keresés

2015. december 7., hétfő

Vlogolás az olvasásért

Egyre több, elsősorban fiatal dönt úgy, hogy videónapló írásába vágja a fejszéjét, tehát vlogolni kezd. Talán ez nem is pontos definíció, hiszen itt éppen az írásban lévő bejegyzéseket vált ki egy-egy videó. Rengeteg kategória létezik, szinte bármiről készíthet az ember felvételt, teheti fel az internetre és szerezhet követőket. Szerencsére igen népszerű téma az olvasás is. Sok könyves videoblog létezik. A vlogolás legfőbb színtere, mint a legtöbb videónak, a YouTube.

Pár szóban a vlogolásról

Egyelőre töretlen népszerűségnek örven a videóblogolás. Ennek egyik oka lehet, a már fentebb említett sokszínűség. Mindenféle témában készül vlog, így  az ember bármikor találhat neki tetsző videót és természetesen neki szimpatikus vloggert. Hiszen elengedhetetlen, hogy a - mondhatjuk talán így- előadónak megnyerő személyisége legyen, normális megjelenése, érthető beszéde, és talán ami még kiemelhető az a humor. Hiszen szórakozni mindenki szeret, ezzel az eszközzel bármilyen témát könnyű megkedveltetni a nézővel/követővel.
Egyes videoblog csatornák más-más témát járnak körül, más féle újdonságokat osztanak meg. Népszerű témák többek közt a filmek, könyvek, számítógépes játékok. Utóbbiról vlogolókat helyenként "gamerek"- nek is szokták nevezni.
Ezeken a kategóriákon kívül szintén nagy népszerűségnek örven az emberek önmagukról feltöltött videóik. Egy internetes cikkben arról olvashatunk, hogy ez már a valóságshowk új formája. Ha jobban  belegondolunk van is benne valami, hiszen ezek az emberek gyakran kendőzetlen tárják elénk világukat, a velük történt eseményeket, véleményüket. Gyakorlatilag bepillantást nyerhetünk az egész életükbe.
Nem ritka az sem, hogy egy-egy videoblogger, olyan nagyra értékeli saját munkáságát, hogy másoknak is szívesen osztogat tanácsokat. Így aztán nem kell félni, nem leszünk elvesze, ha erre adnánk a  fejünket.

Videobloggerek az olvasás népszerűsítéséért

Szerencsére ezt a viszonylag új eszközt az emberek figyelmének felkeltésére, is van aki jó cél érdekében használja. Ilyen például az olvasás népszerűsítése.
 Több ilyen videoblog is létezik, de kiemelkedő teljesítményt nyújt két fiatal és rendkívül lelkes videoblogger, AttilaTheBookaholic és KevinaZolvasó.
Bár ők is készítettek már más témákban is videókat, mégis megmaradt náluk fő irányvonalnak a könyvek és azok szeretete. Ezen belül már szinte kifogyhatatlanok a témák, hiszen láthattunk már tőlük "mit olvastam idén" jellegű videót, olyat is, ami csak borítókkal foglalkozik, (ez főleg Kevinre jellemző), továbbá láthatjuk egy-egy kötet bemutatását és hallhatjuk róla személyes véleményüket, vagy épp jót nevethetünk egy olyan videón, amiben frappáns kifogásokat mutatnak be, amikkel kivédhetjük hőn szeretett könyveink kölcsön adását.

Mindkét fiú iskolába jár még, Attila főiskolára, Kevin pedig a gimnázium utolsó évét végzi, mégis mindig szánnak elég időt az olvasásra és a követőikre, sosem hagyják őket sokáig videó nélkül.

Kevin így beszélt saját vlogolási tevékenységéről: "Azt hiszem, az önkifejezés legkorszerűbb módja talán a vlogolás, és mivel nekem az olvasás az a tevékenység, ami a legtöbb időm lefoglalja, nem volt kérdés, hogy ha valaha vlogot indítok, miről fog szólni."
Attila pedig így fogalmazta meg saját célkitűzését: "Manapság az emberek olyan keveset olvasnak. A célom ezen változtatni." Lássuk be, jó úton halad. Hozzá tette még: "Olvasok a mozgólépcsőn, a vonaton, az előadásokon, néha a beszélgetések közben is." Reméljük, példaértékű munkájukat tovább folytatják és egyre több fiatalt buzdítanak majd olvasásra.

Végezetül álljon itt egy könyves videó Kevintől:



Forrás: http://octv.hu/hir/imagishow-a-valosagshow-egy-uj-formaja-avagy-a-vlogolas-ujradefinialasa-7.html 
http://kozepsuli.hu/hogyan-kezdj-el-vlogolni-1/
https://www.youtube.com/watch?v=Xz3Ovh85HbA

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése