keresés

2019. március 16., szombat

Személyes veszélyek a Facebookon - nyilvánosság


A Facebook az egyik legnagyobb ismeretségi hálózat a világon, ami 2004-ben alakult. Eredetileg Thefacebook néven alapították.

A megálmodója Mark Zuckerberg, akinek ezzel az volt a célja, hogy létrehozzon a Harvard Egyetem hallgatóinak egy kezdetleges társalgási oldalt. Nagy sikert aratott vele.






Nyilvánosság 

Szinte már nincs olyan ember, aki ne regisztrált volna valamelyik közösségi oldalra. A legrosszabb ebben az, hogy már a fiatal generáció is tud regisztrálni, hiába, hogy az alsó korhatár 13 év (Facebook). Ha még nem is érték el ezt a kort, akkor is nem valós születési dátummal be tudnak lépni. 
Bármit is posztolunk a Facebookon, Twitteren vagy a többi népszerű közösségi oldalon, azért kétszer gondoljuk át, mit osztunk meg a világhálón. A gondtalan megosztások komoly veszélyeket vonhatnak maguk után. Könnyebbé tesszük az adathalászok dolgát vagy akár a bűnözőkét is. 
Érdemes védetté tenni a profilunkat, hogy csak az ismerőseink tudják követni, amit tevékenykedünk. A nyilvánosan hozzáférhető profilok nagy veszélyeknek vannak kitéve. Bárki meg tudja nézni a posztjaikat és sok mindent le lehet belőle következtetni. 
Igaz, hogy egyszerűbb az interneten a kapcsolattartás a barátainkkal, családtagjainkkal, viszont sokan visszaélnek ezzel a helyzettel. Nem hiába mondják azt, hogy amit egyszer megosztunk bármelyik közösségi oldalon az ott fog maradni örökre. 

Adatvédelem

A hírekben megjelenő riasztó hírek hatására sokan megfontolják, hogy mégis mit osztanak meg a többi emberrel. A Facebookon létrehoztak egy adatvédelmi funkciót, ami egyre hatékonyabbá tette a világ legnagyobb közösségi hálózatát. Ezen a felületen be tudjuk állítani, hogy a személyes adatainkat kik tudják megnézni és ezáltal is védjük a profilunkat az adatlopás alól. 
Ennek ellenére még mindig vannak olyanok, akik beleesnek a hibába. 
Manapság ha egy munkahelyre jelentkezünk, akkor leellenőrzik a közösségi médiában folytatott tevékenységeinket és ha valamilyen kifogásolható dolgot találnak (kép, bejegyzés), akkor könnyen eleshetünk egy akár jól fizető állástól is. 

Jelölős csoportok 

Minél több információt osztunk meg magunkról, annál sebezhetőbbé válunk. Sokan versengenek azzal, hogy milyen sok ismerőseik vannak, viszont a 3/4-ével nem is tartja a kapcsolatot vagy még nem is ismeri őket. Elterjedtek az úgynevezett jelölős csoportok és ebből elég sok található meg. Ezzel az a céljuk az embereknek, hogy ha posztolnak képet vagy akár csak egy bejegyzést írnak, arra minél több lájk és komment érkezzen. 
Sokan még arra a cselekedetre is elvetemednek, hogy követőket vásárolnak maguknak, hogy ezzel jó érzés töltse el őket.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése