keresés

2015. december 5., szombat

Rekordfelajánlás az újszülött Facebook-hercegnő tiszteletére


Mark Zuckerberg, a Facebook alapító vezérigazgatója kislánya születésének örömére lemondott a birtokában lévő Facebook-részvények 99%-áról. Az így felszabadult összeget - mintegy 45 milliárd dollárt - jótékony célokra fordítja. 

Hercegnő születik
A brit királyi csemeték, Charlotte és George születése vetekedhetett csak a szenzációs hírrel: megszületett Mark Zuckerberg és felesége, Priscilla Chan kislánya, Max. Ez önmagában még nem lenne szenzáció, elvégre a kis elsőszülött nincs rajta semmiféle trónöröklési listán, hacsak nem számoljuk a boldog apuka birodalmát, amelyet Facebooknak nevezünk. Az örömhír az, hogy a kislány tiszteletére a szülei létrehoztak egy alapítványt Chan Zuckerberg Initiative néven, amely számára felajánlották a Facebook-részvényeik 99%-át, mintegy 13 ezer milliárd forintnak megfelelő dollárt. 

A hírt - természetesen - a Facebookon jelentették be, és az egész világ örömujjongásban tört ki. A bejegyzést a névtelen milliók mellett számos híresség  like-olta, többek között ShakiraArnold Schwarzenegger és Bill Gates felesége, Melinda. (Bill Gates is híres nagylelkű felajánlásairól.) Megható kommentjeiket az egész világ olvashatja. 


Internettel a szegénység ellen
A boldog szülők nyílt levélben köszöntötték Maxet. A levélben kifejtették, hogy ez a világ egyre jobb és jobb lesz. Még sok a munka ugyan, de bővül a tudás, csökken a szegénység, egyre fejlettebb az egészségügy és személyre szabottabb az oktatás. Véleményük szerint a most születő generációból lesznek "a legjobb mérnökök, írók, orvosok", hiszen sokkal könnyebben jutnak hozzá a szükséges információkhoz.  

"Sokan úgy vélik, az internet pusztán a szórakozás és a kommunikáció eszköze, miközben másoknak az életben maradás és a túlélés záloga is lehet. Tanulási lehetőséget biztosít azoknak is, akik kevésbé jó iskolába járnak. Egészségügyi információkat ad például arról, mit tegyünk bizonyos betegségek esetén, ha nincs orvos a közelünkben. Pénzügyi szolgáltatást nyújt, ha nem találunk bankot a környezetünkben. Emellett számtalan munka- és pénzkereseti lehetőséget is biztosít. Amint tíz újabb emberhez eljut az internet, egy máris lehetőséget kapott arra, hogy kiemelkedjen a szegénységből. (...) A Facebook közössége képes arra, hogy megváltoztassa a világot."- írják a levélben.

A cég drónokkal szállítja az internetet Afrikába

Rekordfelajánlás és vádaskodás
Ezek a sorok sokak számára csöpögősnek és utópikusnak tűnhetnek az óceánnak ezen az oldalán. Többen azonnal megvádolták Zuckerberget, hogy így szeretne kibújni az adóterhek alól, védekezésre kényszerítve a Facebook-vezért. Ami azért - valljuk be - egy kicsit abszurd. Ez az ember létrehozta a világ jelenleg legsikeresebb cégét. Igazán nem hibáztathatjuk, hogy hisz az álmokban, a csodákban, és hogy egyre jobb lesz a világ. Eddig 1,5 milliárd ember életét változtatta meg, és még csak 31 éves. Ezek után rekordértékű felajánlást tesz, és még ő kényszerül magyarázkodni. 

Nem állítom, hogy angyal vagy szent, ő is csak egy ember. Ha igazak is a vádak, és a felajánlás is a terjeszkedési politikája része, nem kárhoztathatjuk, hogy úgy akar segíteni, hogy közben ő is jól járjon. Inkább hálásnak kellene lennünk, hogy nem őrült bele a hirtelen jött vagyonba és hatalomba, mint oly sok elődje a történelem során. Neki "bejött az élet", és azon van, hogy ezzel mások is így legyenek. És hogyha nincs is elég erőnk hozzá, hogy megváltsuk a világot, örüljünk neki, hogy valaki legalább megpróbálja

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése