keresés

2015. december 1., kedd

A bitcoin és a terroristák

Nem merült még fel senkiben a kérdés, hogy a terroristák - jelen esetben az Iszlám Állam merénylői - hol tudják tárolni a számukra szükséges pénzt? Ülnek rajta Rakkában? Álneveken szét van osztva a világ bankjaiban? Esetleg a minden téren független Svájcban van? A válasz nem. Hanem nagy valószínűség szerint bitcoinokban található…


Lássuk be, ez részükről egy igen logikus lépés, elvégre ez a valuta teljes anonimitást ad a felhasználónak. Akárhová is utal át, akármit is vesz, teljesen lekövethetetlen marad. Így történhet hogy Kalasnyikovokat és egyéb gépfegyvereket vehet nagy mennyiségben, gyakorlatilag teljesen észrevétlenül. Számomra érthetetlen, hogy a világ vezetői erre nem gondoltak, ám most úgy tűnik, hogy a Párizsban történt merényletsorozat után Európa vezetőinek felnyílt a szeme. Úgy fest, hogy a Franciaországban történtek arra ösztönzik a Európai Uniót, hogy korlátozzák a bitcoin használatát.

Párizs után.


November huszadikán tartottak az Európai Unió országainak bel- és pénzügyminiszterei válságtanácsot, melynek egyik témája a pénzügyi tranzakciók visszaszorítása volt. Sajnos a tanácskozással kapcsolatban semmi konkrétat nem találtam, így a következő pár sorban az egy nappal korábban napvilágot látott cikk alapján fogom felvezetni a dolgokat.

A miniszterek olya lépéseket készültek elfogadni, illetve megvitatni, mely alapján azt várták az Európai bizottságtól, hogy tegyen lépéseket a nem banki tranzakciók nagyobb felügyeletére. Drasztikusabb - ám szerintem a jelen állapotban mindenképpen szükséges - visszaszorítására. Ez a javaslat azonban nem csak kifejezetten a bitcoinra vonatkozott - vagy vonatkozott volna -, hanem tulajdonképpen az összes virtuális valutára. Valamint ezen kívül a nemes fémmel történő kereskedésre és a pre-paid kártyára is.
Az pedig, hogy a bitcoint tulajdonképpen ilyen célokra is használható, már jóval korábban köztudott volt. Itt most nem a számtalan bitcoin-deep web kapcsolattal foglalkozó cikkre gondolok, hanem arra, hogy a Silk Road nevű kábítószer feketepiac üzemeltetőjét - Ross WilliamUlbrichtot - az amerikai bíróságok életfogytiglanra ítélték. Több vádpontban is bűnösnek találtatott. Mindenesetre a nagy sajtóvisszhangot kapott ügy - melyből a magyar sajtóig szégyenszemre semmi sem jutott el! - már korábban is sejteni lehetett, hogy a bitcoin által nyújtott anonimitást terroristák is felhasználhatják.

Azonban érdekesség, hogy a fentebb említett történet ellenére az Egyesül Királyságban kiadott kockázatértékelése szerint „a virtuális fizetőeszközök mind a pénzmosás, mind a terrorizmus finanszírozása szempontjából alacsony kockázatot jelentenek, szemben például a készpénzes fizetéssel”.

Végül, ha a bizottság egyetért a bel- és pénzügyminiszterekkel és valóban szabályozza a virtuális valutákat, akkor hogyan tudná ellenőrizni a tranzakciókat egy alapjáraton anonim rendszerben?


Meglenne az Iszlám Állam Bitcoin tára?


Állítólag egy hekker csapat rábukkan az ISIS bitcoin pénztárcájára, ezzel bizonyítást adva az eddig csak erős gyanúként élő dolognak. A GhostSec azt állítja, hogy több olyan számlára is bukkant, mely a terrorszervezet tulajdonában áll. Egyikükön a mind igaz egy hárommillió dolláros összeg volt elérhető virtuális valutában.
A GhostSec szerint a különböző bevételi forrásokból származó pénzösszegek közel 3 százalékát - vagyis olyan 15 millió dollárt - virtuális valutában tartja. Ennek oka pedig, a korábban már sokat emlegetett anonimitás.

A Fox News - a TV csatorna, melyen elhangzott ez az információ - szerint a dzsihádista szervezetnek közel 468-520 millió dollár az éves bevétele. Többek között illegális olaj ügyletekből, fosztogatásokból, zsarolásokból, váltságdíjakból és még sok másból.  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése