keresés

2015. május 14., csütörtök

Az Rss jelentősége

Mátyás-Peti Norbert
Az Rss a Really Simple Syndication kifejezésnek a rövidítése. Ennek a kifejezésnek a jelentése hírmegosztás. Az Rss technológiának köszönhetően, a saját számítógépre telepített program segítségével összegyűjthetjük olyan honlapoknak a híreit amelyek, ezt a megoldást támogatják. Egy Rss olvasó program figyeli a kiválasztott oldalak híreit és rendszeresen frissiti azokat, amint a kiválasztott oldal frissül.Az RSS-t gyakran frissülő oldalak (többek között blogok, portálok) használják, az oldalon megjelenő új tartalom (cikkek, bejegyzések) rövid összefoglalójának terjesztésére. Sok szempontból a hírlevél Web 2.0-es utódjának tekinthető. A felhasználók az RSS-csatornákra történő feliratkozás révén előre beállíthatják, hogy honnan szeretnék a friss híreket megkapni, így több (tíz, száz) oldal hírei egyetlen felületen hozzáférhetők, kezelhetők lesznek, nem kell mindegyiket végiglátogatni a felhasználót érdeklő információ megtalálására. A feliratkozáshoz be kell írni a csatorna címét az olvasóprogramba, vagy a Feed-icon.svg illetve az RSS icon.svg (esetleg az XML icon.svg) ikonra kattintani a böngészőben. A frissítés történhet egészen gyakran, pár tízpercenként is, így folyamatosan zajló események nyomon követésére is lehetőség van. A csatornákat lehet például tartalmuk szerint szűrni, elemeiket időrend vagy más szempont alapján rendezni. 



Napjaink egyik leghasználtabb Rss olvasója a Feedly, új dizájnt kap. A fejlesztők szigorúan ügyelnek a részletekre, úgy alakítottak ki mindent, hogy az passzoljon az Android dizájnjához. A letisztult formatervezés tökéletesen illik a magazinos formához, amit a Feedly korábban elképzelt magának. A navigáció és felfedezés panelek maradnak, de ezeket egy kicsit átdolgozták, hogy könyebb legyen a váltás közöttük. 
2015. február 05.


A Google Reader megszűnése után sokan nem tudták, milyen Rss olvasót használjanak. A legtöbb embernek a Feedlyre esett a választása. Egy évre rá igazi siker lett a Feedly. Egy éve indult a Feedly cloud, ez az Rss olvasó ekkoktól szinkronizált minden böbítmény és mobil alkalmazás között, összekapcsolta magát külső Feedly-hez csatlakozó szolgáltatásokkal. Azóta több mint 40 millió forrásból, 10 millió cikke olvashattak el az emberek a Feedlyvel. A Feedly fizetős verzióját 35 ezren használják. A Feedly szolgáltatáson pedig 14 ember dolgozik mindössze. 
2014. szeptember 13.



A hírolvasók piacán folyamatos harcok dúlnak. A felhasználói figyelem, ha nem is közvetlenül, de fontos sok szolgáltatónak, nem véletlen, hogy a Facebook is a következő nagy dobásnak a Paper nevű Flipboard-klónt szánja. A Flipboard erre válaszul megvette a Zite-ot.A kategória hamar népszerű lett, több százmillió ember ma már így fogyaszt újságtartalmakat, olyannyira érdekes, hogy a Facebook is elkészítette saját megoldását erre.A Flipboard pedig talán éppen a Facebook Paper fenyegetése miatt felvásárolta egyik közvetlen versenytársát, a CNN olvasóját, a Zite nevű programot. A megállapodás értelmében a Zite mint különálló app, megy a kukába, viszont a Flipboard egy széleskörű hirdetési megállapodást köt a CNN-nel. Ennél is fontosabb azonban, hogy a Zite mögött álló technológia beolvad a Flipboardba, amivel az egyébként legnépszerűbb és mondhatni legszebb mobilos hírolvasó kap végre egy sokkal fejlettebb ajánlómotort és válogatóalgoritmust. 
2014. március 06.



Minden fejlesztő számára elérhető lesz a Feedly API-ja. A Google Reader után az egyik leghíresebb rss olvasó appból platformmá nőtte ki magát.A Feedly API több millió feedhez ad hozzáférést a fejlesztők számára, továbbá biztosit személyre szabható diagramot is, amelyet a végfelhasználók feliratkozásai és csillagozásai, illetve saját hírkategóriái alakítanak. A Feedly volt az egyik első vállalat, amelyik az API-jával lehetővé tette, hogy más fejlesztők is harmadik félként létrehozhassanak új Rss alkalmazásokat. A Feedly olyan applikáció fejlesztőkkel kezdett együttmüködni, mint a Press, Reader, Nextgen, Newsify stb... Később pedig a Feedly Cloud szolgáltatást is bejelentette, amelyre további alkalmazások is támaszkodhatnak. 
2013. szeptember 19.



A Google Reader kivonulásakor nagy harc kezdődött el az Rss olvasók piacán. A Google számára ez csak egy kiegészítő szolgáltatás volt, nem a bevételkényszer miatt fejlesztették ki. A Feedly esetében más volt a helyzet. A Feedly egyetlen erméke Rss olvasó, nincsen egyéb bevétele. Erre válaszul a belépés után minden felhasználót egy felhívás fogad. Havonta 5 dollárért Pro felhasználók lehetnek, amelyért cserébe extra szolgáltatást és kiemelt ügyfélszolgálatot kapnak. Kilencvenkilenc dollárért pedig örökre Pro tag lehet a felhasználó. A Feedly szerint a Pro nem jelenti az ingyenes verzió végét. Ezt fellehet fogni egy fajta támogatói megoldásként, ahol a fizetős és ingyenes verzió között nincs érdemi különbség. 
2013. augusztus 05.



A Google Reader megszünése után, új alternatívákat kell találnunk. A legütősebb alternatíva a Feedly, de mi megmutatjuk a kevésbé híres magyar rss olvasókat. 

Feedstripes
Az egyik igéretes rss olvasó a Feedstripes, amire a szolgáltatás egyik fejlesztője, Kováncs Lőrinc Tamás hívta fel a figyelmünket. Backenddel rendelkezik, ők maguk figyelik és monitoroznak több mint 50 ezer feedet. A hírek fontossági sorrendbe követhetőek. 

D-system 
Dancs Róbert saját fejlesztése a D-system hírcsatornaolvasó. Ez a hírolvasó a hardcore IT-s célcsoport számára készült. Az RSS és ATOM csatornákat is kezelő oldalba betölthetőek .opml kiterjesztésű listák, illetve ugyanilyen formában exportálhatóak is. A bejegyzéseket könnyedén lehet megosztani ismert közösségi felületekre vagy emailben, de 3 különböző online fordítóból is lehet választani. A frissités frekvenciája is változtatható. 

Feedvance 
A következő Rss olvasó egy székelyudvarhelyi szoftvercég fejlesztése. A Feedvance a Google Reader utáni időkre épít, linket kaphatunk a Google Takeout felületén, ahonnan a kimentett fájlt a Feedvance-be feltötve az adatokat átköltöztethetjük. Tematikus ajánlatokat kapunk a szerkesztők által gyűjtött feedekből, illetve manuálisan is hozzá lehet adni URL-eket. A dizájn nagyon egyszerű. A fejlesztés még korai szakaszban jár, ezért mindennapi használatra nem ajánlott.
2013 június 28.



Sokan próbálták az elmúlt időszakban megreformálni a médiafogyasztási módszereket, kisebb-nagyobb sikerrel. Most a Facebook készül benyomulni erre a piacra, hátha a Home csúfos bukása után ezúttal sikerülhet működő hirdetési felületeket találni mobilon.Újabb titkos projekt készülődik a Facebook boszorkánykonyájában, s némi cinizmussal élve a szolgáltatás a Google nemrégiben elásott RSS-olvasójának a nevét használná. A Facebook Reader nem más, mint egy mobilos tartalomfogyasztási eszköz, ahol kivételesen nem barátaink panaszkodását, vicces képeket, szavazásokat vagy játékokat, hanem igazi híreket, újságcikkeket és egyéb professzionális médiatartalmakat válogatna össze a közösségi szolgáltató. Az új felület vizuálisan is különbözne a mobilos Facebooktól, illetve tartalmában is eltérne a mostani feedektől. 
2013. június 25.



A Google Reader nem lesz elérhető július elsejétől. Végleg megszünteti az rss olvasót a Google. Ezek mellett több szolgáltatást is megszüntet, például a Google Cloud Connectet, a Google Voice App for Blackberryt és a Snapseedet is. A hűséges felhasználók a keepgooglereader.com oldalon petíciót indítottak a Google Reader megszűnése ellen, amelyet rövidesen már több tízezren írtak alá. A Fehér Ház petíciós oldalán is hasonló kérelmet nyújtottak be a felhasználók. Ezt a petíciót eddig 26-an írták alá. Senki se érti miért szűnik meg az egyik legjobb Google termék. 
2013 március 14.



A Flipboard fontos héten van túl, hiszen nem csak bekerült a kliensbe a Google+ és YouTube támogatás, de végre hivatalosan és legálisan is letölthető az Androidot futtató eszközökre is a világ ma létező legmenőbb olvasó appja. A közösségi magazin megjelenik a Kindle Fire-ön is, illetve a Nook tableten is.Az alkalmazásban dinamikus csempék mögé vannak gyűjtve a kategóriák. A legelső közülük a ?címlapsztorik", ahol egymás mellé kerülhet az euróválság legfrissebb fordulata és egy barátunk Instagram fotója a nagymamájáról. A közösségi magazin elvet már sok szolgáltató próbálta megfogni, kezdve a Facebooktól a Twitterig, de többnyire odáig jutottak, hogy a bemenet tökéletes, az emberek megosztják a fontos híreket, de a visszaterítés mindig káoszba fulladt. A Flipboard automatikusan ?lapszámokat" szerkeszt, így mindig érdekes, de sosem túl sok. A lapozgatás pedig ergonomikussá és könnyen értelmezhetővé teszi. 
2012. június 22.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése