keresés

2018. december 13., csütörtök

A MEK és a Gutenberg project


Magyar Elektronikus Könyvtár


A MEK azaz a Magyar Elektronikus Könyvtár egy ingyenes internetes szolgáltatás, „az ország legrégebbi digitális könyvtára”. Indulása 1994-re tehető, 2002-re látogatóinak száma már havi 60-70 ezerre nőtt. 2017. szeptember 7-es adatok szerint 16852 letölthető dokumentumot tartalmaz, és ez a szám havonta kb. 100–150-nel nő.

A MEK-ben magyar nyelvű vagy magyar, ill. közép-európai vonatkozású, tudományos, oktatási vagy kulturális célokra használható dokumentumok kapnak helyet. Elsősorban szöveges műveket gyűjtenek, de megtalálhatóak hangoskönyvek is. Fellelhetőek továbbá elektronikus újságok és folyóiratok, valamint egyéb, könyvtári szempontból érdekes információforrások, szolgáltatások és dokumentumok címei is. Hazánkban élenjáró fejlesztéseket végeznek az e-könyvtárak technológiájának kialakításában: ilyen például a VMEK felület kifejlesztése, amely a vakok számára nyújt segítséget, az URN azonosítók meghonosítása, az ingyenes eleMEK rendszer, amely a metaadatok nyilvántartására alkalmas, illetve egy Dublin Core generátor kidolgozása, továbbá a tématérkép technológia könyvtári alkalmazása.
A Magyar Elektronikus Könyvtár megalapításához és működésének szabályozásához egy Ajánlás elkészítését határozta el néhány lelkes könyvtáros az úgynevezett „Pocok-workshop” alatt, amit 1994 tavaszán tartottak. A MEK-L@tulibb.kkt.bme.hu (később a MEK-L@huearn.sztaki.hu) levelező listán folyt az Ajánlás előkészítésének munkája, az ötletgyűjtés, illetve a többé-kevésbé hasonló külföldi kezdeményezések megismerése, s ezzel párhuzamosan létrejött két teszt gyűjtemény a Miskolci Egyetem és a BKE gopherein. A MEK projekt szeptemberben bekerült a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Program első hároméves feladattervébe és elkezdődött az NIIF "helka" gépén a központi MEK szolgáltatás építése 1995 elején, egyelőre szintén egy gopher szerverre alapozva a gopher.mek.iif.hu címen. Egy éven belül kifejlesztették a Web felületet és ezzel a mek.iif.hu szerver az Elektronikus Könyvtár központi szolgáltatásává vált. 1996 és 2002 között havi 60-70 ezerre nőtt a könyvtár látogatóinak száma és több mint 4 ezer darabra nőtt az állomány, ezzel kialakult a jelenlegi gyűjtőköre. Az elmúlt évek alatt a MEK a magyar Internet legismertebb szolgáltatásává és az egyik legnagyobb szöveg-archívumává lett. Valóságos "mozgalom" alakult ki körülötte, hiszen bárki részt vehet a könyvtár fejlesztésében és az állománygyarapításban akár a legkisebb mértékben és a legegyszerűbb eszközökkel is: Felajánlhat saját műveket vagy mások számítógépre vitt írásait, feltéve, hogy ezzel nem sérti azok copyright jogait. Átvételre, archiválásra javasolhat más szervereken lévő anyagokat, segíthet a dokumentumok különböző formátumra való átalakításában, vagy egyszerűen csak a MEK népszerűsítésében. Lehetőség van munkával vagy pénzzel is támogatni az ország első számú virtuális könyvtárának építését.
A Dublin Core Metadata Initiative a legrégibb és legismertebb törekvés a számítógépes formában elérhető dokumentumok/források/szolgáltatások leíró adatainak szabványosítására és ezzel a megtalálhatóságuk megkönnyítésére. Ezt a generátort a Magyar Elektronikus Könyvtárért Egyesület készíttette és egyelőre csak a Dublin Core alapját jelentő 15-féle adatelem leírását teszi lehetővé. Kitöltési útmutató mezőnként: Cím / Title, Létrehozó / Creator, Közreműködő / Contributor, Kiadó / Publisher, Azonosító / Identifier, Forrás / Source, Kapcsolat / Relation, Dátum / Date, Formátum / Format, Típus / Type, Téma / Subject, Tartalmi leírás / Description, Tér-idő vonatkozás / Coverage, Nyelv / Language, Jogok / Rights.

Gutenberg project

A Project Gutenberg (magyarul Gutenberg terv, rövidítése PG) egy közösségi közreműködéssel szerveződő gyűjtemény. Célja „az elektronikus könyvek létrehozásának és terjesztésének támogatása”, a kulturális művek digitális megőrzése. Michael S. Hartal alapította 1971-ben, így ez a legrégebbi digitális könyvtár a világon. A kollekció nagy része közkincs könyvek teljes szövegét tartalmazza. A könyvtár célja a lehető legszabadabb, lehetőleg rendszerfüggetlen (a technológia fejlődése mellett is használható formátumú), nyílt formájú szövegek publikálása, amelyek szinte minden számítógép alapú eszközön használhatóak.

2010-ben több mint 30 000 szabadon elérhető szöveg szerepel a weblapján, és több mint 100 000 olyan további hivatkozás, ami olyan partnereknél elérhető szövegekre mutat, akik ugyanazon elveket követik, mint a PG, és lehetőséget kaptak a Project Gutenberg védjegy használatára. Ahol csak lehetséges a művek sima szöveges formátumban („plain text”) jelennek meg, de számos egyéb formában is elérhetőek (pl. HTML, PDF, EPUB, MOBI, és Plucker). Számos nemzeti nyelven írt szöveget is találhatunk a gyűjteményben, de a legtöbb könyv angol nyelvű.





http://mek.oszk.hu/
https://hu.wikipedia.org/wiki/Magyar_Elektronikus_K%C3%B6nyvt%C3%A1r
http://mek.oszk.hu/dc/


https://www.gutenberg.org/browse/languages/hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése