keresés

2020. május 9., szombat

Goodbye privacy - azaz személyes adataink felhasználása a koronavírus idején

Szeméyes adataink védelme az utóbbi időkben különösen nagy odafigyelést igényel az év elején beálló vírushelyzet miatt. Világszerte megelőző és lelassító intézkedéseket vezettek be, ez azonban  adataink megőrzése is kihívást jelent. Cikkemben áttekintem a jelenlegi helyzetet Kínától Magyarországig, hogy lássuk hogy áll a világ jelenleg a személyes adatvédelemhez.


Mi a helyzet kínában?



Korábban megírt cikkemben kifejtettem a Kínában idén bevezett kreditrendszert, és azt ahogyan a lakosokat begyűjtött adataik alpján pontozzák. Ez egyenesen arányos azzal, mennyire szimpatikus a kormánynak a viselkedése. Ezt segítendő, már több mint 200 millió kamerát szereltek fel az utcákon az arcfelismerésen alapuló könnyebb adatbegyűjtés végett. Ezt az arcfelismeréses rendszert lehetetleníti el részben a járvány okozta maszkviselet, hiszen Kína két tartományában már kötelező arcmaszkot hordani. Az ország személyes adat felhasználásának másik kérdőjeles pontja, a Hopej tartoményban kipróbált DeadBeat map applikáció, ami riaszt, ha 500 méteres körzetben hitelét törleszteni képtelen ember tartózkodik és kiadja az illető személyi adatait (név, nyilvántartási szám, adósság eredete).
A kormány új intézkedése már az állampolgárok számára is megosztó: a koronavírus miatt karanténba helyezett emberek lakásában is kamerákat szereltek fel, hogy megfigyelés alatt rarthassák őket a házi őrizet alatt. Ezzel a módszerrel ellenőrzik az illetőt, hogy betartja-e a kiszabott kéthetes időintervallumot.


Dél-korea máshogy áll hozzá


Dél-Korea lakosainak személyes adat felhasználása a járvány lelassításához sokkal hatékonyabbnak mutatkozik, mint Kínában. Míg az utóbbi rendszere inkább megfigyelés és megfélemlítés  alapú, Dél-Korea inkább a beszerzett adatok folyamatos megosztására és ezzel informálásra fókuszál. Habár itt is használnak térfigyelő kamerákat, ezt csak a vírus megelőzésére szolgáló interjúk után nézik meg hogy összevessék, a személyek igazat mondtak-e arról, hol jártak az elmúlt napokban. Ezeket az informáiókat pedig a személyes adatok védelme szempontjából azonosító számmal látják el, az adatokat pedig egy applikáción keresztül hozzáférhetővé teszik mindenki számára, hogy a felasználók lássák, érintkezésbe kerültek-e ferőzött személyekkel.


Európa személyes adat kezelése


A dél-koreai helyzethez hasonlóan Európa is egy applikációs megoldáson gondolkodik a vírus terjedésének nyomon követése érdekében: ezzel a kontaktusok kutatását szeretnék előrevinni és karanténba tenni a fertőzésgyanús embereket, az adatvédelmi szabályok Európában azonban  túl szigorúak egy hasonló intézkedés bevezetéséhez. Az app körül még sok a kérdés: Ausztriában felmerült, hogy kötelezővé teszik a használatát é megfelelő technológiai felszerelésekkel látják el azokat, akiknek nincs rendes készülékük a futtatásához, az ötletet azonban végül elvetették.
Tervben van azonban egy rendszer, ami a elvileg az összes európai adatvédelmi előírásnak megfelel.:  a német kormány szerint ennek az applikációnak a tömeges használata segítene hamarabb feloldani a kijárási korlátozásokat.


Adatvédelem(hiány) a távoktatásban


A munkahelyeken elterjedő Home Office mellett az iskolák is távoktatási rendszerre álltak át. A hirtelen jött helyzet miatt azonban az intézményeknek nem volt elegendő idejük egy olyan rendszert kidolgozni, ami a gyerekek adatainak biztonságáért is kezeskedik. Sem a tanárok, sem a diákok nincsenek tisztában az általuk használt szolgáltatások adatvédelmi kockázatával, ezért könnyen előfordulhat, hogy olyan szolgáltatások használatát jelölik ki diákjaiknak, amelyek begyűjtik és továbbadják az adataikat. A legtöbb ilyen adathalászat kiküszöbölhető lenne néhány alaposabb beállítással, a jelenlegi távokatatási megpróbáltatásokban azonban ez a kevésbé fontosabb problémák csoportjába tartozik.


A megfigyelőrendszerek tökéletesítése a vírus idején


A koronavírus miatti helyzet hatalmas lehetőséget ad a megfigyelőrendszerek fejlesztésének. A mostani állás szerint jelenleg legalább 25 olyan ország van, ahol a kormányok nyomkövetést, kontaktkutató appokat, arcfelismerő rendszerrel ellátott térfifgyelő kamerákat és drónokat használnak az elkülönítés betartatására. Ezek között az országok között egyre inkább deomkratikus országok is vannak. Mivel a legtöbb intézkedésnek nincs időkorlátja, néhány kialakult helyzet később akár új normalitássá is válhat. Mivel emiatt a későbbi személyiadat visszaélések extrém méreteket is ölthetnek, fontos, hogy az embereknek megfelelő biztosítékaik legyenek arra, hogy adataikat biztosnásgos körülmények között kezeljék.

Források:
Valosággá vált sci-fi történet: Digitális diktatúra Kínában

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése