keresés

2023. december 12., kedd

Nyelvtanulás appon és neten

Napjainkra már természetessé vált, hogy az élet és a munka legtöbb területéhez elengedhetetlen a nyelvtudás. Nehéz is lenne olyan szakmát említeni, ahol ne volna elvárás, vagy legalábbis ajánlott legalább egy nyelv magabiztos ismerete, legyen szó akár szellemi akár fizikai munkavégzésről. Az iskolai és magán nyelvoktatás mellett pedig nagy segítséget jelentenek az alternatív gyakorlási lehetőségek is, a továbbiakban erre fogok néhány    példát, lehetőséget bemutatni.


Először is érdemes megvizsgálni, milyen szempontok alapján választhatunk gyakorlási segédeszközt. Céljainktól függően dönthetünk amellett, hogy a nyelvtant szeretnénk jobban gyakorolni, a szókincsünk vagy az élő beszédünk, kiejtésünk szorul fejlesztésre. Számos alkalmazás pedig ezek kombinációját kínálja. Tekintsük végig a lehetőségeket ezek alapján.

A legegyszerűbb felépítésűek és használatúak általában a szótanuló alkalmazások. Ezek közül kettőt mutatok be részletesebben, a Dropst és a Quizletet.



A Drops közel ötven nyelven kínál előre elkészített szógyűjteményt, ezek olyan témák szerint csoportosítva érhetők el, mint például utazás, ételek, otthon, stb. A szavak tanulása grafikusan történik, az egyszerű piktogramok megkönnyítik a jelentés megjegyzését. Az alkalmazásnak elérhető fizetős verziója, ez korlátlan tanulási időt és bővebb statisztikákat nyújt. Az alap program napi 5 perc intenzív tanulást biztosít, ezt tartják ugyanis a leghatékonyabbnak, emellett szabadon megtekinthetők a témakörök szavai. A leckék a szavak kiejtésén kívül a leírását is gyakoroltatják.

A Quizlet ezzel szemben nem rendelkezik előre összeállított szótárral, itt mi hozhatjuk létre saját gyűjteményünket illetve mások által összeállított tartalmakat is kereshetünk. A szavakat itt sokkal kevésbé jelenítik meg vizuálisan, ellenben fogalmakat és azok magyarázatait is gyakorolhatjuk. Az ingyenesen elérhető verzióból sok hasznos funkció kikerült, így a tesztírás lehetősége is, szabadon a klasszikus szókártyákkal való tanulási lehetőség használható. Ez a két lehetőség leginkább azoknak ajánlott, akik a nyelvtan ismeretében már inkább a szókincsüket szeretnék bővíteni.

Azok, akik a nyelvtant szeretnék gyakorolni, leggyakrabban a Dulingoval találkozhatnak. Ez az alkalmazás ingyenesen is jól használható, az előfizetéssel inkább csak kényelmi funkciókat kapunk, mint a korlátlan hibalehetőség, vagy a reklámok eltávolítása, amiket csak néhány elvégzett leckénként tölt be az alkalmazás.

A programmal negyvennél is több nyelvet tanulhatunk az alapoktól kezdve. A jól összeállított leckékben helyet kap a szókincsfejlesztés, a nyelvtan és kiejtés gyakorlása, és a hallás utáni megértés is, ezutóbbi lehetőségek ki is kapcsolhatók. A személyes célok elérésére ösztönöz a minél hosszabb szériát jutalmazó rendszer is. A Duolingonál minden nyelv leckéit, nyelvtanát szakemberek állítják össze, a hanganyagok felvétele is valódi beszélőkkel történik, a leckék mellett pedig érdekes cikkeket, tanulmányokat is készítenek változatos nyelvi témákban. Elmondható róla, hogy ez talán a ma létező legmegbízhatóbb, ingyenesen is kiválóan használható nyelvtanuló alkalmazás. Az utóbbi néhány évben pedig egyre nagyobb figyelmet szenteltek a közösségi funkciók kialakításának is, így már lehetőség van közös küldetések végzésére a barátainkkal, megoszthatunk mondatokat és egyelőre korlátozottan, de az írásbeli kommunikáció is lehetségessé vált. Ez az alkalmazás mindenkinek ajánlott, annak is aki gyakorolni vagy szinten tartani szeretné már meglévő nyelvtudását, és annak is aki szívesen belekezdene egy új nyelv megismerésébe.

Szakmai szempontból a Duolingo vetélytársa lehet a Xeropan. Ennél is hangsúlyos szerepet kap a tanulási folyamat gamifikációja, itt ugyanis egy időutazási történeten haladhatunk végig A1-es szinttől C1-ig. A leckék ennél is szókincsbővítő, nyelvtani és élő beszéd részekből állnak, itt felvett mondatok helyett egy-egy rövid videóból kell kihallani a kulcsszavakat, megérteni a párbeszédet. Az alkalmazást itt is szakemberek fejlesztik, ez pozitívum, azonban mindössze négy nyelv, angol, német, spanyol és francia tanulható, ingyenesen ezek is csupán tíz óránként öt percig. Inkább azoknak ajánlott, akik hajlandóak nagyobb összeget fizetni azért, hogy valamelyik nyelvet alaposan elsajátítsák. Külön szolgáltatás itt még a nyelvvizsgára való felkészültség mérése, ez a teljesített szintek alapján történik.


A nyelvtanulást segítő alkalmazásokon kívül nagy segítséget jelenthetnek az interneten elérhető szótárak (például a SZTAKI az MTA fejlesztésében), illetve a nyelvtani táblázatokat, magyarázatokat tartalmazó oldalak, melyek a szavak megfelelő ragozásaiban is segítenek. Ezek széles skálájáról egyet emelnék ki, a latintanuláshoz szinte nélkülözhetetlen Latin is simple. Ez is egy online szógyűjtemény, melyben minden szó ragozási táblázatai megtalálhatók, emellet pedig hatalmas klasszikus szöveggyűjtemény, mondatanalizálás és ragozási gyakorló kvíz is elérhető.

Az itt kiemelt alkalmazásokon, oldalakon kívül még sok más módja is van a nyelvgyakorlásnak. Nagyon hatékony lehet például már jól ismert, látott filmek, sorozatok eredeti nyelven való megnézése, könyvek olvasása is, a beszélt nyelvben használt jellegzetes szófordulatokra, kifejezésmódokra, természetes mondatszerkezetekre ilyen módon sokkal könnyebben rá lehet érezni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése