keresés

2018. december 3., hétfő

Apple napjainkban

Abban a korban élünk, melyben ha valaki kimondja, hogy Apple, akkor elsősorban senki nem a gyümölcsre, sokkal inkább a telefonokra, számítógépekre, okosórákra és okostévékre (stb.) asszociál. Ebben nagy szerepe volt Steve Jobs-nak, aki nemcsak az Apple megalapítója volt, hanem rengeteg újítást is belevitt alkotásaiba, megteremtve olyan eszközöket, mint iPad, iPod, melyekre addig nem volt példa, és ő maga mutatta meg nekünk, hogy bár nem életfeltétel egyik sem, mégis életünket nagyon megkönnyíthetik. Jobs nem volt feltaláló, hanem meglátta a már létező technológiákban a lehetőséget egy átgondolt felhasználásra. Így lett a Xerox eszközéből az egér, a grafikus felület, ami nélkül manapság szinte elképzelhetetlen lenne eszközeink vezérlése és a 2000 évek zenei válsága is máshogy alakult volna az iTunes és az iPod nélkül.



Élet Steve Jobs után?
2011-ben Steve Jobs elhunyt, helyét a máig vezető pozícióban lévő Tim Cook vette át. Bár alapító iránya már nem mértékadó a cégnél, s egy korszak lezárult, egyáltalán nem mondhatjuk, hogy zátonyra futott volna Tim Cook vezetése alatt. Steve Wozniak úgy nyilatkozott, hogy ‘akkora biznisszé vált a tech ipar, hogy egyik multi vállalat sem fog már akkorát kockáztatni, mint amit az Apple sikereinek elején tett’.
Az évek során úgy ismerhettük meg az iPhone-okat, iPad-eket, és minden más Apple terméket, mint prémiummárka, luxuscikk. Az utóbbi években már kezd távolodni a luxusimázstól a cég, igyekszik még több vásárlót megnyerni magának, elérhetőbb áron kínál egyes temékeket. Sajnos a termékek nem lettek annyira kelendőek, amennyire szerették volna.

Apple TV? Apple TV!
A Netflix-szel és Amazonnal versenyben az Apple úgy döntött, hogy saját tartalmakat fog gyártani, nem is akárkivel, Bryan Fuller projektvezetővel, akinek nevéhez többek között az AXN-es Hannibal és a Halottnak a csók fűződik. Úgy néz ki, hogy a tartalmakhoz ingyen hozzáférhet majd az, aki iPad-del, iPhonnal vagy Apple TV-vel rendelkezik.

Apple most
Az Apple stratégiája szerint három fő célközönségnek gyártja termékeit:
  1. A zene szerelmeseinek megalkották az iPod-ot és az iTunes-t
  2. A szakembereknek, sőt tinédzsereknek, akik kihasználják a termékek képességeit, megalkották az iPad-et, Macbook-okat és iPhonokat.
  3. A nagy tömegnek megalkották az Apple TV-t, és a népszerű termékeket.
     Bár rengetegen tesznek azért, hogy az Apple népszerűségét csorbítsák, hitelességét rombolják, és nyugodt szívvel bevallhatjuk, hogy voltak lecsúszásaik, bátran kijelenthetjük, hogy népszerűségéből észrevehetően nem veszített, a mai napig minőségben és népszerűségben az egyik piacvezető. 
 _________

Források:

    Apple TV

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése