keresés

2017. október 23., hétfő

Bitcoin - Glacier Protocol

Védelem a hackerek ellen

 A Bitcoin egy hatalmas összeget képviselő kriptopénz amit nem árt, ha biztonságos keretek között tudunk tárolni. Tárolásának több módja van, legelterjedtebb közé tartozik a Bitcoin Wallet, amit egyszerűen csak egy online pénztárcaként tudunk elképzelni. A Bitcoin Walletnak azonban számos hátránya közé tartozik az egyszerűsége,- a hackerek szemével nézve- így felmerült az igény egy bomba biztos tároló felület feltalálására  - ez lett a Glacier Protocol.


Glacier Protocol


A Glacier Protocol egy step-by-step protokoll aminek segítségével a nullára csökkenthetjük a feltörés esélyét. Előszőr 2017 februárjában jelent meg a nagyközönség előtt beta-ban, azóta az egyik legbiztonságosabb szoftverré nőtte ki magát. Célközönsége a nagy mennyiségű bitcoinnal rendelkező egyének voltak (100 ezer USD) akik nem féltek többet költeni bitcoinuk biztonságára. Habár a szoftver ingyenesen letölhető, és használható bárki által, futtatása és fenntartása viszonylag nagy összeget igényel. Cold storage módszert alkalmaz , ami offline környezetben történik - így is megnehezítve a hackerek munkáját-, azonban a szoftver fejlesztői magasabb szinten gondolkodtak.
A program alkalmazása azonban nem egy 5 perces folyamat, a több száz dollár mellett több órát is igénybe vehet a folyamat ( tulajdonképpen több számítógép szükséges és olyan számítógép ami sohasem volt az internethez csatlakozva). 

A cél egyszerű : Olyan offline biztonsági kulcsok generálása amik biztonságos környezetben állítunk elő, majd ezt a kulcsot egy címre eljuttatni. Előnyére szolgál, hogy a multisig módszert is alkalmazza , tehát ha eljuttatunk bitcoinokat egy címre azt csak több generált kulccsal lehet csak elérni. Tanácsolt 4 kulcsot generálni, ezt a 4 kulcsot jó esetben megjegyezzük de ha elvesztenénk egyet még mindig lenne 3 kulcsunk. Ezt "two of four"-nak hívják , lényegében 2 kulcsot kell használnunk, hogy hozzáférjünk a bitcoinhoz - ha a hacker egyet ellop még mindig nem férne hozzá fiókunkhoz-. Tanácsolt egy teljesen offline számítógépet beszerezni ami az internethez sosem kapcsolódott, így a program által leírt kulcsot egyszerűen egy papírra feljegyezzük ( amit semelyik hacker nem tud megszerezni) 

A több száz dolláros felszereléshez tartozik ,hogy a tranzakciók végrehajtása több hardveren történjen : Több számítógép , több usb, mind más és más gyártótól ( ezzel kikerülve az adatlopást). Ha ezeket a lépéseket és tanácsokat betartjuk 99,9 %-ban biztosak lehetünk , hogy bitcoinjaink a lehető legnagyobb biztonságban vannak. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése