keresés

2015. december 15., kedd

Könyvtárépítészet, érdekes könyvtárak (Összefoglalás)

Ebben a posztomban szeretném összegyűjteni az eddig feltett cikkeimet, illetve lezárni a témámat ebben a félévben. Abból adódóan, hogy nem minden nap építenek egy új könyvtárat (sajnos), igyekeztem ugyan friss hírekről írni a könyvtárépítészet témájában, de ez nem mindig sikerült. Megpróbáltam elvinni a témámat olyan újdonságok felé is, amelyek talán nem a legfrissebbek, de a maguk alakjában igazán különlegesek. Többek között egy bálna alakú könyvtárról is írtam.




British Library 

Az első blogbejegyzésemet a British Libraryről írtam még október elején. 16 év elteltével és közel 222 milliárd forint befektetésével végül elkészült a Londoni könyvtár. "Roly Keating, a könyvtár vezetőjének szavait idézve: "Már a megnyitás óta eltelt viszonylag rövid idő alatt is sikerült megnyernie a látogatók és kutatók millióit, akik felfedezték csodás belső tereit, a természetes fény finom alkalmazását és különleges részleteit" A polgárok véleményei igen megosztóak voltak. Valaki úgy vélekedett, hogy megérte a befektetett pénzösszeg, és szívesen járna oda, de volt aki úgy nyilatkozott, hogy egyáltalán nem érti miért olyan drága felépíteni egy ilyen épületet, és nem szívesen látogatta volna meg. Összegezve a felsorakoztatott érveket, szerintem mégis megérte a beruházás, mivel megmutatja az embereknek, hogy a 21. században is lehet egy gyönyörű könyvtárat építeni. Az sem elhanyagolható, hogy a monumentális állomány már bevették egy digitalizálási projektbe és próbálnak minél több dokumentumot elérhetővé tenni az internet segítségével. Egyszer szívesen megszemlélném a British Libraryt.  





Második bejegyzésemben a Vennesla könyvtárat szemeltem ki magamnak. A bibliotéka legszembetűnőbb érdekessége, hogy bálna alakja van. Ez a séma belül is érvényesül, mivel 27 egyedileg megformált borda szolgál a könyvek polcául. Mintha egy nagy bálna belsejében sétálna az ember, miközben a könyveket böngészi. Igazán érdekes, az bizonyos, hogy máshol nem építenek még egy ilyen könyvtárat. "Többrétegű hangelnyelő felületük mögül áramlik ki a levegő. Szobrászian megformázott fafelületek határozzák meg a látványt és nem a bútorok dominálnak az épület belsejében." A bejegyzésemben további jellemzőket olvashattok a könyvtárról.  




Milyen érzés lehet olyan kicsinek lenni, hogy melletted óriásnak tűnjenek a polcon felsorakoztatott könyvek? Belépni közéjük és meglátni a még több, hozzád már jobban méretezett könyvet? Nyisd ki az ajtót, és menj be a Kansas City Public Librarybe, azaz a KansasVárosi Közkönyvtárba. 

"Statisztika:

Több mint 2 millió olvasó, felhasználó, látogató.10 fiókkönyvtár, kihelyezett intézmény.
Több mint 1 millió dokumentum áll a könyvtár tulajdonában, és 2 millió körüli kölcsönzésszám."

Ha még többet szeretnél megtudni erről a csodálatos könyvtárról, kattints a címére, és átirányít a link segítségével a bejegyzésemhez.        




Negyedik bejegyzésemhez a Prágai Nemzeti könyvtárra esett a választásom. Szerintem egy könyvtáros, vagy bibliofil ember számára igazi álomszerű élmény lehet belépni az épületébe, és körbejárni az egészet. A Klementinum Könyvtár az egyik legrégebbi nyilvános könyvtár Európában. A 11. század táján keletkezhetett az első olyan írásos emlék, amely megemlíti a bibliotéka későbbi helyéül szolgáló Szent Klement templomot. 1366-ban IV. Károly ősnyomtatványokat adományozott a Prágai Egyetemnek, amely később feltehetően a Nemzeti Könyvtár alapjául szolgálhatott.  

"Értékes hungarika gyűjteménnyel is rendelkezik, például:
- Hunyadi Mátyás corvinája (az ismeretlen szerző Aquinói Szent Tamás Arisztotelész az égen és a kozmoszban c. művéhez írt kommentárját másolta le)
- II. Ulászló királyt magasztaló panegyris, melyet J. M. Nagonius, olasz humanista írt latinul"

Ha még többet szeretnél olvasni a Cseh Nemzeti Könyvtárról, akkor irány a bejegyzésem, amiben további jellemzőket gyűjtötte össze róla. 




Ebben a posztomban kivételesen nem a könyvtár történelmére helyeztem a hangsúlyt, hanem a jelenlegi tervekkel az intézménnyel kapcsolatban. Ugyanis 2011 óta folyamatosan gondolkoznak rajta, hogy el kéne költöztetni a Várból. Néha elég érdekes ötletek láttak napvilágot, amelyek aztán ki is hunytak, mint a gyertya lángja. Mérlegelték, hogy mennyibe kerülne ha felújítanák, bővítenék az épületet, és az, hogy ha áttelepítenék egy másik helyre. Ötletként felmerült az is, miszerint a Nemzeti Múzeum mögött, az egykori Magyar Rádió közelében megfelelő helyen lenne a Nemzeti Könyvtárunk. 

"Legfrissebb hírünk a költöztetésről december 2-án jelent meg, hogy Hoppál Péter, kulturális államtitkár szerint sok érv szól a költöztetés mellett, többek között, hogy a Magyar Rádió régi épületének területé sokkal jobban megközelíthető lenne a könyvtár, mint a várban."



2010-ben kezdték el építeni a város egyik legkiemelkedőbb kulturális épületét, a Big City Plan project fejlesztésein belül. Mindezt csupén azért, hogy ne Birmingham legyen az ország legcsúnyább városa. Az új könyvtár kívülről is érdekes, látványos jelenség, és belülről sem egy szokványos könyvtár. A tízemeletes komplexum kívülről masszív fémszerkezet, üvegfalú és arany-,és ezüst színben pompázik. Az épületben van 300 fős előadóterem (stúdiószínház),amit közösen használ a Birmingham Repertory Theatre társulatával, valamint olvasótermek, gyermekkönyvtár,galéria, multimédia központ, két kávézó, zenei könyvtár, illetve még egy bolt is. A bibliotéka építése során törekedtek rá, hogy a digitális technika jelen legyen a könyvtárban, így vonzza be a fiatalokat, akik nagytöbbségben alkotják a város lakosságát. 

"„Olyan épületet akartunk létrehozni, amelyről üvölt a tanulás és a kultúra” – nyilatkozta a könyvtár igazgatója, Brian Gambles."

Köszönöm a figyelmet, hogy elolvastad bejegyzéseimet, remélem szolgálhattam pár hasznos információval, vagy felkeltettem érdeklődésedet. 


Források:


British Library



Vennesla Könyvtár



Kansas Városi Közkönyvtár




Cseh Nemzeti Könyvtár



OSZK



Library of Birmingham


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése