keresés

2023. november 2., csütörtök

A Microsoft napjainkban

 A Microsoft Corp. napjaink egyik legnagyobb szoftvergyártó és fejlesztő vállalata, amely a világ 153 országában rendelkezik kirendeltséggel, képviselettel (többek között Magyarországon is), alkalmazottainak száma meghaladja a 140 000 főt. Székhelye Redmondban található (Washington állam, USA). [Wikipédia]


A vállalat jelentőségét tovább növeli az a tény is, hogy részvénye egyikét képezi annak a 30 részvényből álló kosárnak, amely alapján a Dow Jones Ipari Átlagot számítják az Egyesült Államokban. Ez a mutató az ország 30 legjelentősebb vállalatának tőzsdei állapotát mutatja meg percnyi pontossággal. Érdekesség, hogy ezt a mutatót 1896-ban alkotta meg Charles Henry Dow amerikai újságíró a piaci mozgások tanulmányozása céljából.

A cég története egészen az 1970-es évekig nyúlik vissza, a Popular Electronics c. magazin 1975. januári számának egyik cikke foglalkozott az MITS Altair 8800 nevű számítógépének bemutatásával. Ez a cikk ösztönözte a két későbbi alapítót, Bill Gates-t és Paul Allen-t a BASIC programnyelv megalkotására és a Microsoft cég megalapítására. A kis szoftverfejlesztő vállalat nagyon gyorsan fejlődésnek indult, sikerét operációs rendszerei (először az MS-DOS, majd a Windows) alapozták meg, később több másik termékük is széleskörben elterjedtté vált (pl. Word, Excel, majd a későbbiekben folyamatosan bővülő Microsoft Office csomagok, XBox stb.). A cég nagymértékű fejlődése tette lehetővé, hogy Bill Gates hosszabb időre a világ leggazdagabb emberévé vált. 

Microsoft és Magyarország

A Microsoft életében meghatározó szerepet játszott a vállalathoz 1981-ben érkező Charles Simonyi magyar származású programozó, aki előtte a Xerox-nál dolgozott, ahol az ő nevéhez fűződött a Bravo szövegszerkesztő program kifejlesztése. A Microsoft-nál a Multiplan (Excel elődje), majd az Excel, illetve a Word fejlesztésében vett tevékenyen részt. A fejlesztési munka hatékonyabbá tétele érdekében egy újfajta, ún. objektumorientált módszert vezetett be a programozásban, amelyet tovább finomított a Magyar Jelölés [Hungarian Notation] programozási jelölésrendszer kidolgozásával. 2002-ben távozott a cégtől, amelynek köszönhetően hatalmas magánvagyonra tett szert, majd saját céget alapított International Software néven, amelyet 2017-ben a Microsoft vásárolt fel,  és kétszer is járt űrturistaként a Nemzetközi Űrállomáson.

A fentebb már említett magyarországi képviselet 1992-ben alakult meg Microsoft Magyarország Kft. néven mindössze 2 fővel. Azóta jelentősen kibővült a létszám (134 fő). 2003-ban rendezték meg első alkalommal a Microsoft Üzleti Megoldások elnevezésű szakmai konferenciájukat, amely ezután évente került megrendezésre [az elsőről egy rövid összefoglaló cikk itt érhető el]. A rendezvény keretében a részvevő közép- és nagyvállalatok döntéshozói megismerkedhetnek a Microsoft különböző üzleti megoldásaival és számos példán keresztül nyílik lehetőség annak tanulmányozására, hogy miként tudnak üzleti előnyhöz jutni a Microsoft által kínált fejlett technológiák révén.

2004-ben a Microsoft és az ELTE Természettudományi Karának együttműködése révén megnyitották a Microsoft Innovatív Tanárképző Labort, amelynek fő célja a jövő tanárainak felkészítése az oktatástechnológia robbanásszerű fejlődésének kihívásaira.

2013-ban hazánkban is elindult a DigiGirlz program, mely fiatal lányok számára mutatja meg azokat a lehetőségeket és karrier utakat, amelyeket a technológiai szektor kínálhat számukra. Ezen kívül lehetőség nyílik betekinteni a legfejletteb technológiák világába is. A 2020-21-es tanév versenye a DigiGirlz AI Challenge volt.

Microsoft napjainkban

A mai világunkat érintő szinte minden nagyobb és fontosabb területen a Microsoft képviselteti magát - néhány példát már fentebb láthattunk - folyamatosan bővülő és fejlődő termékkínálatával. Nagyon sokféle megoldást kínálnak például az üzleti életben a hatékonyabb munka és a még nagyobb ügyfélelégedettség érdekében, de az élet sok már területén is próbálják befolyásukat érvényesíteni. A cikk további részében 4 fontosabb területen, illetve témakörben vizsgáljuk meg, milyen formában van jelen a vállalat.

    1. Adatvédelem

Az adatok védelme napjaink egyik nagyon fontos kérdésköre, mely nagyon sok problémás helyzet kialakulásáért felelős. Ezért szerte a világon egyre több ország elkezdte megalkotni saját adatvédelemmel kapcsolatos jogszabályait, szabályzatait (például az EU esetében ilyen a GDPR, mely magyar nyelven megtekinthető itt). A szabályozás segítségével kívánnak az országok fellépni az adatok nem szabályoknak megfelelő gyűjtése, felhasználása ellen, amely azonban a gyakorlatban nem mindig valósul meg maradéktalanul.

Mit mond a Microsoft, mint a világ egyik legnagyobb vállalata az adatvédelemről?

Saját honlapjuk közlése szerint elkötelezettek a felhasználók személyes adatainak védelme érdekében, ennek megvalósítása érdekében különböző termékeket, információkat, szabályozási lehetőségeket biztosítanak, amelyek segítik a használókat a legjobb döntések meghozatalában az adataikkal kapcsolatban. 

Évente kétszer adatvédelmi jelentést tesz közzé a cég, amelyekben az alábbiakról tájékoztatja a felhasználókat:

  • milyen személyes adatokat gyűjt,
  • azok hogyan használhatók fel,
  • a felhasználó hogyan kezelheti és szabályozhatja az adatait.
A jelentések 2019-ig visszamenőleg megtekinthetők, illetve elérhető az adatvédelmi nyilatkozat is.

A jelentés tartalmi elemei

  • Eszközök az adatok védelméhez és szabályozásáhozMicrosoft Adatvédelmi Irányítópult, ahol megtekinthetők, törölhetők és kezelhetők az adatok és adatvédelmi beállítások. Megjelenő adatok: Bing-keresések, Edge-böngészések, helyelőzmények, Microsoft alkalmazások és szolgáltatások használatából származó adatok. 2023. márciusi adatok szerint az adatvédelmi irányítópult havi 3,2 millió aktív felhasználóval rendelkezett, globálisan aktív használatot jelezve.
2022-ben két új eszköz jelent meg az identitásvédelem javítása céljából: üzleti és állami szektorba tartozó ügyfelek részére a Microsoft Entra, illetve az egyéni felhasználók számára készített Microsoft Defender. Ezeken kívül még két, szintén új szolgáltatás is érkezett: Microsoft Cloud for Sovereignty és Microsoft Purview.

  • Átláthatóság és választási lehetőségek nyújtása - a gyűjtött adatok kategóriákba sorolása. Megkülönböztet szükséges és opcionális adatokat. A szükségesek azok a diagnosztikai vagy szolgáltatási adatok, amelyeket biztonsági javításokhoz, valamint termékekkel és szolgáltatásokkal kapcsolatos funkciókhoz kötődő problémák észlelésére használnak, így lehetővé tudják tenni, hogy a termékek naprakészek és biztonságosak legyenek. Az opcionális adatok azok, amelyeket a szükséges alapfunkciókon túlmutató funkciók vagy elemzések támogatása érdekében használnak fel, ezek esetében az ügyfeleknek lehetőségük van eldönteni, megosztják-e ezeket az adatokat a Microsoft-tal. 
  • Reagálás a világ változó adatvédelmi környezetére - a vállalat támogatja az átfogó adatvédelmi szabályozást, ennek érdekében építő jellegű együttműködést alakított ki a törvényalkotókkal, szabályozókkal, civil szervezetekkel nemcsak az Egyesült Államokban, hanem világszerte is.
  • A mesterséges intelligencia innovációja az adatok védelme mellett - folyamatosan dolgoznak a biztonság és adatvédelem fejlesztésén egy felelősen alkalmazott AI-struktúra kiépítésével. Tapasztalataik megosztása céljából kiadtak 2022-ben egy Felelős AI-szabványt, amely az AI-rendszerek felelősségteljes fejlesztésének és üzembe helyezésének a keretrendszere. Ezen kívül készítenek Átláthatósági megjegyzéseket is, hogy az AI-alapelvek a gyakorlatban is érvényesülhessenek.
    
    2. Videojátékipar

A Microsoft jelen van a számítógépes játékiparban is, termékei között megtaláljuk a 2001-ben megjelent Xbox-termékcsaládot, amellyel megvetette a lábát ebben a szektorban. Az XBox 360 megjelenését 2005-ben az MTV külön műsorban közvetítette, melyet több millióan kísértek figyelemmel (erről videó is elérhető a YouTube-on). A témával kapcsolatban 3 érdekességet érdemes megemlíteni a közelmúltból:
  • Az XBox-szal kapcsolatban megjelenésének 20. évfordulója kapcsán 2021-ben megjelent egy dokumentumsorozat a  YouTube-on (Power On: The story of XBox - az első rész ide kattintva elérhető), amelyben többek között arról mesélnek, hol, mikor és hogyan hibáztak a termékkel kapcsolatban, de a rossz döntések mellett említést tesznek a sikerekről is.
A következő két példa nagyobb, neves játékokat gyártó cégek, cégcsoportok felvásárlásával kapcsolatos, amelyek miatt többször került a Microsoft összetűzésbe elsősorban az EU versenyhatóságaival.
  • Az első ilyen felvásárlás, amit 2020. szeptemberében jelentettek be,  a Zenimax Media cégcsoport megvétele volt 7,5 milliárd $ összegben. Így a Microsoft-hoz került többek között a Bethesda Game Studios is, amelyhez olyan világhírű franchise-ok kapcsolódnak, mint az Elder's Scrolls (leghíresebbek Morrowind, Oblivion, Skyrim) vagy a Fallout, illetve a nemrégiben megjelent Starfield.
  • A második beruházás az Activision Blizzard, egy másik neves játékgyártó cégóriás (legnépszerűbb játékai között van a Candy Crush-, a Call of Duty-, a Dibalo-, a Starcraft- és Warcraft-franchise-ok) felvásárlása 68,7 milliárd $ értékben. A hatalmas összegű beruházást nemcsak az EU, hanem az amerikai és a brit versenyhatóság is próbálta megakadályozni, illetve még a játékosok is beperelték emiatt a céget. Az EU hatósága végül idén májusban engedélyezte a felvásárlást, a briteknek augusztusban újabb ajánlatot tettek, hogy ők is engedélyt adjanak. Októberben megszületett a döntés, zöld utat kapott a Microsoft, most már sor kerülhet a cég eddigi történetének legnagyobb összegű beruházására.
    
    3. Fenntarthatóság

Napjainkban a fenntarthatóság mind meghatározóbb tényezővé válik az élet szinte minden területén. Maga a fogalom (fenntartható fejlődés) rendkívül összetett és szerteágazó, először az ENSZ 1987-ben kiadott Közös Jövőnk c. jelentésében került említésre. Célja, hogy a jelen kor embere szükségleteinek kielégítése mellett igyekezzen a jövő generációi számára is megőrizni a környezeti és természeti erőforrásokat, hogy ők is élvezhessék még a bolygó által nyújtott lehetőségeket hozzánk hasonlóan.

Mit jelent a fenntarthatóság a Microsoft-nál?

A vállalat életében meghatározó szerepet tölt be a fenntarthatóság. Sokféle módon jelenik meg értékrendjében a környezet védelme, a természeti értékek megóvása és a klímaváltozás elleni küzdelem. Utóbbi az elmúlt években nagy hangsúlyt kapott, így nem hagyhatja figyelmen kívül egy ekkora cégóriás sem, mint a Microsoft. Három területen tervez további befektetéseket eszközölni a klímaválság leküzdése érdekében:
  • újabb, mesterséges intelligencián alapuló megoldások fejlesztése,
  • a fenntarthatósági piacok gyorsabb kiépülésének támogatása, 
  • valamint a károsanyag-kibocsátás mérését szolgáló eszközök fejlesztése terén.
Minden évben, így legutóbb 2022-ben közzéteszik környezeti fenntarthatósági jelentését, amelyben összegzik tapasztalataikat és leírják, mit tettek az adott évben a környezet megóvása érdekében.

Néhány példa: 
  • a cég növekedése ellenére a teljes szén-dioxid-kibocsátását 0,5%-kal mérsékelni tudta, cél továbbra is a károsanyag-kibocsátás nullára csökkentése,
  • több, mint 15,6 millió köbméter víz igénybevételére szerződött, miközben nagyjából 850 000 ember számára biztosít tiszta, csatornázott vizet,
  • 4 adatközpontja zéró hulladék minősítést kapott,
  • 3,3%-ra csökkentették az egyszerhasználatos műanyagcsomagolások arányát a gyártásban (terveik szerint 2025-ben teljesen ki is akarják vonni azokat),
  • 2022-ben a cég tulajdonában levő 12 000 hektár földterületet védetté nyilvánított, 24 petabájtnyi környezeti adatot tettek elérhetővé Azure szolgáltatásukban, amelyek elemzésre alkalmasak és bárki számára hozzáférhetőek.

Ezen kívül megjelentettek egy e-könyvet is, melynek címe Fenntartható jövő alakítása. Ebben különböző iparágakban megvalósított fenntarthatósági történeteket olvashat az érdeklődő (elsősorban vállalatok számára íródott), illetve bevált módszerekről is szó esik, amely a működés és jelentéskészítés újra gondolását tudja lehetővé tenni a fenntarthatóság biztosítása érdekében.

2022-ben új szolgáltatás, alkalmazás jelent meg a fenntarthatósághoz kapcsolódóan: Microsoft Cloud for Sustainability, amelynek segítségével rögzíthetők, jelenthetők és csökkenthetők a szervezetek környezeti hatásai. 



    4. Mesterséges intelligencia

Egy kifejlett AI az új funkciókat rendkívül gyorsan és pontosan képes feldolgozni, ami lehetővé teszi, hogy bonyolult helyzetekben is használható legyen például az önvezető autók, a képfelismerő programok vagy a munkahelyi virtuális asszisztensek esetében

A Microsoft életében a mesterséges intelligencia (AI) és az abban rejlő lehetőségek minél szélesebb körű kihasználása jelentős szereppel bír. Egyre több területen tervezik az AI által nyújtott lehetőségeket felhasználni, így a már fentebb említett klímaváltozás elleni küzdelemben, de az élet más fontos területén, mint például a munkahelyeken a munka megkönnyítése, a munkavállalók bizonyos munkafeladatok alóli tehermentesítése vagy akár az internetes keresés esetében is áttörő megoldások, fejlesztések érhetők el.

Egyre több szolgáltatásba, alkalmazásba igyekszik beépíteni a Microsoft az AI funkciókat a hatékonyság növelése érdekében. Példaként említhető a Bing kereső, amelybe bekerült az AI technológia, amely több új funkciót is eredményezett (szöveges válaszok mellett grafikonok, diagrammok és formázás is megjelenik, mellyel javíthatók a beszélgetések). 

A legújabb fejlesztések között található a Copilot, amely már nagymértékben AI technológiára épül. Ezt a legnépszerűbb, leggyakrabban használt termékeibe már igyekeznek beépíteni, cél a munkafolyamatok megkönnyítése a felhasználók számára. Többek között a Bing keresőben, a Windows 11 operációs rendszerben és az Edge böngészőben válik elérhetővé az új fejlesztés. Ezen kívül tervben van a Microsoft 365-be való beépítése is (bemutatása a Word-ben). 

Szintén az újabb fejlesztések között meg kell említeni az Azure AI nevű szolgáltatást is, amely jobb üzleti eredmények eléréséhez segíti hozzá a felhasználókat, valamint javítja az ügyfélélményt is. A segítségével különböző AI-megoldások alakíthatók ki saját igényeknek megfelelően.


Végezetül be kell még számolni egy egyedülálló újításról is, mely a Microsoft és az Oracle között született meg. A két cég felhőalapú adatbázis-szolgáltatások nyújtásában állapodott meg. Ennek eredménye lett az Oracle Database@Azure nevű szolgáltatás, melynek segítségével a korábban külön kezelt munkafolyamatok egységesíthetővé válnak. A szolgáltatás keretében a Microsoft Azure adatközpontjain keresztül lesz biztosítva a hozzáférés az Oracle-adatbázis szolgáltatásaihoz. Mindezek mellett hatékony digitális környezetet is biztosít a felhőszolgáltatások igénybevételéhez, egyfajta multicloud szolgáltatásként.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése