keresés

2017. október 2., hétfő

Sajtó Kínai módra avagy korlátozott online sajtó és VPN-ek

Hadat üzent a kínai állam a internetes magánhálózatoknak a VPN-eknek. Ezek után lehetetlen lesz bizonyos oldalakat például az Instragam, Facebook és Google-t elérni az országból. Ugyancsak az online sajtót is teljes kontroll alá akarja vonni a kínai állam. A The guardian szerint egyes kormánykritikus tartalmakat el sem lehet érni.

Nem lehet többet Facebookozni Kínában

Lehetetlen lesz elérni Kínából többek között Instragam-ot és Facebook -ot, mivel a kormány betiltja a magánhálózatokat más néven a VPN-eket. A China Mobile, China Unicom és China Telekom pedig blokkolni fogják azokat. Ez a döntés többeket érint negatívan. Egyrészről a kutatókat mivel nem tudják tartani a kapcsolatot a külföldi egyetemekkel és nem férnek hozzá a fontosabbak tanulmányokhoz, a Wikipédiához sem.
(Egyébként Kínában elkezdtek egy saját Wikipédiát létrehozni amint több mint 20 ezer tudós dolgozik és várhatóan 2018-ra készül el.) Másfelől pedig vállatokat mert korábban ők is VPN-eket használtak ,hogy kommunikálni tudjanak más üzemekkel és a központtal. Az állam mérhetetlen szigorúságát jól mutatja, hogy szeptember elején egy férfi aki VPN-t használt kilenc hónap börtönbüntetést kapott.

A helyzet az online sajtó esetében sincs másképp. A kormány ezt is teljes mértékben ellenőrzése alá akarja vonni.
"Lényegében senki sem közölhet semmit, amit az állam nem hagyott jóvá.Az új szabályok szerint minden hírekkel foglalkozó szájtnak, appnak, fórumnak, blognak, mikroblognak, közösségi oldalon lévő fióknak, csetnek és streamnek engedélyt kell szereznie ahhoz, hogy a kormányról, gazdaságról, hadseregről, külpolitikáról és társadalmi kérdésekről szóló híreket jelentessen meg, terjesszen vagy kommentáljon." írja a 444.hu
Elindult a propagandista újságírók képzése is

A híroldalaknak regisztrálniuk kell majd magukat és csak a kormány jóváhagyásával kezdhetik meg működésüket.  Ezeknél a médiumoknál csak a kormány által minősített újságírok dolgozhatnak akiknek részt kell venniük egy kormányzati képzésen és akkreditációt kell szerezniük. A népköztársaság szerint mindezek célja az álmédia és a hamis hírek visszaszorítása.


Források:

2017.10.02.
2017.10.02.
 2017.09.26.
origo.hu/nagyvilag/20170711-kina-megszunteti-a-maganhalozatokat
 2017.09.26.
theguardian.com/world/2017/jul/11/china-moves-to-block-internet-vpns-from-2018

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése