keresés

2018. november 13., kedd

Képmegosztás története, jelene



   

Floppy, CD, Internet, Mark Zuckerberg avagy a gondolataink és élményeink megosztásának térnyerése. Önmenedzselés a világhálón. Vajon hova vezet mindez a közel jövőre nézve?






A képmegosztás rövid története 


    A ‘80-as években a számítógépek terjedésével az adathordozók jelentették a megoldást mint például a floppy lemezek majd később a CD-k, hiszen ezekkel már nagyobb mennyiségű adatot lehetett továbbítani relatíve olcsón. Azonban az igazán nagy áttörés a ‘90-es években jött el, amikor az internet egyre inkább hozzáférhetővé vált mindenki számára s immáron nem szabtak határt a földrajzi korlátok. A ‘90-es évek végén valamint a kora 2000-es években a telefonok gyors ütemben elterjedtek s ami fontos, hogy némelyik már rendelkezett kamerával mely segítségével már könnyedén megörökítettük az élményeinket. Természetesen az adathordozók is hatalmas fejlődésen mentek keresztül ennélfogva a tárhely sem jelentett már túl nagy akadályt. Az internet széles körben való elterjedése lehetővé tette, hogy saját magunk számára oldalakat hozzunk létre a világhálón, melyeken képeket és különböző tartalmakat oszthatunk meg. Ebben az időben váltak divatossá a különféle blogok és vlogok is. 2004-ben útjára indult a Facebook nevezetű közösségi oldal, mely rövidesen hatalmas sikereket ért el s így már tényleg nem volt akadálya annak, hogy ismerőseinkkel, barátainkkal megoszthassuk azt amit szeretnénk. Természetesen egyéb oldalak is létrejöttek hasonló célzattal akár a Facebook - hazai vonatkozásban az Iwiw és a MyVip - de kár is tagadni, hiszen Mark Zuckerberg ötlete volt az etalon.
    2007-ben aztán ismét forradalmi ponthoz érkeztünk, hiszen az Apple megalkotta az iPhone-t, mellyel beköszöntött az okos telefonok korszaka. Itt már tényleg nem számított hol vagyunk a világban, hiszen a zsebünkben hordhatjuk immáron az egész internetet s nem kellett többé a számítógéphez kötve lennünk. Különféle közösségi és tartalom megosztó oldalak jöttek létre s így már válogatni is lehetett mellyel mindenki megtalálhatja a számára szimpatikus megoldást. 
photo-sharing.pdf

A legnépszerűbb kép megosztó applikációk


    Igen népszerű kép megosztó például a Snapchat, melyet a Stanford University volt diákjai alkottak meg. Az oldal előnye, hogy az elküldött tartalmak csak bizonyos ideig érhetőek el aztán végleg törlődnek mindig a küldő mind a fogadó fél előzményeiből. Az alkalmazás azóta sok funkcióval bővült, ilyen a “Stories” vagy a “Discover” melynek segítségével hosszabb ideig érhetünk el különféle tartalmakat.
    Kedvelt még a Tumblr, melyen rövidebb blog bejegyzéseket írhatunk amibe fényképeket, videókat, linkeket, idézeteket és hang felvételeket is csatolhatunk. Lehetőségünk van másokat követni s ezáltal nyerhetünk betekintést a mindennapjaiba.
    Az Instagram fényképekre és rövidebb videókra specializálódott alkalmazás melyet okos telefon segítségével használhatunk. Fontos, hogy a megosztott tartalmakat különféle filterekkel láthatjuk el, melyekkel növelhetjük a kép művészi értékét.

 

Képtárhelyek a világhálón

     
    Tagadhatatlanul fontos a különféle tartalmakban a rendezés valamint a keresés hatékonysága és a beépített közösségi funkciók. A Flickr - ami a Yahoóból vált ki - népszerűsége például a privát képek megosztásában rejlik. Fontos munkaeszköz továbbá a professzionális felhasználásban is, mint az újságírásban és a blogolásban.     
    A múzeumok számára is fontosak az online tárhelyek. Az amerikai George Eastman Museum rendelkezik a világ egyik legnagyobb fotoarchivumával. Digitalizálási projektjének köszönhetően több mint 250000 régi fotó került feltöltésre, melyek teljes mértékben hozzáférhetőek bárki számára. Érdekes tény továbbá, hogy több hazai vonatkozású képet is tálalhatunk online barangolásunk során. 
    Fontos megemlíteni az Internet Archivet, amely egy nonprofit internetes könyvtár. Céljai között szerepel többek között, hogy a kutatók, tudósok és történészek munkáját segítse a digitális könyvtárral való hozzáféréssel. Jelenleg több tízezres kép állománnyal rendelkezik. 
    A magyar vonatkozású Fortepan olyan képmegosztó ahol nem csak le, hanem fel is lehet tölteni képeket. Hasznos funkciója, hogy akár mi is segíthetünk a különféle képek beazonosításában, hogy mikor és hol készülhetett valamint kik vagy mik találhatóak rajta.

Konklúzió

    Azóta a mobilos iparág ezen szegmense hatalmas bevételekre tesz szert, hiszen a fiatalabb korosztályból szinte mindenki használ valamilyen közösségi oldalt de az idősebbek között is jócskán találunk erre példát. Természetesen ez helyénkezelve nem baj, mert sokunk szeret posztolni, lájkolni, megosztani vagy csupán ezeket böngészni. "Bármennyire is rémisztő és fájdalmas, a valóság az egyetlen hely, ahol igazi boldogságra találhatunk."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése