keresés

2018. december 7., péntek

A fájlmegosztás múltja, jelene és jövője


Az internetes fájlcsere világában a fájlmegosztás két nagy csoportra bontható: vagy egy központi szerverről tölthető le a tartalom vagy a fájlt birtokló felhasználók egymás között tudnak adatokat cserélni. Utóbbi előnye, hogy minél többen osztanak meg egy adott fájlt, annál gyorsabban lehet azt letölteni.





Az FTP (protokoll)

A File Transfer Protocol az egyik legrégebbi Internet-protokollok egyike, legelső változatát még 1971-ben dolgozták ki. Feladata a számítógépek közti fájl-csere biztosítása, lehetővé teszi a különböző operációs rendszerű gépek között is az információcserét. Eredményesen használható mind interaktív, mind program által vezérelt automatikus üzemmód esetén. Bár megjelenése óta hasonló feladatok ellátására számos új protokollt is kidolgoztak, kiforrottságának és egyszerűségének köszönhetően még mindig az egyik leggyakrabban használt Internet-protokollok közé tartozik. 

Az FTP kapcsolat ügyfél/kiszolgáló alapú, vagyis szükség van egy kiszolgáló- (=szerver) és egy ügyfélprogramra (=kliens). Elterjedt, a legtöbb modern operációs rendszerhez létezik FTP-szerver és kliens program, sok webböngésző is képes FTP-kliensként működni. Manapság az FTP kezdi elveszíteni a jelentőségét a peer-to-peer protokollokkal szemben, ugyanis bár az FTP protokollt fájlok letöltésére tervezték, a szervert nagyon leterheli, ha nagy méretű fájlt egyszerre sok kliens felé kell kiszolgálnia, ilyen feladatokra a fájlcserélő programok által használt eljárás sokkal alkalmasabb.


P2P hálózatok

A peer-to-peer vagy P2P paradigma lényege, hogy az informatikai hálózat végpontjai közvetlenül egymással kommunikálnak, központi kitüntetett csomópont nélkül. A peer-to-peer fogalom két hasonló, de célját tekintve mégis eltérő fogalomkört is takar: a számítógépek egyenrangú technológiai szintű kapcsolódási módját egy helyi hálózaton, valamint valamilyen célból közvetlenül kapcsolódó szoftver megoldások működési elvét. A közvetlen kapcsolat hibatűrőbb felépítést, skálázhatóságot jelent. Hátrányai: a nehezebb adminisztráció, az erőforrások pazarló használata, a nehezebb megvalósíthatóság.


Központi szerver alapú letöltés

2000 és 2011 között a legelterjedtebb fájlmegosztás a központi szerver alapú volt, mert egyszerű és különösebb hozzáértést nem igényelt. Elég volt a letöltés gombra kattintani. Itt jelentek meg először az illegális tartalmak. A legnépszerűbb fájlmegosztással pénzt kereső weboldal a Megaupload volt, melynek FBI általi bezárása magával rántotta a többi ilyen típusú weboldalt is. Filesonic, FileServe, Wupload, FileJungle, VideoZer, VideoBB mind először korlátozta a feltöltött fájlokhoz való hozzáférést, majd végleg megszűntek. Ezzel a gyengélkedő P2P alapú torrentnek egy akkora lökést kaptak, hogy jelenleg is ez a legnépszerűbb fájlmegosztási forma, legalábbis Európában. A Megaupload bezárása után a megmaradt fájlcserélő oldalak profilt váltottak. Többségük felhőszolgáltatássá alakult át pl.: rapidshare vagy mediafire.



Felhőszolgáltatás: 



A felhő alapú adattárolás azt jelenti, hogy a felhasználó az állományokat nem a saját számítógépén tárolja, hanem az interneten. A pontos helyét sem tudja, ezért szokták azt mondani, hogy a fájlok „valahol” a felhőben vannak. A felhőszolgáltatást nyújtó weboldalra bejelentkezve a felhasználó jogosultságokat állíthat be akár minden egyes fájlra külön. Az adatokhoz kezdetben a böngészőn keresztül lehetett hozzáférni, de egyre több okostelefon alkalmazás is készült. Jelenleg a legismertebb felhőszolgáltatók a Box.com, Dropbox, iCloud, Google Drive, Skydrive. Ingyen kínálnak bizonyos méretű tárhelyet, illetve minimális összegért nagyobb tárhelyet vehetünk.






Google Drive főbb funkciói:
  • 15 GB ingyenes online tárhely fotók, rajzok, felvételek, videók vagy más tartalmak tárolására. 
  • A tárolt fájlok bármilyen okostelefonról, táblagépről vagy számítógépről elérhetőek. 
  • Ismerősökkel megosztott, közösen szerkeszthető fájlok. 
  • Dokumentumok, Táblázatok vagy Diák nevű alkalmazások segítségével dokumentumok, prezentációk és táblázatok készíthetőek.

Mire jó a felhő alapú adattárolás? 

Bárhonnan hozzáférhető, így kiválthatja a pendrive-os adathurcolászást. Elég egyszer feltölteni egy fájlt és bármennyi ismerősünkkel megoszthatjuk. A fájlok mindig elérhetőek, használhatjuk akár biztonsági mentésként is. Egyre több oldal szerkesztőprogramot is kínál, így az otthon félbehagyott munkánkat bárhol folytathatjuk egy tábla PC-vel vagy okostelefonnal. A fájlokat egyszerre, valós időben több felhasználó is szerkesztheti. 

Az adatfolyamként továbbított média

Már korábban is létezett de csak az utóbbi években kezdett elterjedni mivel a felhasználók nem rendelkeztek az ehhez szükséges sávszélességgel. Valamint nem akadt túl sok olyan oldal sem, ami ki tudta volna szolgálni a tömegek igényét. Az első nagyobb áttörést a 2005-ben alapított Youtube érte el, majd 2010-es évben megjelent Netflix hozott jelentős változást. Szétválasztotta a fizikai DVD eladásokat az online nézhető filmektől és sorozatoktól.



A jövő fájlcseréje

Várhatóan növekedni fog a fájlcsere elterjedtsége, mivel van igény a legális, ingyenes, nagyon olcsó tartalmakra. Kelet-Európában is meg fogják vetni ezen szolgáltatások a lábukat, de nagy valószínűséggel az illegális fájlcsere marad előtérben, mert a felhasználók többsége zárt torrent oldalakon él és már hozzászokott az ingyen tartalomhoz. Ha nagyon olcsó, akkor úgy is megveszi majd valaki és megosztja másokkal, ha nagyon drága, akkor meg annyi pénzt nem ad érte, mert úgyis felrakják. 

A jövő zenéje ezen kívül még az intelligens eszközök közötti fájl- és adatcsere. Ez egy nagyon érdekes és futurisztikus téma még, hogy minden eszközünk tudna kommunikálni egymással, de már jó úton haladunk a megvalósítása felé.

Szerző: Kiss Renáta

Forrás:
A fájlcsere fejlődése
Az FTP protokoll
File Transfer Protocol
Peer-To-Peer


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése