keresés

2020. szeptember 29., kedd

E-book kialakulása

  • Az e-book olyan elektronikus könyv ami egy számítógépes adatállomány, más néven fájl, letölthetsz a saját számítógépedre és onnan átmásolhatód e-könyv-olvasódra vagy olvashatód a számítógépeden, monitoron. 

Az e-könyv leggyakrabban egy olyan .epub vagy .mobi kiterjesztésű fájl, mely egy könyv (publikáció) szövegét és illusztrációit a nyomtatott könyv megjelenéséhez nagyon hasonló módon mutatja meg. 

Az e-könyv tehát szerkesztett, ellenőrzött, befejezett mű, amelynek van címoldala, tartalomjegyzéke, fejezetbeosztása, lábjegyzetei stb., a szöveg megjelenése pedig a megszokott könyvszerű, könnyen olvasható formát mutatja. Az e-könyv-olvasó készülék megjelenítőjén látható és lapozható oldalak kinézete a nyomtatott könyvet utánozza. 

Általánosabban az interneten, illetve számítógépen olvasható, hosszabb, egységes és szerkesztett, összefüggő szöveg, melynél az oldalnagyság körülbelül akkora mint egy igazi könyvnél, a szöveg elrendezése is hasonló és tulajdonképpen még lapozgathatunk is benne. 


Érdemes tisztázni, hogy az e-book olvasó célhardver:
  • arra szolgál hogy a felhasználó könyveket - jelen esetben elektronikus olvasmányokat, azaz e-bookokat - olvasson rajta. 
Az e-book olvasó tehát még véletlenül sem szabad összekeverni a tabletekkel, ugyanis bár e
gy e-book olvasónál megjelenhetnek olyan plusz funkciók, mint többek között az internetezés vagy zenehallgatás lehetősége, mindenesetre ezek nem tekinthetők elvárásnak.

Az e-book olvasók között alapvetően az tesz különbséget, hogy milyen e-book formátumokat támogatnak, valamint milyen a megjelenítőtechnikájuk, mennyire gyorsak lapozáskor, vagy hogyan lehet használni a beépített billentyűzetet.

Tény, a tablet gyorsabb és reszponzívabb, mint egy e-book olvasó, utóbbiak viszont nem fárasztják annyira a szemet, napfényben is kiválóan olvashatók, ráadásul a speciális kijelzőtechnológia révén rendkívül keveset fogyasztanak, jó pár estét vagy utazást átvészelhetünk velük. Természetesen egyszerűségük a tömegüket tekintve is kifizetődik.

Hogyan is jött létre?

A technika fejlődésével az informácó átadása, üzenet feljegyzések és tárolása is egy új világot nyitott meg számunkra. Évszázadokkal ezelőtt az információt csak papíron tudtuk tárolni ma már szinte bárhogyan lehetséges. Így mindenhol volt változás olvasás, szórakozás, vásárlás, tanulás, tájékoztatás. Ma már szinte digitális világban élünk:

Michael Hart, az e-book feltalálója

  • Ami az amerikai 1971 júliusában jött létre, messze volt a mai e-olvasóktól származó könyvekhez készült csúszós tapasztalatoktól, de ő volt az első lépés, és a Project Gutenberg létrehozását is eredményezte.

  • A 70-es évek elején az Illinois-i Egyetemen való részvételért Hart hozzáférést kapott a nagygépes számítógéphez. Régóta gondolkodott azon, hogy mit tegyen valójában ezzel az egyedülálló lehetőséggel.

  • Az e-könyv ötlete az egész helyre, a szupermarketbe való utazás eredménye volt:
"Megfordultam, hogy megálljak a helyi IGA üzletben. Épp most jöttünk fel az amerikai biccentes évekig, és faux pergamentes történeti dokumentumokat helyeztünk el az élelmiszerekkel. Szóval, miközben a hátizsákomban kerestem az ennivalómat, megtaláltam az amerikai függetlenségi nyilatkozatot, és villámcsapásra beugrott."

"Egy darabig gondolkodtam, hogy kitudnék e találni valamilyen számítógépes dolgot, ami sokkal fontosabb, mint a Függetlenségi Nyilatkozat beírása, ami ott lesz 100 évvel később, de nem jött egyhamar a gondolat, így született meg a Gutenberg projekt."



A Project Gutenberg honlapján egy gyámügyi helyen Dr. Gregory B. Newby írta: 
" Michael S. Hart a világ egyik legnagyobb jelét hagyta. Az e-könyvek találmánya nem csupán a modern információ környezet technológiai innovációja, vagy perkurzora volt.
Pontosabb megértés az, hogy az e-könyvek hatékonyan és hatékonyan határozták meg az irodalom korlátlan szabad terjesztését. 

Az e-könyvekhez való hozzáférés ennélfogva lehetőséget nyújt a fokozott műveltségre. Az írástudás és a szakirodalomban rejlő ötletek lehetőséget teremtenek... Michaelnek kevés barátja van, aki feláldozta a személyes luxust, hogy harcoljon az írástudásért, a közérdekű jogok és források megőrzésért, a nagyobb jó felé."

Források:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése