keresés

2015. december 6., vasárnap

Az arcunk és a Facebook kapcsolata?

A mostani szemle tárgyalanya a "Moments" nevű Facebook applikáció. Ennek az appnak a lényege, hogy a barátainkkal készített közös képeket egyszerűbben tudjuk megosztani egymással, egy helyen legyenek. Az app letölthető androidra és iOS-re is. 

A Facebook új applikációja a "Moments" egy arcfelismerő szoftvert használ, hogy megtalálja az emberek kivel és hova mentek. Az arcfelismeréshez  elengedhetetlen egy óriási adatbázis ahol a képeket tárolják. Sokáig lehetne azon vitatkozni, hogy a profil vagy megosztott képeinket felhasználhatják-e. A Facebook még 2012-ben azt mondta, hogy az arcfelismeréshez szükséges adatokat megsemmisítenék és az arcfelismerő szoftverek használatát betiltanák Európában. Az arcfelismerő technológiát amelyet a Facebook használt egy Izraeli cégtől a Face.com-tól vásárolták meg később.

A veszélyes arcfelismerő eszköz
Az arcunk olyan, mint az ujjlenyomatunk. Nem más mint olyan ismertetőjegyek sorozata, amelyekkel csak mi rendelkezünk. Az elmúlt években az FBI és több szervezet felhalmozott leírhatatlan mennyiségű "arcot", de a Facebook rendelkezik a legnagyobb adatbázissal és ők használják ezt ki a legjobban. Az arcfelismerő szoftverek által használt adatokra van egy angol kifejezés amely nem más mint a "Faceprint". Mesterséges intelligencia segítségével több száz millió fotó közül is kikereshető a megfelelő, keresett arc. Ez az intelligencia a keresőmotorja a Facebook "tag" funkciójának, ami magyarul megjelölést jelent.

Az arcfelismerés elérhetősége
A személyes információkkal kapcsolatos probléma az, hogy a Facebook a rólunk készült képeket összetudja gyúrni az általunk megadott adatokkal, mint például az elérhetőségekkel, ismerősökkel és más megadott információkkal. Ha az arcfelismerés elérhető lenne a tömegeknek, akkor a megfigyelések egy új korába lépnénk. Gondoljuk csak el, hogy a Facebook adatbázisok és a mesterséges intelligencia segítségével az emberek nagy részéről már  egy kép készítésével is sok mindent megtudnánk. Legyen ez az érdeklődési köre, az ismerősei vagy akár a párkapcsolati állapota.

Gyenge törvények, de nagy lehetőségek. 
Nem szép dolog csak a Facebookot okolni, azért mert ezt az arcfelismerő szoftvert kihasználják. Több nevesebb más cég is kihasználja, köztük például a Microsoft vagy a Google, de akár kaszinók és éjszakai bulizóhelyek is. Az arcfelismerés nem csak a Facebook számára fontos. Felhasználható a közbiztonság jobbá tételére, vagy a határok felügyeletére is, de akár mindennapi felhasználása is elképzelhető a gépekkel vagy okostelefonokkal kapcsolatban.

Forrás: Fortune
            Allgov






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése