keresés

2017. október 21., szombat

Microsoft mobilos újjászületése?

Microsoft már 2000-es évek óta jelen van a mobilos piacon, akkor még a Pocket PC-vel, 2003-tól kezdtek telefonokat készíteni más gyártók álltal, viszont sose voltak annyira sikeresek a piacon. Aztán 2010-ben elkezdődtek a változások, a Microsoft megújította a mobilos rendszerét, amit Windows Phone 7 néven boronáltak be. E mellé több gyártó is beszállt mint például (HTC, Samsung, LG, később a Nokia). Viszont a felhasználóknak nem tetszettek a telefon korlátozásai. Majd eljött 2013, ahol a Nokia és a Microsoft is sok változáson ment keresztül....


Nokia felvásárlása

A Microsoft 2013-ban nagyravágyó álmokat szövögetett azzal, hogy nem csak szoftveres fronton akar ott lenni, hanem hardvereket is akar készíteni a piac számára. (Ugyebár a Surface által már 2012 ősz óta jelen vannak ezen a piacon. A Surface egy hibrid tablet amit notebookként is lehet használni.). De kiakarták ezt bővíteni más eszközökkel is. Ennek a tervnek az első lépése az volt, hogy az akkoriban igen gyengélkedő Nokiatól megakarták venni a telefonos és tabletes részlegüket. Ennek az ügynek 2014 április 25-én ért végett, amikor is már hivatalosan véghez ment a felvásárlás, ami durván 7 billió dollárba fájt a szoftver mágnásnak. A két cég megállapodása alapján a Nokia 2 évig nem dobhat piacra készülékeit. A nagy kérdés, hogy a Microsoft. hogyan akar betörni a mobil OS piacra az Android és az IOS közé.

Microsoft tervei a felvásárlással

Eleinte, olyan tervel álltak elő a cégnél, amiben talán a legnagyobb potenciál volt, mivel még az Androidos készülékeknek se nagyon sikerült betörni ekkoriban a prémium kategóriában, ahol az Apple volt a készülékekkel. Ezért azzal álltak elő, hogy inkább az alsó és közép kategóriás telefonokkal állnak elő, ahol labdába tudnak rúgni eleinte a piacon. A két sorozatot, amit futtatott a Nokia, a Lumiát és az Ashat megakarja tartani a Microsoft. A nagyravágyó tervek közé tartozik még a 15-20% piaci részesedés elérése, éveken belül, ami eléggé nehéznek tűnt akkoriban, mivel az Androidot és az IOS-t mindenki ismerte már akkor, míg a Microsoft mobilos operációs rendszerét kevesen.  Az egyetlen fegyverük a Nokiának a neve volt, ami igen jó cseng a mobilos piacon.

Mit gondolnak a felhasználók?

A technika szerelmesei, köztük én is kíváncsian várja mit fog alkotni a Microsoft a Nokia nevével a mobilos piacon és nem, csak azért mert kíváncsiak az emberek milyen újításokat fognak hozni a piacra, hanem azért is mert hiába nem szeretné pár ember, hogy sikeresek legyenek ebben a versenybe, de azért ezeknek az embereknek is bekel látniuk, hogy a piacnak szüksége van a versenyre ahhoz, hogy fenntartsák a mobilok fejlődését. 

Források

Windows Mobile története


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése