keresés

2023. december 5., kedd

Neonomádok és homeworking


Napjainkra az internet nélkül nem is tudnánk elképzelni életünket. Szerves részévé vált annak, mely körbehálóz minket és a világot. A mobilinternet segítségével pedig otthonunkon kívül hozzáférhetünk a világhálóhoz, hogy képben maradjunk a körülöttünk zajló eseményekkel. Erre épülve akár a munkánkat is megszakítás nélkül tudjuk folytatni, bármikor és bárhonnan.



A mobil hálózatiság jövőképe

A technológia fejlődésével egyre hatékonyabb dolgokkal képesek az emberek előállni. Ilyen például a mobilhálózat esetében is megfigyelhető. A 4G, avagy negyedik generáció a jelenleg legszélesebb körben elterjedt változata a mobilhálózatnak, melyet szinte bárhonnan elérhetünk. Emellett tünt fel nem régiben az 5G, az ötödik generációs hálózat, a 4G továbbfejlesztett változata. Az 5G eleinte hatalmas pánikot okozott az emberek számára. Különböző tévhitek, hiedelmek és félelmek láttak napvilágot, köztük sok, már-már abszurdnak mondható állításokkal. 

Az 5G egy magasabb frekvencián működő, sűrűbb adathálózatot igénylő mobilálózat, melyből következően a 4G-nél vagy annál régebbi verzióknál kiépített hálózatok nem alkalmasak a használatára, ezért egy teljesen új rendszert kellett kiépíteni hozzá.


A neonomádok

A neonomádok nagyobb részt egy vagy annál több munkahelyen dolgozó, szabadúszó munkavállalók. Rugalmas munkaidő jellemző rájuk, munkájukat bárhol és bármikor el tudják végezni, legyen az egy étterem, egy kávézó, nem feltétlenül az otthonuk, bármilyen hely, melyen keresztül tudnak kapcsolódni a webhez mobilhálózat vagy wifin keresztül. Ám első látásra mégsem ilyen egyszerű egy ilyen életstílust kialakítani. A költségvetésre való figyelés valamint a megfelelő állás kiválasztása gondos eltervezést igénylő feladat.

Homeworking



 A másnéven home office-ként ismert foglalkoztatási forma az utóbbi években vált igazán elterjedté. Az eleinte pandémia idején való megoldás mára a fiatalabb, kezdő munkavállalók rugalmasabb munkafeltételeinek igényeit kielégítő, másoknak kényelmesebb alternatívaként szolgál. A neonomád életstílussal ellentétben, a homeworking egy sokkal kötöttebb időintervallumhoz van szabva.  Lényegében a cég, vállalat dolgozói végzik a munkájukat, viszont nem a munkahelyük épületében, hanem otthonaik kényelmében. Ezzel azonban megmutatkozik a legnagyobb hátránya is: a magánélet és a munkaidő összemosódása. Úgy érezheti a munkavállaló, hogy nem tud szabadulni vagy nem tud különbséget tenni mikor is dolgozik és mikor tölti idejét a szabadidős foglalkozásaival, családjával.


Hatásuk a világkörül


A megjelenésükkel, ezek az életmódok érezhetően megváltoztatták a dolgozók szokásait, melyebn az Egyesült Királyság az egyik legjobban súlytott országok közé került. Megüresedett irodakomplexek, akár befejezetlen állapotban találhatóak London közepén, amióta a szinte bárhonnan való dolgozás lehetősége elterjedtté vált. Egy felmérés szerint a londoni munkások 2,3 napot járnak hetente irodába, mely csupán 59%-a a 2020 januárjában mért számoknak.



Mint minden, a neonomád életstílus és a homeworking ugyanúgy rendelkezik pozitív és negatív hatással nem csak fizikailag, hanem lelkileg is. A jövőt tekintve ezek a dolgozói lehetőségek még jobban integrálódni fognak a munkakultúrában, valamint az irodakultúra ennek az új fejezetét viszi tovább.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése