keresés

2020. április 3., péntek

Az Index.hu története (Internetto-Uj Péter)



A gyökerek: Internetto


Jó pár évtizeddel ezelőtt az európai polgár friss újságot lapozgatott a reggelijét majszolva, ma internetes hírportálokat olvasunk valamilyen okoseszközön vagy számítógépen. Az index.hu az egyik legnépszerűbb hazai online lap, amely 1999-ben indult útjára, alapítói pedig az Internetto hírportálból váltak ki. Ez volt Magyarországon az első internetes újság, 1995 és 1999 között pedig a legolvasottabb is, a Medián mérése alapján az oldalnak 1999-ben napi 20-25 látogatója volt. Az Internetto (eredetileg: iNteRNeTTo) alapításának az évében, 1995-ben még újdonság volt a net hazánkban, valódi őskor, amikor még mindenki igazi, nyomtatott újságot olvasott, és nem a világhálón tájékozódott. Épp ezért különböző fórumokon mutatták be és reklámozták az új, lehetőségekkel teli médiumot. Egy 1995-ben felvett rádiós interjúban például Nyírő András és Szakadát István mesélnek az internetről, mint igazi, modern szolgáltatásról.

A kulcspozícióban lévő Internettot 1998-tól befektetői csoportok keresték meg. A következő év elején a lap veszélyeztetetté vált, tulajdonosa eladta vagy megszüntette volna. Erre válaszul néhány szerkesztőségi tag (Nyírő András, Uj Péter, Gerényi Gábor) ajánlatott tett a kiadói jogok megvásárlására, de ezt elutasították, az ajánlattevőket pedig nem sokkal később elbocsájtották. Uj Péter 2009-es cikkében így ír erről: „Egy héttel az Index startja előtt az Internettot kiadó IDG Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója felfüggesztette állásából Nyírő Andrást, a lap főszerkesztőjét, az Internetto atyját, kitalálóját, motorját, összeszervezőjét. Másnap a szerkesztőség, kábé másfél tucatnyi ember összeült a Maros utcai Radhost sörözőben, és úgy döntött, nem dolgozik tovább a töketlen és kiszámíthatatlan kiadónak, hanem Nyírő vezetésével új online lapot indít, befektetőket keres, és megpróbál saját erejéből megélni az akkoriban világszerte lendületesen növekvő internetes piacon.”

Nyírő András (kép innen)



Így született meg tehát az Index, mely számtalan munkatárssal, több főszerkesztővel és tulajdonossal is dicsekedhet, kalandos története pedig a mai napig tart. Az Index.hu egyébként 2002-ben megvette az Internettot.


 Az első tíz év


Nyírő András (1959-) történész, szociológus, újságíró lett az Index.hu első főszerkesztője, de csupán néhány hónapra, a nehéz természetű vezető ugyanis 1999 decemberében távozott az újságtól. Uj és Gerényi ketten vitték tovább a lapot. Bodoky Tamás visszaemlékező írásában elmondja, hogy kollégájuk távozásáról milyen keresetlen módon vélekedtek a magukra hagyott társalapítók: „Nélküle nem jött volna létre az Index, de a távozása óta jobban megy a munka: három hónap alatt megdupláztuk az olvasótáborunkat."

Ez tényleg igaz, 2000 áprilisára a látogatottság napi 60-70 ezerre nőtt, ami komoly fejlesztések eredménye. Új számítógépeket vettek és új dizájnt terveztek, ezenkívül saját hirdetési szervert indítottak el (Index AdEngine). Magyarország második legnépszerűbb portáljaként az Index.hu-t naponta több mint százezren keresték fel, a lap 2000. évi árbevétele közel félmilliárd forint volt, vesztesége pedig 150 millió forint. A 2001-es internetes recesszió miatt az Indexnél sokakat elküldtek, májustól pedig válságstáb dolgozott azon, hogyan is lehetne a bajból kilábalni. A csőd szélére jutott vállalkozást végül a Wallis Rt. mentette meg 2002 márciusában.

A napi látogatottság 2003-ban 200 ezer volt, ebből 50 ezret tett ki a fórumlátogatók száma a Medián technikai mérése szerint, 130 ezret a Szonda Ipsos reprezentatív megkérdezései alapján. Májusban az oldalletöltések száma 1,2 millió. Az lap népszerű volt az olvasók körében, szakmai berkekben pedig díjakkal ismerték el. Az Index.hu Rt. 2005 áprilisában teljes egészében Nobilis Kristóf (Sydinvest Kft.) befektető tulajdonába került, a vezérigazgató Vaszily Miklós lett. Ugyanebben az évben útjára indult az online Filmszemle, letölthető filmekkel. (A Youtube videómegosztót 2005 februárjában alapították.) Két évvel később, 2007-ben teljesen új arculat született, a címlapon 3 hasábos tagolást alakítottak ki. Ekkor már nagyon népszerűekké váltak a webblogok.

Uj Péter (kép innen)


Földes András, az Index.hu munkatársa cikkben emlékezett vissza a lap első évtizedének történetére. A 2000-es évek elejének ottani hangulatát, viszonyait talán ez a két idézet jól prezentálja:



„A lényeg: az Indexben továbbra is úgy írtunk, ahogy beszéltünk, vagy ahogy szórakoztatónak találtuk, nem pedig, ahogy újságíróiskolákban tanítják. Mondjuk nem sokan tanultak újságíróiskolában. A legtöbb akkori kollégámnak és szerkesztőmnek diplomája sem volt: az Index és/vagy az internet miatt valahol még útközben kiugrottak az egyetemről.”

„Mivel ennek a társaságnak esélye sem volt, hogy úgy tűnjön, mintha pedigrés újságírók lennének, nem is próbáltak alkalmazkodni a sztenderdekhez. Visszagondolva ez volt az az attitűd, ami – Uj Péter sajátos karizmája mellett – megteremtette az Index stílusát. Igaz, akkoriban ez volt az az attitűd, ami miatt az Index a hagyományos média felől nézve komolytalan hülyegyerekek homokozójának tűnt.”

Ehhez méltóan a hírportál igazán őrült klippel ünnepelte a tizedik születésnapját.



Tizedik születésnap az Indexnél (kép innen)



2009-től napjainkig


Uj Péter 2011 szeptemberében, majdnem 11 év után távozott a laptól. Az új főszerkesztő, Mészáros Zsófi 2013 februárjáig töltötte be tisztségét, őt Dudás Gergely váltotta. Az Index.hu Zrt. új tulajdonosa 2017-től a Magyar Fejlődésért Alapítvány (MFA) lett, az igaztósági tagok ekkor ki is cserélődtek. Májustól Tóth-Szenesi Attila lett az új főszerkesztő, aki megbízatásának vállalása előtt bizalmi szavazást kezdeményezett munkatársai körében, és százszázalékos támogatottságot kapott. Dull Szabolcs 2019 decemberétől tölti be vezető pozícióját, munkáját Haász János, Kárpáti Márton, Munk Veronika, Stöckert Gábor főszerkesztő-helyettesek segítik, Tóth-Szenesi Attila pedig vezető szerkesztő lett.

A jelenlegi rovatok: Belföld, Külföld, Gazdaság, Tech-Tudomány, Kult, Sport, Vélemény, Videó, Fotó, valamint 24 óra. Itt található a népszerű Fortepan is, ahonnan sokan válogatnak képeket tanulmányikhoz, webes írásaikhoz, és talán a kedves Olvasó is kedvet kap most a tallózásához. Az oldal így határozza meg küldetését: „A Fortepan a legnagyobb, szabadon használható, magyar nyelvű online fotóarchívum. Az Indexen a Fortepan szerkesztőivel együttműködve mutatjuk be a legizgalmasabb gyűjteményeket a huszadik századi magyar, amatőr fotósok hagyatékaiból.”

Aki több forrásból kíván tájékozódni napjainkban, annak az egyik alternatíva az Index. A lap sajátságos stílussal színesíti a hazai online palettát, melynek régóta az élvonalába tartozik. Az írások igazán őszinték, szókimondóak, a portál mindenképpen egyedi hangvételű. Aki olvassa, tudja azt is, hogy sok elírást lehet találni a sorok között, ami igazán nagyon bosszantó tud lenni. A portál sokszor mutatja a réteglapok jellemzőit; elmondható, hogy nem kíván mindenkinek megfelelni, sokkal inkább a saját hangját hallatja. 


Felhasznált források



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése