keresés

2021. február 20., szombat

A Booktuberek a modern kor irodalomkritikusai?


Világszerte sok kritika éri a Booktubereket,
hogy irodalomkritikusnak képzelik magukat mindenféle képzettség és tapasztalat nélkül és így szólnak egyre népesebb közönségükhöz. Sokan az igazi könyvkritika hanyatlását vizionizálják az egyre nagyobb számban megjelenő videósokban. De vajon tényleg olyan rossz dolog a Booktube?



Mi is az a Booktube?

A Booktube nagyon leegyszerűsítve a Youtube azon része, amely nagyrészt könyvekkel, irodalomnépszerűsítéssel, nem ritkán más kulturális tevékenységekkel is foglalkozik. Művelői a Booktuberek, akik a legtöbb esetben valóban nem irodalomtörténészek vagy képesített kritikusok, hanem magánemberek, akik nagyon szeretnek olvasni és szeretnék megosztani az élményeiket más emberekkel is. Jellemzően a fiatalabb (tizen-, huszonéves) korosztályból kerülnek ki, bár az utóbbi időben sokat szélesedett a paletta, így szinte bármilyen műfajú vagy stílusú könyvet keresünk nagy valószínűséggel fogunk találni számunkra releváns csatornát.

Csak a Young Adult könyveknek van helye a Booktube-on?

Sok kritika éri a könyves tartalomgyártókat abból a szempontból is, hogy előnyben részesítik az úgynevezett Young Adult ( fiatal felnőtt korosztálynak szóló) könyveket. A kritizálók azonban sok esetben elfelejtik azt, hogy mivel maga a Booktuber is sokszor pont az érintett korosztályba tartozik, így nem véletlen, hogy a leginkább neki szóló műveket részesíti előnyben. Ezenfelül mindig szem előtt kell tartani azt is, hogy a tartalomgyártó minden esetben a saját véleményét mondja el és magánemberként azt a könyvet olvassa, amelyiket szeretné, így felesleges olyan kommentet hagyni egy-egy videó alatt, hogy ezt vagy azt kéne inkább olvasnia (Ajánlani persze lehet normális hangnemben és nem lekicsinylően).

Mitől népszerűbb a Booktube, mint az írott kritikák?

Sok irodalomkritikus legyőzendő versenytársat lát a Booktuberben, nem olyan valakit, akivel együtt lehet esteleg működni. Szó, ami szó egy-egy könyves tartalomgyártónak a Youtube-on manapság lényegesen nagyobb befolyása van akár a könyvpiacra is, mint mondjuk egy irodalmi folyóiratba publikáló képesített kritikusnak. De ennek tényleg csak az lehet az oka, hogy manapság már szinte minden online keretek között zajlik? A válasz véleményem szerint nem ennyire egyszerű. Nyilván sokat hozzátesz a Booktuberek népszerűségéhez az is, hogy egyre több és több időt töltünk az interneten, de nagyon sok függ a stílustól is. A Booktuberek sokszor a mindennapi ember számára közérthetőbben tudnak véleményt mondani egy-egy olvasmányról, mint mondjuk egy kritikus. Emellett nincsenek olyanfajta piedesztálra emelve, mint korábban az irodalomkritikusok, hanem inkább olyanok, mint egy olvasó a sok közül, ami szintén szimpatikusabbá teheti őket.

Mi a Booktube valódi célja?

Fontos lenne belátni, hogy a Booktube célja sohasem az volt, hogy felváltsa az irodalmi kritika műfaját vagy éppen elvegye az olvasókat a különböző irodalmi folyóiratoktól. Véleményem szerint a Booktube fő célja inkább az olvasás népszerűsítése és a közösségépítés. A Booktube (meg úgy egyáltalán a Youtube) egy nagyon jó platform arra, hogy akár a fiatalok, akár az olvasást korábbi rossz élményeik miatt mellőzők is lássák, hogy lehet máshogy is olvasni. A kulcs az egészhez az, hogy az ember megtalálja a számára legmegfelelőbb, műfajt, szerzőket, könyveket. Ha pedig ez az alap megvan (egy biztonságos kiindulópont, ahova adott esetben vissza lehet térni), akkor valószínűleg sokkal nagyobb kedvvel kezd el az olvasó más műfajokkal, szerzőkkel is megismerkedni, ez pedig rövid úton ahhoz vezet, hogy sokkal nyitottabbá és befogadóbbá válik az ember.

Felhasznált források:

Gács Anna - Miért nem kritikus a Booktuber, és miért olyan mégis?

Mi is az a Booktube? Alapok, gondolatok, reflexiók

A magyar Booktube állapota

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése