keresés

2018. december 7., péntek

Google = nagy testvér, vagy jótevőnk?



Internetes keresőrendszer, térkép, pénzváltó, fordító, számológép…, melyet naponta használunk. Ezért is keletkezhettek az alábbi szófordulatok: “Google a jó barátunk”, a "Google mindent tud", a "Google majd megmondja"...stb. De valóban így van? 


Google rendszer használatával az internetes keresés az esetek többségében roppant egyszerű: írjunk be 1-2 toldalék nélküli kulcsszót a keresőmezőbe, majd nyomjuk meg az Enter billentyűt, vagy kattintsunk a Keresés gombra és a Google máris listázza a találatokat. Keressünk rá bátran, tippekért, ötletekért,rengeteg használati tanácsot kapunk. Ha alkalmazzuk ezeket, a Google valóban jó barát lehet kereséseink során.

Kevésbé jó barát benyomását keltik a nemrégiben megjelent hírek:


1. A Google a hivatalos kommunikációjában sokáig igyekezett elhessegetni a pletykát, hogy speciális keresőt fejleszt a kínai piacra.A Google illetékesei az elmúlt hónapokban többször is cáfolták, hogy ilyesmin dolgoznának, azzal ütve el a kérdést, hogy csak kísérletezgetnek, de semmilyen konkrét termék fejlesztése nem zajlik. Ez nem is csoda: az hogy egy amerikai óriáscég a kínai kormány óhajainak megfelelő, speciális keresőt fejleszt, a mostani feszült helyzetben nem éppen jó ómen az adott cégnek. Viszont a hatalmas kínai piac óriási bevétellel kecsegtet.

A kínai kormány igényeihez igazított kereső egyrészt szűri az érzékeny témákat, mint Tibet, a Tienanmen téri mészárlás, vagy a vagy demokrácia úgy általában. Emellett az egyes keresésekhez az adott felhasználó ip-címét, illetve mobilplatform esetén a konkrét földrajzi helyét és a telefonszámát is elmenti, hogy egyértelműen azonosítható legyen, ki miket nézeget az interneten.

Több tucat emberi jogi csoport tiltakozik amiatt, hogy a Google behódol a kínai államnak, és egy külön cenzúrázott keresőt csinál a kínai piacra, a politikai igényeknek megfelelően. A nyílt levélben azt kérik, hogy a Google ejtse a Dragonfly projektet, és térjen vissza ahhoz a 2010-es vállaláshoz, amikor megígérte, hogy nem fog cenzúrázott kereső szolgáltatást nyújtani Kínának.

2. Oroszország blokkolhatja a Google keresőmotorjához való hozzáférést, ha a cég továbbra sem tartja tiszteletben az orosz törvényi előírásokat és nem távolítja el keresési találatai közül a tiltott oldalakat – figyelmeztetett szerdán Vagyim Szubbotyin, az orosz tömegtájékoztatási és távközlési hatóság (Roszkomnadzor) helyettes vezetője, az Interfax hírügynökségnek nyilatkozva.
Szubbotyin elismerte, hogy a jelenleg érvényes orosz jogszabályok a hozzáférés akadályozását egyelőre nem, csak a bírságolást teszik lehetővé. Ezért, mint mondta, törvénymódosításra lesz szükség – írja az MTI.A Google-től azt várja el a hatóság, hogy egy szeptemberben elfogadott törvény értelmében szűrje ki a gyermekpornográfiára, az öngyilkosságra, a kábítószerekre, a szerencsejátékra, az alkoholárusításra, a terrorizmusra és szélsőséges tartalmakra utaló linkeket. 500 ezer rubel ( 2 millió 150 ezer forint) büntetést szabott ki a Google-re, amiért az nem csatlakozott az orosz szövetségi állami információs rendszerhez (FGISZ), amely naprakész információval látná el a blokkolandó oldalakról. Szubbotyin közölte, hogy a Roszkomnadzor az év végéig újabb ellenőrzést hajt majd végre a Google-nál, és ha a cég továbbra sem kapcsolódik rá az információs rendszerre, akkor maximális, 700 ezer rubeles (mintegy 3 millió forintos) bírsággal fogja sújtani.

3. Hét európai ország fogyasztóvédelmi szervezetei panaszt nyújtottak be a Google ellen a GDPR adatvédelmi szabályozására hivatkozva.
Az Európai Fogyasztók Szövetsége (BEUC) – aminek minden fogyasztóvédelmi csoport tagja – azt állítja, hogy a Google helymeghatározó szolgáltatása nem ad valódi választási lehetőséget a felhasználóknak, hogy engedélyezik-e a szolgáltatást vagy sem, és hogy a Google nem tájékoztatja őket megfelelően arról, hogy mit is takar a helymeghatározás.
Ha a panaszt az illetékes hatóságok jogosnak találják, a Google-nek hatalmas bírságot akaszthatnak a nyakába.

4. Hatalmas, 4,3 milliárd eurós pénzbírsággal sújtotta még a nyáron a Google-t az Európai Bizottság az Android erőfölényével való állítólagos visszaélés miatt. A Bizottság szerint a Google megsértette az uniós versenyszabályozást azzal, hogy előírta a telefongyártóknak, csak akkor kerülhet az androidos készülékeikre a hivatalos Google Play alkalmazásbolt, ha egyúttal a Google keresőjét teszik alapértelmezetté, és előre telepítik az appjait.

5. Mindenki tudja, hogy éjszakai módban sokkal lassabban merül az akkumulátor a telefonban. OLED-képernyőknél ebben annak van szerepe, hogy az egyes pixeleknek a képernyő sötét részén kevesebb dolga van, igazi feketénél alig fogyasztanak energiát. Most azonban ezt már maga a Google is megerősítette, amikor első alkalommal nyilvánosságra hozták, hogy a méréseik szerint milyen energiaigénye van az egyes színeknek.


Mint látható, messze a legtöbbet a fehér fény fogyasztja, megelőzve a kéket, a zöldet és a vöröst. A legenergiatakarékosabb fekete szín a grafika szerint hatszor inkább akkubarát, mint a fehér.

A Google ezzel lényegében azt ismerte el, hogy egyáltalán nem túl ideális, hogy a saját appjai is például fehér alapúak. Igaz, azt a javukra írják, hogy kezdik felismerni a problémát: a YouTube és az Android Messages-nek már van dark mode-ja, és a Google Feed-en is tesztelik a sötétebb megoldást.


Ezen cikkek függvényében, kérem mindenki döntse el maga, hogy a Google jó barát, vagy mégsem. A kereső segítségedre (www.google.hu)lehet a döntésed meghozatalában :)


Szerző: Orbán Zsuzsa

Forrás:Google 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése