keresés

2023. december 31., vasárnap

Digitális gyűjtemények Magyarországon

Manapság kulturális örökségünk megőrzésének egyik módja, hogy a közgyűjtemények valamilyen digitalizálási technológiáját felhasználva, virtuális gyűjteményeket hoznak létre és szolgáltatnak.
A digitalizálási eljárás során a hagyományos adathordozón (pl. papír) tárolt információt valamilyen speciális eszközzel (pl. szkenner) számítógépre viszik fel és elektronikus másolatokká alakítják át.1
A technológia fejlődésével, a mesterséges intelligencia térhódításával a folyamat egyre inkább felgyorsult.
3D technológia használatával pedig újabb perspektívát nyílhatnak meg a virtuális múzeumok számára, hiszen így a tárlatokat a látogatók az online térben, valósághűen tudják körbejárni és megcsodálni.

A digitális gyűjteményeket két nagyobb egységre oszthatjuk:
  • digitális könyvtári gyűjtemények
  • digitális múzeumi kollekciók

A virtuális gyűjtemények létrehozása nem csupán a állományvédelem kihívásaira nyújthatnak megoldást, hanem hozzájárulnak a kulturális örökségünkhöz való hozzáférés javításához, így elősegítve az esélyegyenlőség megteremtését, valamint a térbeli távolságok leküzdését.

Hazai példák a digitális gyűjteményekre, a kezdetektől egészen napjainkig (a teljesség igénye nélkül):

1994 óta érhető el hazánk egyik legnagyobb, teljes szöveggel hozzáférhető digitális szövegarchívuma, a Magyar Elektronikus Könyvtár. Böngészhetünk a dokumentumok teljes listájában betűrendben vagy kereshetünk cím, szerző, téma és akár sorszám szerint, de szűkíthetjük a találatokat a természettudományok, műszaki tudományok, társadalomtudományok, humán témák és irodalom, vagy kézikönyvek stb. tárgykörök mentén is.

A Digitális Irodalmi Akadémia (DIA) 1998-ban jött létre a Petőfi Irodalmi Múzeumnak köszönhetően. Gyűjteményében a kortárs magyar irodalom legkiemelkedőbb költőinek és íróinak műveit mutatja be és teszi elérhetővé teljes szöveggel. A DIA-taggá válásnak szigorú követelményei vannak, a tagok listája évről évre változik, bővül.

2002 óta érhető el nyilvánosan a Magyar Nemzeti Bibliográfia, mely a könyvtári gyűjtőkörbe tartozó hungarikumokat leíró nemzeti bibliográfiáink közül az eredetileg nyomtatott, manapság pedig már digitalizált formában elérhetőket, az adatbázisokat, valamint az e-folyóiratként közreadottakat gyűjti össze.

Ugyancsak 2002-ben indult a MATARKA (Magyar Folyóiratok Tartalomjegyzékeinek Kereshető Adatbázisa), mely a Miskolci Egyetem Könyvtár, Levéltár, Múzeum vezetésével jött létre. A tudományos és szakmai folyóiratok tartalmában keresgélve szűkíthetjük a találatokat úgy, hogy kizárólag teljes szövegű találatokat kapjunk. A találati listánk úgy lesz a leghatékonyabb, ha a keresőkifejezéseket csonkoljuk, pl könyvtártudomány helyett könyvtártud* kulcsszót használva.

Az OSZK oldaláról érhető el a HUMANUS, a humántudományi tanulmányok és cikkek adatbázisa, melyben böngészhetünk tudományterületek szerint (könyvtártudományra és könyvtörténetre is szűrhetünk), valamint kutathatunk a folyóiratok és évkönyvek listájában szerzőre, címre, folyóirat nevére vagy tudományterületre keresve is. 2011 óta elérhető az EPA, a MATARKA és a HUMANUS, EHM elnevezésű közös keresője.

2003-ban indult a Magyar Társadalomtudományok Digitális Archívuma (MTDA) projekt, mely eleinte a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár honlapjáról volt kizárólagosan látogatható, 2008 óta érhető el önálló portálon. A magyarországi társadalomtudományi és történeti szociológia irodalmának műveit tartalmazza. A statisztikák alapján a jelenlegi állományának nagysága már meghaladja 1.2 millió oldalt. Az archívumban történő kutatáshoz az oldalon elérhető felhasználási útmutató nyújt segítséget.

2004-ben az Országos Széchényi Könyvtár elindította a Elektronikus Periodika Archívum és Adatbázist (EPA), melyben közzétették az interneten elérhető magyar nyelvű vagy magyar vonatkozású elektronikus folyóiratokat. Az oldal felépítése hasonló a MEK honlapjához. Itt is böngészhetünk a dokumentumok teljes listájában betűrendben vagy használhatjuk az összetett keresőt is.

A Nemzeti Audiovizuális Archívum (NAVA) 2006 óta van a palettán és audiovizuális tartalmakat gyűjt és szolgáltat. Korábban a Neumann János Digitális Könyvtár és Multimédia Központ Közhasznú Társaságtól az üzemeltetését az Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vette át. Az adatbázis tartalmai szabadon kereshetők, hozzáférés pedig az úgynevezett NAVA-pontokon is lehetséges. A adatbázisban kereshetünk kifejezésekre, de böngészhetünk a műsorok között és a különgyűjteményekben is.

2007-ben létrejött az OSZK gondozásában a MEK és az EPA kiegészítésére a Digitális Képarchívum, mely az állóképek, az animációk és a mozgóképek megőrzésére és szolgáltatására fókuszál. Itt kereshetünk alkotóra, címre, témára, műfajra és sorszámra, továbbá kulcsszavak alapján is.

A következő évben elindult a Magyar Digitális Képkönyvtár az OSZK irányításával és 48 hazai könyvtár összefogásával. A Képkönyvtár gyűjtőköre kiterjed a különféle gyűjteményekben őrzött magyar vagy magyar vonatkozású kódexekre, helytörténeti fotótárakra, képeslapokra, plakátokra és más képi dokumentumokra (pl. kéziratokra). Kifejezetten sokféle szempont szerint kereshetünk az adatbázisban vagy böngészhetünk témakörönként és gyűjteményenként is ebben a gazdag képi anyagban.

Ugyancsak 2008-ban vált elérhetővé az OSZK megvalósításában a Digitális Könyvtár adatbázis, mely ugyanúgy működik, mint egy hagyományos könyvtár, könnyedén kereshetünk és böngészhetünk is a feltöltött dokumentumok között annyi különbséggel, hogy ebben a digitális archívumban pár kattintás után már olvashatjuk is teljes szöveggel a megtalált dokumentumot.

2013-ban valósult meg a Magyar Nemzeti Digitális Archívum (MaNDA), amely egy aggregációs adatbázis. Kereshetünk a gyűjtemény egészében kulcsszavakra is, címek, tárgyak, nevek, korok, és helyekre szűrve a több, mint 760 ezer rekord között. Megtekinthetünk Tematikus virtuális kiállításokat időrendben, valamint betűrendes nézetben. Böngészhetünk a gyűjteményben intézmények szerint, melyeket szűkíthetünk típusonként és megyénkét is.

2014-ben alapította meg az Arcanum Adatbázis Kiadó az Arcanum Digitális Tudománytár (ADT) elnevezésű digitális könyvtárat. A gyűjtemény tartalmainak hozzávetőlegesen 10 százaléka érhető el ingyenesen teljes szöveggel. 4 évvel később az Arcanum Kézikönyvtárban publikálták ingyenesen az ADT elindítása előtt CD- és DVD-ROM-on megjelent, kézi szedéssel készült, korrektúrázott digitalizált kiadványaikat.

Ugyancsak az Arcanum égisze alatt, különálló honlapon működik továbbá az Arcanum Térképek, korábbi nevén a Mapire térképgyűjtemény. A kollekcióban böngészhetünk Európa térképek, Várostérképek, Országtérképek, Kataszteri térképek és Tematikus térképek között, valamint kereshetünk konkrét helyre is. A főoldalon rendelkezésünkre áll egy XIX. századi Európa alaptérkép (határvonalas opcióval vagy anélkül), valamint egy ún. HERE térkép (hagyományos és műholdas nézetben), mely a mai viszonyokat ábrázolja. Ennek köszönhetően lehetőségünk nyílik a korabeli és a mai viszonyokat összehasonlítani. A szolgáltatás használata ingyenes, amennyiben viszont egy-egy szelvényről letöltenénk nagy felbontású, szkennelt térképszelvényt, úgy térítés ellenében van rá lehetőségünk.

Szintén az Arcanum Kiadóvállalat üzemelteti a 2014-ben létrehozott Hungaricana adatbázist, önálló weboldalon. A Hungaricana gyűjteményeiben a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) által támogatott közgyűjteményi digitalizálási projektek kerültek bemutatásra és publikálásra. Továbbá ismertetik a honlapon a jelenleg futó pályázatokat és digitalizálási jó gyakorlatokat. Az NKA által finanszírozottakon túl más forrásból megvalósított adatbázisok is elérhetők a rendszerben, így kiszélesítve szolgáltatásaik palettáját, valamint a keresést is sokkal egyszerűbbé tették, több találatot eredményezve. Az Hungaricana közgyűjteményi portál az alábbi adatbázis-kollekciót tette elérhetővé:


A digitalizálás egyik új területeként megvalósult 2017-ben az Országos Könyvtári Rendszer Projekt keretében az OSZK webarchívuma, hazánk online tartalmainak mentése és gyűjteménybe szervezése. Amennyiben nem találjuk a webarchívum keresőjében, mi magunk is tehetünk javaslatot magyar vagy magyar vonatkozású kulturális, tudományos, oktatási és közéleti témájú honlapokról, blogokról, híroldalakról, online folyóiratokról és magazinokról.

2018-ban jött létre a Szakkiadók Társulása (SZAKTÁRS) adatbázis honlapja, mely közös felületen gyűjti össze és szolgáltatja a legfontosabb magyar szakkönyvkiadók tartalmait. A kezdeményezéshez csatlakozott kiadók művei között bárki kereshet, azonban a tartalmak hozzáféréséhez jelenleg intézményi előfizetés szükséges, az Open access tartalmak száma sajnos pillanatnyilag nem éri el a húsz darabot.

Ugyanebben az évben indította el az OSZK a Bibliotheca Corvina Virtualis tematikus szolgáltatását, mely során távlati célul tűzték ki, hogy digitálisan rekonstruálják Hunyadi Mátyás magyar király (1458–1490) uralkodói könyvtárát, a Bibliotheca Corvina kódex- és ősnyomtatvány gyűjteményt. A projekt nem csupán a gazdag képi anyag megosztására hivatott, hanem a kodikológia kutatási terület tevékenységét is ösztönözni igyekszik. Három dimenziós virtuális sétát tehetünk a Corvina Könyvtár budai műhelyébe és a Corvinákból készült kiállításon vehetünk részt.

Az OSZK oldalán további virtuális kiállítások közül válogathatunk, többek között a Magyar Nyelvemlékek digitalizált tartalmaiban, valamint elmélyülhetünk nemzeti könyvtárunk történetében is az Országos Széchényi Könyvtár története tematikus honlapon. Könyvtörténet-kutatók számára hasznos lehet továbbá a Typographia honlap, a Kárpát-medence egészére kiterjedő nyomdászati adatbázisa, amely magába foglalja a Clavis Typographorum Regionis Carpathicae és Kézisajtó kora gyűjteményeket is.

Idén Széchenyi István levelezését az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (HUN-REN) Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézete saját fejlesztésű weboldalán tette elérhetővé. A nem mindennapi gyűjtemény forrásanyagában tematikusan böngészve, valamint szűrőt használva egyaránt lehetőségünk nyílt kutatni.

A Néprajzi Múzeum honlapján is megtekinthetünk online gyűjteményeket és digitális adatbázisokat. A Műtárgy adatbázisban több, mint 100 ezer tétel között válogathatunk, a kollekció egészében összetett kereséssel vagy tematikusan a Fényképgyűjteményben, Diapozitív-gyűjteményben, a Kéziratgyűjteményben, a Rajz- és festménygyűjteményben, a Nyomatgyűjteményben, a Mozgóképtárban vagy Hangtárban. Ezenkívül teljes szöveggel hozzáférhetők a néprajz tárgykörében megjelent kiadványok is.

A Magyar Földrajzi Múzeum digitális gyűjteményei közé tartozik az Azopan, a Fortepan és a MúzeumDigitár. Az Azopan fotóarchívumban 1900-tól egészen 2000-ig évenkénti bontásban került összegyűjtésre a romániai analóg fotózás örökségét. A Fortepan Képcsarnokában 1900-tól 1999-ig keresgélhetünk több, mint 100 ezer felvétel között az archív fotótárban, sőt le is tölthetjük ingyenesen a kiváló minőségű képeket. A MúzeumDigitár felületén összesen 114 intézmény 1085 gyűjteményének 292900 tárgya között kutathatunk.

Tankönyvek és egyéb oktatási anyagok eléréséhez nagy segítséget nyújthat a 2021-ben megújult Tankönyvtár honlapja. A repozitóriumban teljes szöveggel bárki számára elérhető a Digitális Folyóirattár, a Digitális Tankönyvtár és az Egyetemi Digitális Tankönyvtár gyűjteményei. Miután kiválasztottuk a gyűjteményt, kereshetünk kulcsszavak szerint vagy a megjelenési dátumra, szerzőre, címre és tárgyszóra is.

Kiemelendőnek tartom továbbá az egyetemi repozitóriumokat is. Erre nagyszerű példa egyetemünk gyűjteménye, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Digitális Intézményi Tudástára (EDIT), az egyetemen létrehozott dokumentumok tárhelye és archívuma. Kereshetünk a teljes kollekcióban a megjelenés dátumára, szerzőre, címre, tárgyszóra vagy a feltöltés dátumára, valamint böngészhetünk a tematikus gyűjteményekben dokumentumtípusonként az alábbi kategóriákban:

Publikációk: Tudományos és egyéb publikációk, alkotások, konferencia előadások gyűjteményei.

MTMT Tudományos publikációk

További publikációk, alkotások
  • ELTE Folyóiratok, kiadványok: Az ELTE vagy valamely egysége által kiadott folyóiratok, emlékkönyvek, konferenciakötetek, egyéb kiadványok gyűjteményei
  • Egyetemi folyóiratok, kiadványok 
  • Állam- és Jogtudományi Kar kiadványai
  • Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar kiadványai
  • Bölcsészettudományi Kar kiadványai
  • Informatikai Kar kiadványai
  • Pedagógiai és Pszichológiai Kar kiadványai
  • Savaria Egyetemi Központ kiadványai
  • Tanító- és Óvóképző Kar kiadványai
  • Társadalomtudományi Kar kiadványai
  • Természettudományi Kar kiadványai
  • Egyetemi Könyvtár és Levéltár kiadványai
  • Eötvös József Collegium kiadványai
  • ELTE Folyóiratok, kiadványok (Karon kívüli egységek) 
  • TDK/OTDK dolgozatok: A tudományos diákköri (TDK) mozgalom és az Országos Tudományos Diákköri Konferencia (OTDK) keretében készített pályamunkák érhetők el ebben a kategóriában karonkénti bontásban.
  • Szakdolgozatok: Ebben a gyűjteményben szintén karonként tudunk keresni, azonban érdemes előtte meggyőződni arról, hogy milyen típusú hozzáférés biztosított az adott kar műveihez.
  • Disszertációk (ELTE PHD): Az egyetemen keletkezett PhD-dolgozatok összessége.
  • Muzeális gyűjtemények, E-könyvtár: Itt kerültek elhelyezésre az Egyetemi Könyvtári Szolgálat tagkönyvtárainak elektronikus és digitalizált dokumentumai, kereshetünk a gyűjtemény egészében különböző szempontok szerint vagy böngészhetünk kollekciónként.
  • Oktatási anyagok: Kereshetünk az oktatási anyagok egészében vagy karonkénti bontásban is böngészhetünk.
  • Egyetemi Fotótár: Egyetemi fotóarchívum, a legújabb feltöltéseket láthatjuk felül, böngészhetünk a frissebb feltöltésektől indulva vagy kereshetünk is a kollekcióban szempontonként.
  • Videotár: Egyetemi videoarchívum, melyben kereshetünk szempontok szerint vagy böngészhetünk kollekciónként:
  • BGGYK Videostúdió 
  • ELTE BTK Videostúdió 
  • ELTE PPK Videostúdió 
  • ELTE TÓK Multimédia Módszertani Csoport Stúdió 
  • ELTE Videostúdió 
  • Pálos György Videótár 
  • Kutatástámogatás: Itt kaptak helyet az EDIT segédletek, tájékoztatók; IKR szabályzatok, segédletek; MTMT segédletek; további segédletek, tájékoztatók; katalógusok és a minőségbiztosítási dokumentumok.
  • Könyvtári dokumentumtár: Átláthatóan, kategóriák szerint elrendezve találjuk itt a könyvtári dokumentumokat, melyek a könyvtár szakos hallgatóknak is nagy segítséget nyújthatnak, ha például, egy SZMR szabályzatot szeretnénk látni a gyakorlatban.
  • Szabadalmak, Pályázati termékek: EFOP pályázatok, kutatási jelentések, NKA pályázatok, OTKA pályázatok, TÁMOP pályázatok, Új Nemzeti Kiválóság Program (ÚNKP) és Szabadalmak.

Dolgozatomban a szabadon, bárki által, előfizetés nélkül hozzáférhető, úgynevezett Open Access gyűjteményekre fókuszáltam, melyek jól illeszkednek az Open Science (Nyílt tudomány) kezdeményezésbe. A nyílt tudomány mozgalom tudományos kutatási folyamatokat és eredményeket kívánja társadalmunk egésze számára elérhetővé tenni.

A hazai Open Science mozgalom keretében különböző intézményi repozitóriumok kerültek összegyűjtésre. A OAI (Open Archives Initiative) protokollt támogató hazai repozitóriumok anyagaiban OAI Repozitóriumi közös keresőben van lehetőségünk hatékonyan kutatni.

A Pannon Egyetem könyvtárosaként az Olvasószolgálati munkám során gyakran találkoztam olyan esetekkel, hogy a hallgatók sajnálatos módon nem hallottak sem az ingyenesen hozzáférhető adattárakról, sem pedig az EISZ konzorcium keretében, az egyetem számára előfizetett adatbázisokról. Sok esetben, már csak a szakdolgozat előtt találkoztak a kutatási lehetőségekkel, pedig az intézményünk folyamatosan szervez könyvtárhasználati és adatbázis-ismertető előadásokat.

Úgy gondolom, a kutatásmódszertan, a digitális gyűjtemények, valamint a releváns adatbázisok megismertetése az egyetemi órák alapjának kellene lennie, így még nagyobb hangsúlyt fektetve arra, hogy a hallgatók miképp juthatnak hiteles, ellenőrzött, szakirodalmi forrásokhoz. Igyekeztem átfogó képet adni a hazai, ingyenesen elérhető gyűjteményekről, melyek segítséget nyújthatnak akár az ELTE hallgatói, de szinte bárki számára a kutatásban, főként a bölcsészettudományi és a társadalomtudományi területekkel a fókuszban.

Mák Lilla

Linkgyűjtemény

  • Magyar Elektronikus Könyvtár: https://mek.oszk.hu/
  • Digitális Irodalmi Akadémia: https://dia.hu/
  • Magyar Nemzeti Bibliográfia: https://mnb.oszk.hu/
  • MATARKA: https://matarka.hu/
  • HUMANUS: https://www.oszk.hu/humanus/
  • EPA-HUMANUS-MATARKA (EHM) közös kereső: http://ehm.ek.szte.hu/ehm?p=0
  • Magyar Társadalomtudományok Digitális Archívuma (MTDA): https://mtda.hu/
  • Elektronikus Periodika Archívum és Adatbázis: http://epa.oszk.hu/
  • Nemzeti Audiovizuális Archívum: https://nava.hu/
  • Digitális Képarchívum: https://dka.oszk.hu/
  • Magyar Digitális Képkönyvtár: https://kepkonyvtar.hu/
  • Digitális Könyvtár: https://oszkdk.oszk.hu/
  • Magyar Nemzeti Digitális Archívum: https://mandadb.hu/
  • Arcanum Digitális Tudománytár: https://www.arcanum.com/hu/adt/
  • Arcanum Térképek: https://maps.arcanum.com/hu/
  • Hungaricana: https://www.hungaricana.hu/
  • OSZK webarchívum: https://webarchivum.oszk.hu/
  • Bibliotheca Corvina Virtualis: https://corvina.hu/hu/cimlap/
  • OSZK virtuális kiállítások: https://www.oszk.hu/virtualis_kiallitas
  • Magyar Nyelvemlékek: http://nyelvemlekek.oszk.hu/
  • Országos Széchényi Könyvtár története: https://tortenet.oszk.hu/
  • Typographia honlap: http://typographia.oszk.hu/
  • Széchenyi István levelezése: https://szechenyilevelezes.abtk.hu/
  • Néprajzi Múzeum: https://www.neprajz.hu/
  • Magyar Földrajzi Múzeum: https://foldrajzimuzeum.hu/
  • Digitális Tankönyvtár: https://dtk.tankonyvtar.hu/
  • ELTE Digitális Intézményi Tudástár: https://edit.elte.hu/xmlui/?locale-attribute=hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése