keresés

2020. május 10., vasárnap

A modern internethasználat Kínában

https://lh3.googleusercontent.com

Eddig csak a személyi igazolványt kérték el, mostantól le is fotózzák Kínában, aki új mobilszámot regisztrál. Az akarják elérni, hogy mindenki saját nevén használja az internetet, és, hogy azonosítani tudják az összes mobilhasználót.






Előnyök és hátrányok


Ezzel Kína erősíti a kiberbiztonságot és visszaszorítja a csalásokat, másrészt így az embereken is jobban rajta tarthatják a szemüket. Sokan tartanak az adatlopásoktól és félnek, hogy a tolvajok már azt is tudni fogják, hogy néz ki akitől online lopnak.



A saját név megadása kötelező


https://i.kinja-img.com
A kínai állam évek óta dolgozik rajta, hogy minél nehezebb legyen álnéven használni az internetet. 2017-ben több utasítást is kiadtak erről, ezek alapján nem jogosultak internethasználatra azok, akik nem a valódi nevükön fórumoznak, saját nevet kell megadni ahhoz is, hogy kommentelni lehessen a híreket és a közösségi médiában megjelenő posztokat, ráadásul a szolgáltatóknak pontozásos rendszert kellett létrehozniuk, ami meghatározza, hogy egy-egy felhasználó milyen szolgáltatásokhoz fér hozzá. Internetszámla nyitásához be kell mutatni az ember személyes iratait, és igazolni kell a munkahelyet is (ezt egészíti ki mostantól az arcfelismerés).



Mi lesz az adatokkal?


https://img.theculturetrip.com
Bár a rendszer megengedi, hogy a kommenteknél az emberek álneve jelenjen meg, mindenképp meg kell adniuk a saját nevüket is, ami aztán a közbiztonsági minisztériumhoz kerül. Azt mondják, ez azért jó, mert biztonságosabb, mintha a cégek tárolnák az adatokat. Az utóbbi években bevezetett társadalmi pontrendszer is elvárja, hogy az emberek a saját nevükön használják az internetet, hiszen így tudják egy központba gyűjteni a hozzájuk kapcsolódó információkat. A pontrendszer célja, hogy minden kínai állampolgárnak legyen egy értékelése, amiben a viselkedését összekötik a különféle adataival.


Más országokban


Kínán kívül Oroszországban is küzdenek az online névtelenség ellen, továbbá Toomas Ilves korábbi észt elnök például büszke rá, hogy sikerült kiépíteniük egy biztonságos online azonosítási rendszert, amivel az állampolgárok szinte mindent elintézhetnek az interneten. Dél-Koreában is be akarták vezetni a kötelező, valódi névvel történő regisztrációt, amit végül elkaszált a bíróság, mert a szólásszabadság korlátozásának látta.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése