelo) kódnéven futott, kezdetben ezt szánták végleges névnek is, de végül a Windows mellett döntöttek, mert a panelek, más néven ablakok (angolul „windows”) képezték az új rendszer alapját. A Windows fejlesztését 1983-ban jelentették be, de az eredményre még éveket kellett várni. A szkeptikusok délibábnak nevezték az új rendszert, amely talán sosem készül el. 1985. november 20-án, két évvel az elso bejelentést követoen, a Microsoft kiadja a Windows 1.0 rendszert. Innentol kezdve nincs szükség MS-DOS parancsok gépelésére, hanem egy egérrel mozgatott mutatóval, valamint az egér gombjaival lehet navigálni a képernyokön, más néven „ablakokban”. Bill Gates szerint „ez egy egyedi szoftver, amelyet a komoly számítógép-felhasználóknak készítettünk".

1998-2000
"1998. június 25-én megjelenik a Windows 98, a Windows elso, kifejezetten fogyasztók számára készült verziója. A PC-k egyre megszokottabbá válnak a munkahelyeken és az otthonokban, sorra nyitnak az internetkávézók. A Windows 98 rendszert úgy jellemzik, mint az operációs rendszert, amellyel „jobb dolgozni és jobb játszani”. A Windows 98 rendszerrel a számítógépen és az interneten is könnyebb megtalálni a tartalmakat. Az operációs rendszer lehetové teszi a programok gyorsabb megnyitását és bezárását, támogatja a DVD lemezek olvasását és az USB-eszközök használatát. Ekkor jelenik meg eloször a Gyorsindítás sáv, amelynek segítségével a Start menü vagy az asztal használata nélkül indíthatók el a programok."

2009-2011
"A Windows 7 a 2000-es évek végén megszületo vezeték nélküli világ felhasználóinak szól. A laptopok eladása felülmúlta az asztali számítógépekét, és elterjedtté vált, hogy a felhasználók nyilvános hozzáférési pontokról – például kávézókból –, valamint otthoni magánhálózatokból kapcsolódnak az internethez. A Windows 7 új utakat nyit az ablakok kezelésére – ilyenek például a Snap, a Peek és a Shake funkciók –, amelyek nemcsak jobb muködést, hanem a felhasználói felület szórakoztató módon történo használatát is lehetové teszik. A rendszer nevéhez fuzodik a Windows Touch elso megjelenése is, amely lehetové teszi, hogy az érintoképernyos gépek felhasználói böngésszenek az interneten, átlapozzák a fényképeket, valamint fájlokat és mappákat nyissanak meg."

Microsoft Project Spartan


"A várhatóan nyár vége felé piacra kerülo Windows 10 rengeteg újdonsága közül az egyik legérdekesebb fejlesztésnek a jelenleg még csak Project Spartan kódnevében futó böngészo nevezheto. A Spartan az Internet Explorer közvetlen utódja (bár kompatibilitási okokból az Internet Explorer 11 külön programként még elérheto lesz a Windows 10-ben), éppen ezért is nem Internet Explorer lesz az alkalmazás végleges neve.
A Spartan böngészo mögött megbújó renderelo és értelmezo technikát nem nulláról írták újra a Microsoft munkatársai, hanem az Internet Explorer 11-ben használt megoldások új verzióiról van szó. A sebességet és funkcionalitást érinto fejlesztések mellett nagytakarítás is történt a kódbázisban; a vállalat célja gyors, modern és szabványtartó lábakra állítani az új böngészojét. A Project Spartan a napokban vált elérhetové a Windows 10 elozetesét tesztelok számára. A Microsoft hangsúlyozta, hogy a jelenleg elérheto verzió még közel sem végleges, a különféle hibajavítások és sebességbeli optimalizációk mellett több felhasználók számára látható funkcionalitás is hiányzik belole. A jelenleg tesztelheto változat nem reprezentatív a végleges termék minoségét és tudását illetoen, cikkünkben csak az elso benyomásainkat kívánjuk megosztani az alkalmazásról."




Windows 10: a Windows új generációja


"A Windows 10 ingyenes frissítésként lesz elérheto; a csoportmunkát támogató és holografikus Windows 10-es eszközöket is bemutattak. REDMOND, Washington – 2015. január 21. – A Microsoft Corp. szerdán bemutatta a Windows új generációját és számos olyan újdonságot, amelyekkel a vállalat a számítástechnika új, korábbinál személyesebb korszakába lép. Emellett lelepleztek két új eszközt is, amelyekkel a Windows élményében már hatalmas képernyokön és képernyo nélkül is részesülhetünk. A Windows 10-et szolgáltatásként nyújtjuk a jövoben, biztonságos, innovatív, mindig naprakész környezetet kínálva ezzel az eszközök teljes támogatott élettartama során. A Windows 10 ingyenes frissítésként1 lesz elérheto a Windows 7, Windows 8.1 vagy Windows Phone 8.1 rendszert használó vásárlók számára, akik a megjelenés utáni elso évben frissítenek az új verzióra. A Windows 10 a számítástechnika minden korábbinál személyesebb korszakának kezdetét jelenti napjaink mobil- és felhoorientált világában – mondta el Satya Nadella, a Microsoft vezérigazgatója. Azt akarjuk, hogy az a másfél milliárd ember, aki ma a Windowst használja, a Windows 10-et is megszeresse, és több milliárd másik ember is a Windowst válassza otthonául."


A Windows 8


"Két legyet egy csapásra – így gondolkodott a Microsoft, amikor kiadta a Windows 8-at, mivel azt egyszerre akarta a hagyományos és a modern eszközökön terjeszteni. Pechjükre utóbbit eroltették, így a modern, élo csempés kezdoképernyo vált az elsodlegessé, aminek a hagyományos asztal és még inkább a Start menü látta kárát. Az eredmény ismert. A Windows 8.1 ugyan kedvezményeket tett a hagyományos felület kedveloinek az asztalra bootolás és a letuzheto modern appok megjelenésével, ám a jelek szerint a tömegeknek még ez is kevés volt. A rendszer meroben új, érintésre optimalizált modern része az érintokijelzok gyors terjedésével párhuzamosan akár kedvelt is lehetne, ám egéralapú vezérléssel idegen a használata. A rendszerbe kódolt kettosség emiatt hosszú távon zavaró lehet."

Saját vélemények

A Microsoft böngészoje
Microsoft Edge

A sokak által nem kedvelt böngészot (Internet Explorer) most egy új váltja fel amihez nagy reményeket fuznek (Project Spartan). Én nem reménykedem nagy változásban. Eddig a Mozilla számomra tökéletes teljesítményt nyújtott, nem hinném, hogy pont most fogom leváltani. Ugye a Win10-el fog érkezni, magához az operációs rendszerhez nagy remények vannak fuzve, ha az bejön valószínuleg az új böngészo is, ez lehet a gondolatmenet mögött.

Windows8

Sajnos pár éve ez sem aratott nagy sikert, szerencsére csak látásból ismerkedtem meg vele és csak hallottam a panaszokat, nem tapasztaltam. Mindenki a Start gomb eltunését fájlalta a legjobban és aligha hatotta meg a közönséget az új csempés felület meg a többi munkalap amit a Windows8 magával hozott. Pedig még a vírusírtók felülete is alkalmazkodott hozzá (AVG, Kaspersky). Az erofeszítések ellenére a legtöbb felhasználó megmaradt a Windows7-nél meg az XP-nél(ez utóbbinak már a támogatása is megszunt). Ebbol is látható, hogy a Microsoftnak nincs könnyu dolga a felhasználókkal, a meggyozés meg nehezen megy. De igazából fura számomra, hogy sok ember inkább használ egy elavultabb rendszert mint egy újabbat. Itt nem arra gondolok, hogy a Windows 8.1-et telepítse mindenki azonnal ,de mondjuk egy Windows7 beiktatása ésszeru volna.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése