keresés

2015. december 8., kedd

Streaming szolgáltatás az elektronikus zene kedvelőinek

A streamingelt zene egy rendkívül sokoldalú fogalom rengeteg szolgáltatóval és lehetőséggel. Eddigi bejegyzéseimben azokkal a zenestreaming szolgáltatókkal foglalkoztam, akik leginkább mainstream, populáris zenéket közvetítenek a hallgatóság számára. Ilyen a Spotify, az Apple Music, a Deezer és társaik. Most azonban szeretném kiszélesíteni ezt a kört, és egy olyan speciális zenestreaming szolgáltatót szeretnék bemutatni, amely kifejezetten csak elektronikus zenét közvetít. A szolgáltatás neve Beatport.


Maga a Beatport már 2004 óta létezik, de ekkor még csak elektronikus zenei webáruházként funkcionált. Később az oldal kibővült egy olyan résszel, ahol a DJ-kel kapcsolatos híreket találhatták a rajongók, végül megjelent a streaming szolgáltatás is, amikor felvásárolta az SFX Entertainment

Ahhoz képest, hogy csak egy speciális műfajt, az elektronikus zenét közvetíti, a streaming szolgáltatásnak jelenleg 60 millió felhasználója van, ami azt mutatja, hogy nagyon nagy a kereslet erre a típusú zenére, és, hogy az emberek többsége nem elégszik meg a mainstream slágerekkel, hanem nagy az igény a speciális műfajokra is.


A Beatport üzleti politikája

Jelenleg a Beatport streaming szolgáltatása teljesen ingyenes, a zeneszámokat teljes hosszukban meg lehet hallgatni, és még reklámok sem zavarnak közben! Ez az üzleti modell páratlan a streaming szolgáltatások körében, és rendkívül csábító, hiszen nem kell előfizetnünk havonta, hogy reklám mentesen hallgathassunk minőségi zenét (a Spotify-al ellentétben). Mivel a streaminggel nem jut bevételhez a cég, ezért továbbra is működteti a Beatport webáruházat, ahol prémium minőségben lehet megvásárolni a zeneszámokat. Ez azt jelenti, hogy a többi digitális zeneáruház kínálatához képest akár 50%-al drágábban árulja a tartalmakat (zeneszámonként 1,99 $-os áron), ezzel próbálja fenntartani magát. Ez az üzleti modell a felhasználók számára nagyon kedvező, a cég oldaláról viszont kedvezőtlen, hiszen az emberek inkább választják az ingyenes zenehallgatást, ha lehetőségük van rá, mint a vásárlást, így az alkalmazást üzemeltető SFX Entertainment nevű cég nem sok pénzt remélhet a Beatportból, és kis mértékben ez is közrejátszik jelenlegi csődközeli állapotához. 

Egyéb alternatíva

A Beatport egy zseniális kezdeményezés arra, hogy szélesebb kört elnyerjünk a streamingelt zene hallgatására, hiszen a kínálat kifejezetten egy speciális réteg igényeihez van szabva, akik nem találták kedvenc stílusukat a népszerű szolgáltatóknál, de itt ízlésük otthonra talált. A Beatport így felvette a versenyt a többi szolgáltatóval és a YouTube-al is, ahol eddig is találhattunk mixeket és elektronikus zenét, de nem akkora számban és minőségben, mint a Beatportnál. Egy hasonló, specifikus zenestreaming szolgáltatást véleményem szerint a klasszikus zene kedvelői is biztosan nagy számban használnának, hiszen ez a stílus manapság nagyon el van hanyagolva, komolyzenét csak a rádióban és CD-ről, esetleg rosszabb minőségben a YouTube-ról lehet hallgatni, kereslet viszont lenne rá, ha nem is fiatalok, de az idősebb korosztály köreiben biztosan. Egy komolyzenei streaming szolgáltatással talán még a stílust is meg lehetne kedveltetni az emberekkel, és így nem kéne tartani a klasszikus zene halálától. 

A Beatport összességében egy nagyon jó kezdeményezés arra, hogy a zenéket külön stílusonként hallgathassuk streamelve, és a jövőben talán még ebbe az irányba is elmehet a zenestreaming, hiszen láthattuk, hogy nagy kereslet van rá.

Források:
muzzak.blog.hu/ingyenes_elektronikus_zenei_streaming
muzzak.blog.hu/elado_a_beatport
dancingastronaut.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése