keresés

2023. december 4., hétfő

Képmegosztás profi szinten


A Web 2.0 olyan internetes szolgáltatások gyűjtőneve, amelyek elsősorban  a közösségre épülnek, azaz a felhasználók közösen készítik a tartalmat vagy megosztják egymás információit. Ilyen webkettes szolgáltatások a képmegosztó oldalak is. A legnagyobb képmegosztó oldalról, az Instagramról már mindenki hallott. Sőt a legtöbben aktív felhasználói is vagyunk. Az átlag ember, amatőr fotós is előszeretettel használja, így a szakmabelieknek nehezebb kitűnni a tömegből. Hogyan tűnj ki a tömegből? Hogyan tudsz ismertté válni képeiddel? Az alábbiakban bemutatok három képmegosztó oldalt, ami segítheti profi fotós pályádat.



Flickr

A Flickr 2004 februárjában indult. Ezen az oldalon kulcsszavak és címkék segítségével kategorizálhatjuk képeinket, így az érdeklődőknek lehetőségük nyílik az adott témában való keresésre. Egy fotóhoz több címkét is hozzárendelhetünk, ezáltal több kategóriához is hozzáadhatjuk. A címkékkel együtt, a kép információk között, megtaláljuk a feltöltő nevét, a feltöltés és a készítés idejét, a megtekintések és kedvelések számát, illetve a kamera adatait is, mellyel a fotós dolgozott. Mindezek mellett egy térképen jelölve megtekinthetjük, hogy hol készült a fénykép. A megtekintők hozzászólhatnak a fotóhoz, leírhatják róla véleményüket komment formájában. Az alkotásainkat különböző albumokba sorolhatjuk be, így saját rendszert alakíthatunk ki közöttük. Az albumok mellett a Flickr csapata tematikus galériákát készít, ahova a legjobban sikerült fotók közül válogatnak. A legsikeresebb fotókat az Explore-fülön találjuk meg. A Flickr-ismerőseink között meghatározhatjuk a családtagjainkat és barátainkat. Ez a funkció a privát képeink megtekintés-szabályozását segíti elő, ugyanis a privát jelzőszálóval ellátott fényképeknél kiválaszthatjuk, hogy kik számára legyen elérhető az adott alkotás. Az ingyenes felhasználói fiók esetében összesen 1 terabyte-nyi fénykép és videó tárhelyet kapunk, ez nagyjából 1000 fotót jelent, viszont ebből csak 50 lehet privát. A Flickr pro-val növelhetjük tárhelyünk kapacitását, teljes kontrollt kaphatunk a megtekintés-szabályozás felett, és még sok másik előnyben is részesülhetünk az előfizetéssel. 2008 óta a Flickr együttműködik a Library of Congress-szel, közösen létrehozták a Flickr Commons-t. A projekt keretében a Library of Congress megosztja fotógyűjteményét a Flickr-ön keresztül, abban reménykedve, hogy a megtekintők által több információt tudnak meg a régi fotók történetéről. Ma már több kultúrális intézmény is részt vesz a programban. 


500px

2003-ban Evgeny Tchebotarev először a LiveJournal keretében indította el a 500px-t. Akkoriban a webes képek általános mérete 500 pixel volt. Ugyan ma már nagyobb felbontású fotókat teszünk közzé, a név megmaradt. A projekt 2009-ben kapta meg saját hivatalos weboldalát. Itt személyre szabhatjuk a felfedezés felületünket is, kiválaszthatjuk, hogy milyen kategoriákban szeretnénk képeket látni, ezek For You-fülön fognak megjelenni. Az Explore-fülön belül a "Popular Photos" címszó alatt a legfrissebben felkapott fényképek között böngészhetünk. Ide a legmagasabb "pulse" értékeléssel rendelkező alkotások kerülnek. Minél több megtekintés, like és komment van egy fotón, annál nagyobb "pulse" értékelést kap. A felkapott fotók alatt a szerkesztők által készített válogatást találunk, "Editors' Choice" címmel. Ezek mellett megtekinthetjük a legújabb feltöltéseket, és különböző galériákba rendezett képeket is. A 500px időszakos pályázatokat, úgynevezett "quest"-eket szokott meghirdetni. A pályázatok során a fotósok különféle témákban tesztelhetik tudásukat, elismerést szerezhetnek, illetve díjakat nyerhetnek el. A pályázatok leírása tartalmazza a szabályokat, követelményeket, a beadás határidejét, sőt ötleteket is. Foglalkoznak licensing-gel is. Ha ingyenes felhasználói fiókunk van, akkor a jogdíjak 60%-át kaphatjuk, meg, viszont van lehetőségünk előfizetésre is, mellyel a 100%-át tudhatjuk magunkénak. Két fajta előfizetési opció van: az "Awesome" és a "Pro", az utóbbival saját portfolió website-ot is készíthetünk.

1x


A három képmegosztó oldal közül ez foglalkozik a legkomolyabban a fotográfia szakmával. Ide csak olyan képek kerülhetnek fel, amelyeket előtte egy kurátor zsűri véleményezett, és jóváhagyott. A szakmai zsűri részletes kritikát fogalmaz meg a fotósok alkotásairól, így elősegítve fejlődésüket. A "Popular" címszó alá a legfrissebb populáris képek kerülnek az oldalon, melyek között mindenféle témában nézhetünk meg fotókat, például portré kategóriában. A 1x felületén lehetőségünk van az exhibition tool-lal saját kiállításunk elkészítésére. Az egyes fényképekhez címet, feliratot társíthatunk. Fotóinkat eladhatjuk print-reseller cégeknek, három havonta a jogdíjak 50%-át fogjuk visszakapni értük. A fotográfus önéletrajzunkhoz kiváló lehet a 1x által kiállított elismervény szakmai tudásunkról. A weboldal havi, három havi, illetve éves előfizetést kínál. Az első hónap ingyen kipróbálható.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése