keresés

2015. december 14., hétfő

A személyes adatok védelme a mobil hálózatiság korában

Adatkiárusítás
Az elmúlt hetekben górcső alá vettem a mai kor emberének személyes adatokhoz való viszonyát. Cikkem ennek a mindennapokra gyakorolt hatásáról, a mobil hálózatiság árnyoldalairól és az életünkben bekövetkezett adatkezelési szabályok módosításáról szól. Előző bejegyzéseim nem térnek ki minden részletre az adott témával kapcsolatban, de támpontot nyújtanak a mai helyzetről. Ennélfogva igyekeztem naprakész hírekkel alátámasztani mondandómat. A továbbiakban előző írásaimat mutatom be röviden, és próbálom egy egésszé formálni az elhangzott információkat.

Veszélyben a mobil
mobil hálózatiság fokozattan hódított teret az egyre korszerűbb hordozható eszközök megjelenésével, melynek betetőzését az okostelefonok elterjedése jelentette. Manapság a legtöbb ember a zsebében hordja egész életét, intézi munka- és magánlevelezését, telefonhívásait, jelen van a közösségi oldalakon, vagy banki tranzakcióit bonyolítja egyetlen készülék segítségével. Állandó lett az online jelenlét, a mobileszközök hatékony segítséget nyújtanak a napi munkavégzésben, ugyanakkor a pozitívumok mellett komoly kockázatokat rejtenek. Ezért sem meglepőek az olyan kezdeményezések, melyek súlyosbítanák a mobiltolvajok büntetését. De kellő odafigyeléssel, a józan eszünk használatával megelőzhető a baj, készülékeinket biztonságban tudhatjuk. 

Adatgyűjtés mesterfokon
Az egyszeri internetező már szinte hozzá van szoktatva ahhoz, hogy csak az nem fér hozzá az adataihoz, aki nem akar. Az emberek többsége elvileg tud róla, hogy a digitális adatait felhasználják, de a gyakorlatban nem szembesül vele, és nem érzi különösebb gondnak, hogy van a zsebében egy készülék, ami minden lépését rögzíti és feldolgozásra továbbítja. A többség egyszerűen elfogadja, hogy ahhoz, hogy társadalmi életet éljen és képeket osszon meg a barátaival, róla is gyűjtenek további információkat. A mai kor emberének – főleg a fiataloknak - fontosabb, hogy információkat osszanak meg magukról, mint amennyire félnek az adataikkal való visszaéléstől. Általában nem az adataink technikai felhasználása a probléma, hanem, hogy aggódnunk kell a lehetséges visszaélések miatt.

Zaklatás a képernyőn keresztül
Az ifjaké a világ, és az ő valóságuk mára már az internettel azonos. Nemzetközi szinten igaz, hogy a fiatalok egyre kevesebbet használnak hagyományos médiaforrásokat, és egyre több időt töltenek a telefonjuk nyomkodásával. Saját kis szerkezetük van a világháló eléréséhez, így egyre kisebb a lehetőség az ellenőrzésre, a különböző veszélyek elleni védelemre. Az internetes zaklatás ma már nem távoli fogalom. A digitális forradalom teljes mértékben átalakította a gyermekek életét is, így a könnyen befolyásolható fiatalok rendkívüli
mértékben ki vannak téve a háló által generált veszélyeknek. A cyberbullying a zaklatás egy új formájával ajándékozta meg a társadalmat. Egy friss kutatás szerint a 10-18 évesek harmadát zaklatták már különböző online felületeken, Magyarországon ez minden tizedik gyereket érint. A gyerekeknek lehetőségük van különböző módokon - szakszerű és anonim - segítséget kérni (HelpAPP). Ez egy létező probléma, megelőzése és kezelése akár életeket is menthet. 

Az ujjlenyomat mögött
A kéz formája, a tenyér vonalai és az ujjlenyomat is egyedi sajátosságunk, az ujjbegyek mintázatai, minden elágazás, szakadás megismételhetetlenül minket jellemeznek. Az ujjnyomat az egyik legrégebben használt személyazonosítási forma. Napjainkban már iskolai jelenlét igazolására, elektronikus személyi igazolványokhoz, vagy akár mobiltelefonok feloldásánál egyaránt használják. Az ujjlenyomatról azt gondoljuk elég biztonságos dolog, hisz a használatához mi kellünk, a fizikai jelenlétünk. A módszerrel kapcsolatban mégis fölmerülhetnek problémák, ellopni, hamisítani egyáltalán nem lehetetlen őket. Egyes vélemények szerint az ujjlenyomatot nem szabadna mindennapos használatba venni, azonosítási formaként használni, mivel túl sok veszélyt rejt magában. Bár a kormányzat szerint az ellopott ujjlenyomatokat elég nehéz lenne káros célokra felhasználni, de a technika fejlődésével ennek esélyei növekedhetnek. Mivel minden rendszer feltörhető és biztonsági rések folyamatosan keletkezhetnek, nem lehetünk egészen nyugodtak sosem.

E-személyi e-mbereknek
Először jött az e-levél, amit mára már mindenki ismer és használ. Aztán megnyitották az ügyfélkapukat is, és kezdetét vette az e-ügyintézés. A felsőoktatásba való jelentkezés innentől kezdve lett e-felvételi. Egészen logikus a következő állomás: az e-személyi. Az okmányreform hatására olyan dokumentumot kapunk, ami minden személyes adatunkat tartalmazza, ami a dolog hátoldalát is előtérbe helyezi. Mert lehet ez nagyon modern, és kényelmesebbé teheti életünket, de rengeteg veszélyt hordozhat magában. Noha a hírek szerint az e-személyi információbiztonsági faladatait a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat látja el, még nem ülhetünk teljes nyugalomban a babérjainkon. Az elektronikus eszközök elleni bizalmatlanság a mai napig bennünk él, erős példának a kiberbűnözést hoznám fel. Ennek okán meglehetősen szkeptikusan állunk az újítás előtt. Kellő szabályozás, megfelelő biztonsági, adatvédelmi irányelvek nélkül az egész terv romba dőlhet. Hisz az információ korunk legnagyobb hatalma, emberek százainak személyes adatainak birtoklása pedig olyan erő, amivel számolni kell.

Az egészség e-ügye
Mára már teljesen természetes, hogy minden egyes tevékenység naplózásra kerül, így bármikor elérhetővé, visszakereshetővé válik. A folyamatos jelenlét, az adatok és eredmények pontos és szakszerű tárolása meglehet, hogy sok negatívumot rejt magában, de nem szabad rögtön elítélni. Sürgősségi helyzetekben akár életet is menthet egy-egy információ, ezért is jöhet létre az állami elektronikus egészségügyi rendszer terve. Ennek megvalósításáért az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) a felelős, a kiépített rendszer lelke az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) nevű adatbázis lesz. Az EESZT az egészségügy összes szereplőjének – a lakosság, az egészségügyi intézmények és dolgozóik – adatait tartalmazni fogja. A rendszerben való eligazodást egy ingyenes mobiltelefonos alkalmazás is segíti (Mobil EgészségNapló és Tájékoztató Alkalmazás, azaz a MeNTA). A bankkártyáknál is szigorúbb biztonsági előírások miatt elméletileg nem kockázatos a nyilvántartás, ugyanakkor minden rendszert fel lehet törni. Hiszen itt nem "csak" személyes adatok forognak kockán, adatszivárgás vagy lopás esetén egy ember teljes egészségügyi korképe terítékre kerülhet, és a károk visszafordíthatatlanok. Meglehet, hogy az átállás nehézkes és rendkívül furcsa, illetve sok ismeretlen helyzet megoldásával fog járni, de mindenképp fontos, hogy haladjunk a korral. Ez egy igen modern fejlesztés, amely többek mindennapjait könnyítheti meg, teheti jobbá az életüket.

Összegzés
A személyes adataink hozzátartoznak identitásunkhoz, támpontot adnak arról, hogy hova tartozunk, honnan indultunk el, és hová jutottunk eddig. Fontosak a mindennapi élet területén is, nem csak a hivatalos ügyek intézésekor.  Az információ gyűjtése, kezelése és szolgáltatása korunk velejárója. Nem fordíthatunk hátat az általános fejlődésnek, így az adatkezeléshez való viszony változásaival is számolnunk kell. A digitalizáció aranykorát éljük, a hálózatiság mindenre kiterjedő világában töltjük napjainkat. Személyes adataink védelemre szorulnak, legfőképp ma, a mobil hálózatiság korában.

Felhasznált források:
Veszélyben a mobil
Több mint egyszerű lopás - origo.hu

Adatgyűjtés mesterfokon
Azért ingyenes a neted, mert engeded, hogy kukkoljanak - index.hu
Nincs olyan, hogy biztonságos hátsó ajtó - index.hu

Zaklatás a képernyőn keresztül
A közösségi média instant kávé - media20.blog.hu
Minden harmadik gyerek - hu.socialdaily.com
Cyberbullying - mipszi.hu

Az ujjlenyomat mögött
Beszkennelés a biztonság csúcsa? - index.hu
A jövő katalógusrendszere - felvi.hu
Elárul az ujjlenyomat - index.hu

E-személyi e-mbereknek
Jön a digitális személyi - hvg.hu
Az e-személyi veszélyei - hvg.hu
Jövőre már lehet igényelni az e-személyit - metropol.hu

Az egészség e-ügye
Központi adatbázis segíti a gyógyítást - metropol.hu
Veszélyes adatbázisok az egészségügyben - nepszava.hu
Lefektették az egészségügy alapjait - hgysz.hu
Magyar app lesz az orvos jobbkeze - origo.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése