keresés

2020. szeptember 29., kedd

Netflix, HBOGO, Youtube - a televíziózás alternatívái

Az internet megjelenése és elterjedése több szempontból is veszélyt jelent az országos hálózatokra Amerikában, rengeteg időt szánnak rá a felhasználók, ezt pedig sok esetben a televíziózás kárára teszik. Ma már nem a televízió a leggyorsabb információszolgáltató eszköz, hanem az okostelefonok vagy bármely eszköz, amelyen van internetelérés. Másrészt az interneten sokkal több forrásunk lehet, egy-egy információt sokkal mélyebben és széleskörűbben tudunk megvizsgálni a hatalmas információmennyiségnek köszönhetően. 


Netflix  



A Netflix egy amerikai médiaszolgáltató és produkciós vállalat. Elsődleges tevékenysége médiatartalmak előfizetéses alapon való szolgáltatása, valamint saját tartalmak gyártása. Elsősorban filmeket, sorozatokat, dokumentum-és animációs filmeket tesznek közzé oldalukon. Ez egy online-streaming szolgáltatás, tehát interneten kerersztül lehet elérni. "A tévézés 21. századi formája, ahol a felhasználó nincs sem műsorrendhez, sem pedig a televíziókészülékhez kötve, az élményt pedig nem szakítják meg reklámok." 


Hogy válhatunk Netflix felhasználókká? 


A regisztráció roppant egyszerű. Mindösszesen követnünk kell az oldal által megadott lépéseket (név, email cím, jelszó) majd a standart adatok megadása után megadjuk a fizetéshez szükséges adatokat (teljes név, bankkártyainformációk) és ezek után választhatjuk ki, hogy melyik csomagot szeretnénk használni. A Netflixnek van egy 30 napos ingyenes próbaverziója, melyet még sosem regisztrált felhasználók próbálhatnak ki, ebben az 1 hónapban a szolgáltató összes szolgáltatását díjmentesen használhatjuk. 


Netflix 3 féle csomagot kínál nekünk: basic, standard és premium. Ezekben a különbség az, hogy hány eszközön használhatjuk valamint az, hogy milyen a tartalom képminősége (HD, Ultra HD). Televíziónkon is tudjuk élvezni a Netflix szolgáltatásait, Smart TV-re le lehet tölteni az alkalmazást. 

HBO GO


A Netflixhez hasonlóan HBO saját, előfizetéses streaming szolgáltatás, ami lehetővé teszi a sorozatok és különböző filmek nézését akár PC-n, konzolokon vagy okoseszközön. 

Az amerikai HBO Go a 2008 januárjában indult korábbi szolgáltatását és 2011-ben az európai országok közül hatodikként Magyarországon is elindította az HBO GO, budapesti fejlesztésű európai streaming alkalmazást, lokalizált tartalmakkal. A magyar változat 2011. június 6-án indult, feliratos és szinkronos filmekkel és sorozatokkal. Az HBO Go filmállománya havonként frissül s cserélődik, a lineáris csatornával megegyezően a mozikban bemutatott filmek általában a Go-platformra is kikerülnek négy-öt hónappal bemutatásuk után. Az eredeti sorozatok új epizódjait minden országban, amelyben a szolgáltatás elérhető, egy időben az első vetítéssel elérhetővé teszik, az európai országokban azonnal lokalizált felirattal.

Magyarországon és HBO GO

Magyarország kb. 15 éve az HBO közép-európai központja. Rengeteg feladatot látnak el az itt dolgozók nap mint nap, hogy itthon és a környező országokban megfelelően működjön a csatorna. Szinte a teljes HBO GO egy magyar innováció,Kopasz Gábor, az HBO GO fejlesztési igazgatója és Riz Péter, az HBO európai technikai vezetője.

A HBO GO-ra való regisztráció hasonlóan működik, mint a Netflixen. Megadjuk alap adatainkat, bankkártya adatainkat majd kiválasztjuk a számunkra megfelelő csomagot. Az első hónapos próbeverzió itt is ingyenes. 

Youtube


A YouTube nyilvános videómegosztó webhely, ahol a felhasználók videóklipeket tölthetnek fel és nézhetnek meg. 2005. február 14-én alapították, és anyaszervezete a Google.A feltöltött tartalmak között egyaránt megtalálhatók film- és tévéműsorrészletek, zenei videók és házi készítésű videófelvételek is. 

Tartalomgyártók

A feltöltött tartalmakat általában magányszemélyek szolgáltatják, ezáltal létre jöttek úgynevezett youtuberek, influenszerek és véleményvezérek, akiknek az egyik fő platformjuk a Youtube.
Tartalomgyártók közt vannak profitorientált tartalomszolgáltató cégek is. Manapság több nagyobb médiavállalatnak is van saját csatornája a YouTube rendszerében, ilyenek például a CBS és BBC.Ugyanakkor a film-, valamint a zeneipar is jelen van az oldalon: 2009 végén prémium szekciót indított a YouTube, ahol a filmeket, sorozatokat már teljes hosszukban lehet végignézni, valamint ingyenesen nézhető pl. a Sony Music, UMG és más nagy vállalatok által közösen fenntartott, VEVO nevű online zenetévé csatornája is.

Kereskedelmi platform lehet a Youtube

A felhasználók a jövőben akár közvetlenül vásárolhatnak is majd a videomegosztó platformon, míg az influenszerek megjelölhetik azokat az árucikkeket, amelyek az anyagaikban szerepelnek. Ennek köszönhetően például a termékkicsomagolási tartalmak nézői azonnal meg is vásárolhatják az adott modellt, ha az a bemutató során megtetszett nekik. Ezzel párhuzamosan a társaság azt is tervezi, hogy együttműködik a Shopify nevű e-kereskedelmi alkalmazással, amelyet összekötne az oldallal. Ez a két projekt is megerősíti azt, hogy a Google a közeljövőben szeretne a mostaninál sokkal erősebben az elektronikus kereskedelemre összpontosítani.


A prémium szolgáltatással a platformon a tartalmak előtt és közben nem jelennek meg hirdetések, viszont az alkotó által a tartalomba ágyazott márkaépítést vagy promóciót, illetve promóciós linkeket.Letölthetsz videókat és lejátszási listákat offline megtekintésre, olyan alkalmakra, amikor nem csatlakozol az internetre. Lejátszás a háttérben funkció is elérhetővé válhat a prémium tagok számára.

Egyéb alternatívák

Disney+


The Walt Disney új szolgáltatása. 2019. november 12.-én indította el szolgáltatásait. Tartalmai legnagyobb részét a Walt Disney Studios és a Walt Disney Television által gyártott filmek és televíziós sorozatok képzik, emellett más saját gyártású filmek és sorozatok, amelyeket egyéb, a Disney tulajdonában lévő stúdiók gyártanak, mint a Pixar, Marvel, Lucasfilm, National Geographic és a 20th Century Fox. Versenytársa a HBO GO, Netflix valamint az Amazon Prime Video. Magyarországon ez a szolgáltatás 2021-ben lesz elérhető.


Az elmúlt években egyre több szó esik az új monopóliumokról, elsősorban a techóriások elképesztő növekedése miatt. A Disneyről még ma is sokaknak a régi rajzfilmek, a Miki egér, Donald kacsa, az Oroszlánkirály, az Aladdin vagy a Hófehérke ugranak be, kevesen tudják talán, hogy az elmúlt másfél évtizedben a Disney a világ egyik legnagyobb média- és szórakoztatóipari vállalata lett. Olyan globális óriás, amely piaci erőfölényével visszaélve éppen most készül átalakítani a világ film- és sorozatnézési szokásait. A mai Disneynek már nem sok köze van kilencvenes évekbeli önmagához. Nemcsak az új filmek gyártásáról van szó, de a Disney folyamatosan vásárol, egymás után zsákolja be régebbi, sikeres filmek jogait, és ezekből mindig rengeteg pénzt tud csinálni: övék már az Avatar, a Jégkorszak, a Függetlenség napja, a Kingsman és stb. A mozik után pedug a Disney a képernyőinket is megszállják.


Filmeket és sorozatokat szolgáltató internetes streaming szolgáltató felület. Ugyanúgy működik, mint a Netflix vagy a HBO Go. Anyacége az Amazon,  2006. szeptember 7.-én alapították. Előfizetéses rendszerrel működik, egyelőre külföldön.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése