keresés

2016. október 30., vasárnap

Zenészek és az amerikai minimálbér

Az Egyesült Államokban a havi minimálbér 1160 dollár (260 ezer forint). Mennyi zenét kell "eladnia" valakinek ennek elérése érdekében? Ez leginkább attól függ, hogy hol és hogyan teszi.





Egyértelműen az önálló CD nyomás és eladás éri meg a legjobban, hiszen így csak 143 lemezt kell eladni a minimálbér eléréséhez. Ezzel vetekszik a CDBaby, ahol csak 12 darabbal több szükséges. Kiskereskedelemmel való szerződés esetén lehet jó üzletet kötni, így az eladandó albumok száma 1161, ami így is elég nagy ugrás az előző két módhoz képest, azonban ha nem jó az üzlet ez a szám lehet akár 3871 is. Mindez csak a minimálbérért. És ezután csak rosszabb lesz. Amazonon és iTuneson ugyan nem albumokról, hanem zeneszámokról van szó, de azokból több mint 12 ezret kell eladniuk.
Ezek voltak az eladások, most jöjjön a streaming.









Elképesztő a különbség az eladás és a streamingelés számai között.  A Rhapsodyn, ami ma már Napster néven működik, majdnem 850 ezer lejátszásra van szükség a minimálbér eléréséhez. A Last.fm-en másfél millió szükséges. 

Ami viszont szinte hihetetlen, hogy a legfelkapottabb streaming szolgáltatón, a Spotifyon több mint 4 millió lejátszás szükséges, csak a minimálbérért! Az előadó egy lejátszásból 0.00029 dollárt kap. 
Egy híres zenésznek ez valószínűleg nem jelent semmi problémát, de nagyban megnehezítheti az éppen csak feltörekvők életét.


Források:
langologitarok
informationisbeautiful

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése