keresés

2020. szeptember 29., kedd

A mobil hálózatiság jövőképe - neonomádok, homeworking

   Az internet manapság jelentős szerepet tölt be az életünkben, 
hiszen sok mindenben a segítségünkre 
van: tanulásban, munkában, 
tájékozódásban, információk megszerzésében, ügyintézésben, másokkal való kapcsolattartásban, szórakozásban, szabadidő eltöltésében, vásárlásban. Az internet egy nemzetközileg elterjedt, angol eredetű szóból ered (internetwork), 
magyarul: „hálózatok hálózata”.
Az internet a számítógépek és más eszközök
összekötéséből jött létre, ami az egész világot körbeöleli. 
A technológia hatalmas fejlődésének 
köszönhetően, akár már választhatjuk a neonomád 
munkamódszert is, ami számos előnnyel járhat.                                                                               


 A mobil hálózatiság jövőképe 

   Az információs társadalom korában meghatározó az internet megléte, mondhatni alapfeltétel, hogy rendelkezzünk vele. Bizonyos munkákhoz, felsőoktatáshoz, helyzetekhez elengedhetetlen. A koronavírus ideje alatt még nagyobb szerepet kapott az internet, mobilinternet megléte, mivel lehetőséget biztosít távmunkához, távoktatáshoz is egyaránt. Sokaknak szükséges az, hogy bármikor elérhetőek legyenek; bármikor tudjanak internetezni, nem elég nekik, ha csak a hagyományos, vezetékes internetük van. Erre fejlesztették ki a mobilinternetet, aminek a használata megkönnyíti a mindennapjainkat. A mobilinternet hozzáférést nyújt a világhálóhoz, úgy, hogy egy hordozható eszköz kapcsolódik a vezeték nélküli hálózathoz.
   A mobilinternet kialakulása a mobiltelefonok fejlődésével együtt haladt. Minél korszerűbb mobiltelefonokat gyártottak, annál gyorsabb adatkapcsolatra volt szükség. Jelenleg már az 5 G, vagyis 5. generációs mobilhálózatnál járunk. Sokak félnek a különböző egészségkárosító hatásuk miatt: méhek pusztulásáért is felelős lehet, álmatlanságot, terméketlenséget és rákot okozhat egyes feltételezések szerint, viszont tudományosan még egyik elképzelést sem bizonyították be, hogy ténylegesen igaz lenne. Az 5 G a 4 G-hez képest akár 10x-szer gyorsabb, minimálisra csökkenti a várakozási időt, 4 K felbontású minőséget szolgáltat, és biztosítja, hogy egyszerre sokkal több eszköz csatlakozhasson a mobilhálózatra.


            

Neonomádok

   ,,A neonomád egy munkamódszer (némely esetben életforma), illetve ezt a munkamódszert követő társadalmi csoport tagja." A neonomádok fogalom az önálló szellemi munkát végző embereket foglalja magában, akik főleg webes területen foglalkoznak, nincs kötött munkaidejük és munkahelyük. Általában szabadúszó vállalkozók vagy a homworking lehetőségeit kihasználó munkavállalók, például fejlesztők, újságírók, szerkesztők, pályázatírók.
   A neonomádok otthon, kávézókban, éttermekben, vagy egyéb helyeken dolgoznak, folytatják munkájukat laptopjukon, elektronikus eszközeiken wifis-s internetkapcsolat meglétével. Kialakulása a 17. századra tehető. Igaz, hogy akkoriban még nem volt wifi, de már akkor elkezdtek az emberek kávéházakból dolgozni. A 19. század magyar költőire, íróira is jellemző volt ez az életforma. A 20. század végétől a gyors technikai fejlődésnek köszönhetően jelentősen megnőtt az önálló szellemi munkát végzők száma, napjainkban pedig már számos ember választja a neonomád munkamódszert.


Homeworking

  Homeworking magyarul távmunkát jelent. Ez egy olyan munkamódszer, amely sok munkahely szempontjából releváns lehet, és számos előnnyel járhat. Az otthonról való munkavégzésnek nincs jogi meghatározása, de alapvető jellemzője az információs technológia használata, amely lehetővé teszi az emberek számára, hogy az irodán kívül dolgozhassanak. Ez vonatkozhat azokra a dolgozókra, akik teljes munkaidőben vagy részmunkaidőben dolgoznak otthon, illetve azokra is, akik idejüket megosztják az otthon és az iroda között, valamint a mobil munkavállalókra, akik otthonukat adminisztratív bázisként használják, viszont csak olyan munkakörök esetén képzelhető el a homeworking, amely önálló munkavégzést feltételez.
   A távmunkának számos előnye van a munkaadók és a munkavállalók számára is egyaránt. Lehetővé teheti a vállalatok és a közszolgálati szervezetek számára a munka szervezésének korszerűsítését. Segíthet az alkalmazottaknak a munka és az otthoni élet összeegyeztetésében is. További előnyök: rugalmasság (ezért megfelelő kisgyermekes anyukák számára is), szabadság, nincs az ember helyhez kötve. Nem szakítják félbe munkájukat telefoncsörgések, háttérzaj, kollégák. Ha jól osztja be az illető az idejét, akkor a munkával töltött órák lerövidülhetnek, és több szabadidőt adhatnak, mivel még reggel azzal is időt spórolhatnak a távmunkát végzők, hogy nem kell utazniuk, és munkába készülődniük. 
   Az előnyök mellett vannak hátrányok is. Az egyikmagánélet és munkaidő szétválaszthatatlanságaHa valaki nem tudja jól beosztani az idejét, akkor könnyen elcsúszhat a feladataival, és utána stresszes lehet emiatt. Mivel homeworking során általában nem találkoznak az emberek személyesen a kollégákkal, a főnökkel, ügyfelekkel, elmagányosodáshoz vezethet ez a munkamódszer. Nagyon jónak kell lenniük a szakmában, és folyton szükséges fejleszteniük szakmai tudásukat, hiszen a legtöbbször magukra vannak utalva a távmunkában dolgozók, és többnyire fizetett szabadságuk sincs, még nyaralás alatt is dolgozniuk kell. 



Kornavírus, homeworking, lockdown

   A koronavírus számos ember életét megváltoztatta. A járvány ideje alatt több rendkívüli intézkedés született annak érdekében, hogy a hirtelen felmerülő nehézségeket kezelni lehessen, illetve, hogy lelassítsák a vírus továbbterjedését. Ilyen rendelkezés a távmunka bevezetése munkahelyeken, az iskolák bezárása, távoktatásra való átállás. Ennek köszönhetően megnőtt a jelentősége az internet, laptop, számítógép, telefon meglétének, hiszen ezek nélkül a tanuló, dolgozó nem tudja elvégezni munkáját. 
   Márciusban a lockdown (zárlat, lezárás) idején sokak számára az internet jelentette a kapcsolatot másokkal és a világgal, a hirtelen ránk zúduló idő hasznos eltöltésében is segíthetett, illetve erőt meríthettünk mások beszédéből, írásaiból, videóiból. Viszont az interneten megjelenő cikkek, hirdetések túlzott félelmet is kelthetnek bennünk, ami negatív hatással lehet ránk nézve. A bezártság, a félelem, a másoktól való elszigeteltség, bizonytalanság, munkahelyek elvesztése sokaknál depressziós tüneteket válthatnak ki. Felmérések szerint az öngyilkossági esetek száma is megnőtt a koronavírus ideje alatt.
   Fontos, hogy ezekben az időkben is tartsuk meg pozitív szemléletünket, és bízzunk abban, hogy nemsokára minden visszaáll a rendes kerékvágásba! Az interneten megjelenő információkat pedig érdemes szelektálni, és nem mindent elhinni, így elkerülhetjük a negatív behatásokat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése