keresés

2016. október 28., péntek

Hogyan működik a Bitcoin? - Egyszerűen, technikai részletek nélkül


Már tudod mi az a Bitcoin, de nem érted hogyan működik? Ne keress tovább, itt megtalálod a fontos tudnivalókat, egyszerűen megfogalmazva.

Először vessünk egy pillantást távolról arra, hogy valójában mi is a Bitcoin rendszer. Lényegében nem más mint egy digitális fájl, melynek tartalma egy adatbázis, melyben fel vannak sorolva számlák és a hozzájuk tartozó pénz(=bitcoin). Ezeknek a számoknak nincs semmilyen jelentése a való életben, pusztán azért van értékük, mert az emberek hajlandóak valódi árukkal és szolgáltatásokkal kereskedni azért, hogy az ő számlájuk melletti összeg nőjön, és hisznek benne, hogy mások is megteszik ugyanezt. Pontosan úgy működik, mint bármilyen más pénznem, például a forint, amit azért fogadunk el fizetőeszközként, mert hisszük, hogy bárki más is megtenné ugyanezt, birtoklása pedig értéket képvisel.

Ahhoz, hogy pénzt küldjünk, közvetítjük a hálózat felé, hogy a számlákon lévő mennyiség csökkenjen, míg a címzetté, akihez küldjük a pénzt nőjön. A Bitcoin hálózaton lévő számítógépek hozzáadják ezt a tranzakciót a saját adatbázisukhoz, majd továbbküldik azt a többi számítógépnek. Nagy általánosságban ennyi a Bitcoin - egy olyan rendszer, melyben a világon lévő számítógépek egy csoportja, melyek csatlakozva vannak a Bitcoin hálózathoz, fenntartanak egy közös adatbázist.

Ez igencsak hasonló ahhoz ahogy egy bank tartja fenn saját adatbázisát, azzal a különbséggel, hogy itt nem egy személy, entitás vagy intézet az amely felügyeli a tranzakciókat, hanem egy csoport, közös erőfeszítés árán. Így például, szemben egy bankkal ahol csak a saját tranzakcióidat ismered, a Bitcoin hálózaton mindenki ismeri mindenki tranzakcióit. Ráadásul míg egy bankban meg lehet bízni, hogy helyén kezeli a pénzünket (vagy perelni, hogyha ez mégsem így történt), a Bitcoin hálózaton idegenekkel vállalunk közösséget, így senkiben sem szabad bízni. A hálózat bámulatosan tervezett rendszere az, amely különböző matematikai függvények segítségével teljesen kiküszöböli a bizalom szükségességét.

Források:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése