keresés

2019. március 19., kedd

A legismertebb kriptovaluta, avagy Bitcoin-kisokos

Az elmúlt években szinte mindenki hallott a kriptovaluták -főként a Bitcoin- berobbanásáról, térnyeréséről, lehetséges bukásáról. No de pontosan mik is azok a kriptovaluták? Mióta létezik a Bitcoin? Nézzünk egy kis történeti összefoglalót:

Kezdetek

Ugorjunk vissza egészen 2009-ig. A pénzügyi világ romokban hever az egy évvel ezelőtti válságnak köszönhetően. Ekkor áll elő Satoshi Nakamoto álnevű személy/csoport -a mai napig titok övezi, ki(k) is volt(ak) valójában- az első Bitcoin-specifikációval és koncepcióbizonyítással egy levelezőlistán, ahol a kriptográfia volt a fő téma. Az ötlet mögött álló Satoshi ahogy jött, úgy ment is, 2010-ben kilépett a projektből, és azóta sem sikerült nyomára akadni, mivel -a deep és dark web látogatói számára ismerős- Tor böngésző használatával e-mailezett.


Blockchain, azaz blokklánc-technológia

A blokklánc maga egy elosztott adatbázis, minden felhasználó egy csomópontnak, azaz node-nak számít, melyek közül néhány validál egy-egy tranzakciót, és ez automatikusan frissül minden node-on. A bankok rendszereivel ellentétben nem egy helyen található a "főkönyv", melyben minden pénzügyi mozgás dokumentációja megtalálható, így sokkal biztonságosabb. A bankok esetében egy-egy hackertámadás során lehetőség van az adatok átírására, de a blockchain-rendszerben a változtatás elakad a csomópontokon. Abban az esetben lehetne megváltoztatni a korábbi lekönyvelt adatokat, ha minden csomóponton egyszerre írnák át az adott adatot, de lássuk be, erre igen kevés az esély, tekintve, hogy a Bitcoin esetében legalább 10.000 node-ot számlálhatunk.
Ez így mind egyszerűnek hangzik, ám a tranzakciókhoz nyilvános kulcsokra is szükség van, melyekről pontosabb információt találsz itt.

Miért is jó mindez?  

  • Bankoktól, gazdasági szervezetektől független fizetőeszköz.
  • Biztonságos valuta, hála a blokkláncnak. 
  • Bitcoin-bányászattal pénzt kereshetünk, a bevétel jóval meghaladhatja az áramszámlánkat.   
  • Alacsony tranzakciós díjak. Azonban, ha plusz kiadást vállalunk, gyorsabban elvégzik tranzakcióink validálásat. 

 Mik a negatívumok?

  •  Nincs mögötte valós érték, mint a rendes papír és fémpénz esetében az aranykészlet. Csak a kölcsönös elfogadás miatt van értéke. 
  • A deep és a dark web bevett fizetőeszköze, így illegális tranzakciókat segít elő. 
  • A bányászathoz használt hardverek környezetszennyező hatásúak. Rengeteg energiát "falnak fel". 
  • A bányászat velejárójaként nagy mértékben növekedett a videókártyák ára.  
  • Fejlesztés alatt álló rendszer, így még nem tudhatjuk, milyen hatásai lesznek a jövőre nézve. 

Bitcoin-bányászat

Forrás: https://bitcoin.org/hu/
https://index.hu/tech/2016/05/06/bitcoin/
https://qubit.hu/2018/02/28/kesz-kemregeny-a-bitcoin-eredettortenete-es-most-kozelebb-kerulhetunk-a-megfejteshez
https://virtualis.cash/blokklanc/#Mi_is_az_a_blokklanc





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése