keresés

2023. december 6., szerda

A videómegosztás története

A vizuális média, mint fogalom, közel 100 évvel ezelőtt került be a nemzetközi szókincsbe, azóta pedig már rengeteg ágra osztódott szét. Ezen ágak közé tartozik az online videómegosztás is, melynek kialakulásában az internet fejlődése is nagy szerepet játszott. De hogyan is kezdődött pontosan mindez?



A kezdetek - 1977: ShareYourWorld.com

A legelső internetes videótárhely a ShareYourWorld.com volt, melyet 1997-ben alapított Chase Norlin. A felhasználók klipeket vagy teljes videókat tölthettek fel ide különböző fájlformátumokban. Az internet sávszélessége és a videók átkódolási technológiája azonban akkoriban korlátozott volt, így az oldal nem támogatta még a streaminget. 2001-ben az említettek mellett költségvetési problémák is adódtak, amik miatt be kellett zárni a programot.

2004: Pandora.TV

A 2004 októberében alapított dél-koreai Pandora.TV az első olyan videómegosztó webhely volt a világon, amely hirdetéseket csatolt a felhasználók által beküldött videoklipekhez, és korlátlan tárhelyet biztosított a felhasználók számára saját klipjeik feltöltéséhez. A cég kifejlesztett egy hirdetési rendszert, amely automatikusan beilleszti a reklámot az oldalra felkerült klipekhez.

Me at the zoo

2005: YouTube

Chad Hurley, Jawed Karim és Steve Chen 2005-ben megalapította a mindnyájunk számára ismert YouTube-ot, mely a videóátkódoláson alapul. Ez a technológia lehetővé tette a felhasználók által generált tartalom streamelését a világhálón bárhol és bárhonnan, s ezzel szinte a televíziós műsorok első alternatívájává vált a weboldal. Az első YouTube videoklip a Me at the zoo volt, melyet 2005 áprilisában töltöttek fel. A YouTube azóta a legnépszerűbb online videós platformmá vált, részben az egyszerű felhasználói felülete, valamint a felhasználók által létrehozott kreatív és sokszínű tartalmak miatt. Lehetővé tette, hogy bármit megosztásra kerüljön a videóktól kezdve a zenei klipeken és vicces felvételeken át a tudományos előadásokig és oktatóanyagokig. Sikere emellett számos hasonló online videó streaming platformhoz vezetett, mint például a Netflix, a Hulu és a Crunchyroll létrejöttéhez, melyekben már Hollywood keze is kétségkívül benne van.

A videó átkódolása mellett egy másik új technológia is szerepet játszott az említettek kialakulásában, ez pedig a videótömörítés volt. A ’90-es évek közepe óta az online videós platformok felhasználóinak száma elképesztő szintre emelkedett, miközben a nagy sávszélességhez való hozzáféréssel és tárhellyel kapcsolatos költségek jelentősen csökkentek. Ezért a webalapú videószerkesztők készítői sok időt fordítottak az olyan offline video-szerkesztő eszközökben elérhető funkciók replikázására, mint a Windows Movie Maker és az iMovie, amelyek lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy kisebb méretre vágják le videóikat. A szolgáltatást kínáló nevek közül néhány: Animoto, Pixorial, Blackbird, Dailymotion és WeVideo.

Live Streaming és a Twitch.com

Habár az élő videók és a streaming története is évtizedekre nyúlik vissza, mégis akkor váltak nagy trenddé, amikor a YouTube és más social media platformok magukba építették a technológiát 2010 környékén.

A live streaming egyik nagy előnye, hogy valós időben kommunikálhatnak egymással az emberek. Emellett a másik döntő hírnévszerző ok a költséghatékonyság volt; a tévéadásokkal ellentétben nem kell fizetni az élő adásokért (többek között), ráadásul gyártás szempontjából is jóval olcsóbbak. 2011-ben a Twitch.tv (eredetileg Justin.tv) létrehozott egy teljesen új platformot, kizárólagosan videójátékok streamelésére. Kezdetben ez a kezdeményezés még nem tűnt jövedelmezőnek, viszont 2 évvel később már több mint 45 millió havi nézőt számoltak a statisztikák. Hamarosan a többi sm-platform is versenybe lendült, mint például a Twitter a Periscope nevű applikációjával, majd a Facebook és az Instagram is bevezette az élő streamelést.

Manapság a streamelés az egyik legfőbb formája a marketingnek, kommunikációnak és a szórakozásnak is. Itt meg kell említenünk a COVID-19 járványt. Miközben minden pénzügyi statisztika hatalmas eséseket mutatott, a pandémia új lehetőségeket nyitott a streaming szolgáltatásoknak, hiszen mindenki otthonról dolgozott vagy tanult. 2019 és 2020 áprilisa között a live streaming-piac 99%-os növekedést számolt a nézett órák számaként, és ez az adat azóta is stabil maradt.

2017: TikTok

Bár bemutatni nem igazán szükséges, mégis megemlítésre méltónak tartom a már szinte mindenki által használt TikTokot is. A kínai eredetű, ott azelőtt Douyin néven futó alkalmazás 2017-ben landolt a nemzetközi piacon. Világszerte több mint 2 billió letöltésre tehettek szert azóta, hirdetésekből befolyó bevételük pedig elérte a 4 billió dollárt. Rövid, 7 másodperc és 2 perc közti hosszúságú videók közzétételére szolgál, szinte minden olyan témakörben fellelhető a tartalom, mint a YouTubenál, illetve itt is él a live streaming szolgáltatás.

Az internet folyamatosan növekszik, úgy ahogyan a videózás és live streaming lehetőségei is, a videójátékok legalábbis biztonságban fogják tartani ezen iparágakat, még ha a többi szegmens össze is omlik. Az emberek látni szeretnék a dolgokat, képkockáról képkockára, mintha a szemük előtt történnének. Épp ezért csak sejtéseink lehetnek arról, hogyan fognak átalakulni ezek a szolgáltatások a jövőben, de annyi biztos, hogy élni fognak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése