keresés

2023. december 31., vasárnap

Kronologikus hírszemle 2023. Nyár/Ősz

2023. július - 2023 december

m.hvg.hu
Az Egyesült Államok Nemzetközi Kereskedelmi Bizottsága még októberben döntött úgy, hogy az Apple megsértette a Masimo orvostechnikai cég szabadalmát az okosórákba tett véroxigénszint-mérővel. Az Apple-nek ezért ki kellett vonnia az Egyesült Államokban az online és fizikai üzleteiből két modellt, az Apple Watch Series 9-et és az Apple Watch Ultra 2-t. Időközben átmenetileg felfüggesztették a tiltást, de ezzel még messze nincs vége a történetnek
Dec 27, 2023
444.hu
a lap hatalmas befektetését az újságírásba mindenféle fizetség vagy engedély nélkül saját termékeik előállítására használják fel. A New York Times sosem adott engedélyt az OpenAI-nak írásainak fejlesztési célú felhasználására, emelték ki.

A szerzői jogok megsértése címén egyre több keresetet nyújtanak be az OpenAI vállalat ellen. Számos író perelte be a céget amiatt, hogy engedély nélkül használta fel a könyveiket a fejlesztéseihez
Dec 17, 2023
hvg.hu
a Netflix társ-vezérigazgatója elismerte, hogy az adatközlés hiánya miatt korábban bizalmatlanságot teremtett Hollywoodban. Az idei színészi és írói sztrájknak is ez volt az egyik sarkalatos pontja: több jogdíjat követeltek a jobban teljesítő műsorok után
Dec 14, 2023
hvg.hu
Nemrég mutatkozott be a Google új mesterséges intelligenciája, a Gemini, amelyről fejlesztői úgy gondolják, segítségével a Google letaszíthatja a trónról a ChatGPT-t. Ígéretesnek tűnik a fejlesztés, még annak ellenére is, hogy a videóról, amit közzétett róla a Google, kiderült, hogy valójában kamu az egész.

Hiába azonban a Google nagyszabású terve, Európában egyelőre biztosan nem fogja elsöpörni a ChatGPT-t. Az oka ennek igen prózai: az európai adatvédelmi szabályozás, vagyis a GDPR
Dec 11, 2023
24.hu
a tudományra is nagyban hatott a közösségi média szerepének felerősödése. Ma az oktatók, kutatók sokkal jobban számon kérhetők, hiszen ha bármelyik hallgató igazságtalanságot érzékel a tanteremben, azt a nyilvánosság elé viheti. Ezt az eszközt is lehet jól és rosszul is használni, bizonyos esetekben hasznos lehet, máskor ellehetetleníti a szabad gondolkodást és véleménynyilvánítást. Ráadásul a közösségi média arra ösztönöz, hogy mindenki a lehető legrövidebben és leglátványosabban foglaljon állást bonyolult kérdésekben is. Ez pedig aláássa a komplex és árnyalt vélemények megjelenését vagy a párbeszédet, és az öncélú erényfitoktatásnak kedvez
Dec 8, 2023
www.hwsw.hu
A Meta több mint 1,1 milliárd nyilvánosan látható Facebook- és Instagram-képet használt fel a mesterséges intelligencia modelljének betanítására, tehát ha nekünk is van nyilvános láthatóságú Facebook-profilképünk, az is jó eséllyel az Emuban landolt
Dec 6, 2023
www.theverge.com
Google is launching the model in a few ways right now: Bard is now powered by Gemini Pro, and Pixel 8 Pro users will get a few new features thanks to Gemini Nano. (Gemini Ultra is coming next year.) Developers and enterprise customers will be able to access Gemini Pro through Google Generative AI Studio or Vertex AI in Google Cloud starting on December 13th. Gemini is only available in English for now, with other languages evidently coming soon. But Pichai says the model will eventually be integrated into Google’s search engine, its ad products, the Chrome browser, and more, all over the world. It is the future of Google, and it’s here not a moment too soon.
Dec 2, 2023
hvg.hu
A Spotify, és általában a streamelés alapvetően formálja át nemcsak azt, hogy mikor és milyen zenét hallgatunk, de azt is, hogy ezt hogyan címkézzük fel. Márpedig a streamingszolgáltató évről-évre több száz új (al)műfajt kategorizál: az adatbázisában három éve nagyjából 5 ezer különböző műfaji besorolás szerepelt, idén már több mint 6 ezer ilyen címkéje van
Nov 30, 2023
24.hu
"Pár napja egy osztrák jogvédő szervezet az ország adatvédelmi hatóságához fordult, mondván, a fizetős Facebook szembe megy az európai jogokkal, illetve túl sok pénzt követel meg a felhasználóktól. A lépés valóságos lavinát indított el, ugyanis közel 20 régiós fogyasztóvédelmi szervezet nyújtott be közös panaszt a Meta ellen, mondván a cég tisztességtelen és illegális módon kényszeríti rá a felhasználókat arra, hogy beleegyezzenek a nyomon követésbe és a profilalkotásba – ezzel több ponton megsértve az uniós fogyasztóvédelmi jogszabályokat"
Nov 30, 2023
telex.hu

Váratlanul kirúgták, majd visszahívták a világ legmenőbb mesterségesintelligencia-fejlesztő cégének vezérigazgatóját. A háttérben ekkor már egy éve, a ChatGPT megjelenése óta gyűltek a feszültségek a csapaton belül. Az Atlantic oknyomozása az OpenAI viharos mindennapjairól.
Nov 23, 2023
qubit.hu
"AGI alatt olyan mesterséges intelligenciát értenek, amely már nemcsak egy-egy meghatározott feladatra (például képgenerálásra, csetelésre, vagy ezek bizonyos kombinációira) alkalmas, hanem bármit elvégez, amire emberek képesek, akár autonóm módon is. A Q* projektben használt új AI-modell a Reuters forrásai szerint olyan matematikai feladványokat is meg tud oldani, amilyenek eddig kifogtak a nagy nyelvi modelleken.


Ahogy a ChatGPT használata közben is könnyen kiderülhet, a jelenlegi nyelvi modellek arra jók igazán, hogy statisztikai alapon megjósolják, milyen szavak következnek egymás után – ezért gyakran ugyanarra a kérdésre többféle választ generál. A matematikában viszont egy kérdésre csak egy válasz, egy megoldás létezik, ezért másfajta intelligenciát kell igénybe vennie egy modellnek – és itt nem egy számológép képességeire kell gondolni, hiszen az is csak meghatározott műveletekre képes, míg az AGI-nak általánosításra, elméletek megtanulására és megértésére van szüksége.

A Q* projektről az OpenAI nem osztott meg semmilyen információt, de hogy valami készül a cégnél, az Altman legutóbbi beszédeiből is kiderült: a vezérigazgató jelentős fejlesztésekről, fordulópontokról, áttörésekről beszélt, amiket az elmúlt hetekben értek el, de ezek részleteit még nem árulta el, ami sokakban azt az érzetet keltette, mintha az AGI-hoz közelítő megoldásokról lenne szó."
Nov 23, 2023
24.hu
"Az elmúlt napokban sosem látott krízis rázta meg a ChatGPT-vel világhírnevet szerző OpenAI vállalatot. Öt nap alatt három vezérigazgató fordult meg a cégnél, ez idő alatt pedig több száz dolgozó lengette be a felmondását. Egyelőre nem tudni pontosan, mi vezethetett a krízishez, azonban könnyen lehet, hogy az okok túlmutatnak az egyszerű belső hatalmi harcokon."
Nov 22, 2023
www.hwsw.hu
Kirúgták, majd próbálták visszahívni, végül a redmondi szoftveróriásnál kötött ki Sam Altman, miután rendkívül fordulatos napokat élt meg a ChatGPT-t is fejlesztő OpenAI startup
Nov 22, 2023
www.hwsw.hu
Magyarország Ciprussal, Bulgáriával, Portugáliával és Szlovéniával karöltve azon országok között van, ahol a többség inkább a Facebookon vagy más közösségi felületen keresztül jut el egy hírig - ezzel szemben az uniós országok többségében a felhasználók közvetlenül adott hírforrás oldalát vagy mobilalkalmazását keresik fel.
Nov 22, 2023
www.hwsw.hu
Újabb részlet látott napvilágot az Epic Games által még 2020-ban indított antitröszt-per révén, ami a Google és az Apple versenyellenes gyakorlatait vizsgálja digitális appboltjaik és operációs rendszereik kapcsán. A keresőcég egyik vezetőjének tanúvallomása során elhangzott, hogy a Spotify streamingszolgáltatással kötött, eddig nyilvánosságra nem hozott megállapodás lehetővé teszi a cég számára, hogy megkerülje a Google Play Áruház által felszámolt borsosabb jutalékokat
Nov 21, 2023
qubit.hu
Sam Altman, az OpenAI nemrég kirúgott vezére szerint a ChatGPT mögött álló modellek további áttörés nélkül nem vezetnek el az általános mesterséges intelligenciához vagy a szuperintelligenciához. Az MTA múlt heti konferenciáján részt vevő filozófusok is amellett érveltek, hogy jelenlegi formájában az AI nem érhet fel az emberi gondolkodáshoz.
Nov 20, 2023
24.hu
"Egyes szélsőséges antiszemita csoportok egyre nagyobb mértékben kezdték el használni a mesterséges intelligenciát, a radikálisok főleg a zsidó közösségek ellen hergelnek: olyan képeket, videókat, hangfoszlányokat alkot(tat)nak meg, amikkel tovább szíthatják az antiszemitizmust – idézi a CNN Ben Deckert, az online gyűlöletet figyelő Memetica fenyegetéselemző cég vezérigazgatóját.

Szerinte épp az lett volna a meglepő, ha a mesterséges intelligenciát pont a háborúkban nem használják fel, hisz elméletileg az ellenfél megtévesztésére kevés hatékonyabb eszköz áll rendelkezésre. Az FBI és az amerikai belbiztonsági minisztérium már néhány nappal a háború kitörése után figyelmeztette a zsidó, a muzulmán és arab-amerikai közösségeket a közelgő fenyegetésekre, illetve az online térben történő támadásokra."
Nov 17, 2023
hvg.hu
Az egyik lehetőség, hogy az algoritmusok hatékonyabban használják fel az adatokat. A jövőben valószínűleg kevesebb adat is elég lehet a nagy modellek képzéséhez – ezzel mindenképpen nyerni lehet még egy kis időt. És egyébként az MI karbonlábnyoma is csökkenne.

A másik lehetőség, hogy szintetikus adatokat használnak, vagyis a fejlesztők saját maguk állítják össze az adatkészletet, amivel az MI-t tanítani lehet. Emellett szintén egy lehetőség, hogy azokat az adatokat, szövegeket használják fel a modellek, amik még az internet előtt jelentek meg. Ehhez a nagy tudományos kiadókkal kell megegyezni
Nov 16, 2023
www.lakmusz.hu
"Melyek a hamis tartalmak jellemző típusai? Mikor vagyunk különösen fogékonyak a félrevezető információk iránt? Léteznek-e megbízható hírforrások? Hogyan és miket kérdezzünk annak érdekében, hogy megítéljük egy információ hitelességét? Milyen eszközök segíthetnek a tények ellenőrzésében? - többek között ezekben a témákban nyújtanak tanácsokat a Detekto.hu anyagai, amelyek 2023 és 2025 között, négy csomagban kerülnek fel az oldalra."
Nov 16, 2023
kultura.hu
Az olvasás összefügg az iskolázottsággal, polgárosodással. Jellemzően középosztálybeli tevékenység, nálunk azonban hiányzik ez az erős, kulturálisan aktív réteg. Ez a hiány köszön vissza az adatokban. Olyan, mintha két Magyarország lenne, áthidalhatatlan különbséggel. Rá kellet jönnöm, hogy oktatóként, könyvtárosként egy buborékban ülök, ahol mindenki olvas, képben van az irodalommal, szerzőkkel kapcsolatban. Egy másik buborékban viszont ott van egy döbbenetesen nagy tömeg, a hazai lakosság fele, aki soha nem vesz könyvet a kezébe
Nov 15, 2023
telex.hu
Ezek a lépések hasznosak lehetnek, hogy az ember megőrizze legalább a látszatát annak, hogy beleszólhat, ki figyeli meg a neten – és ez egyébként nem is csak a Facebookról vagy a Metáról szól, hanem szinte minden techóriásról, ami adatokért cserébe nem kér pénzt a netes szolgáltatásáért. Azonban a reklámok így nem mennek sehova, csak remélhetőleg kevésbé lesznek relevánsak (értsd: az adatai felhasználásával célzottak) a felhasználónak. Ha teljesen meg akar szabadulni a reklámoktól, akkor viszont vagy fizetnie kell, vagy ott kell hagynia ezeket az oldalakat.

Néhány éven belül talán kiderül, hogy az EU-s szabályozás milyen hatással lesz az internetre és a felhasználók adatainak védelmére, nemcsak Európában, de az egész világon
Nov 13, 2023
g7.hu
Míg a magyar internetezők 95 százaléka használja a Facebookot és csak 39 százaléka TikTokot, a 30 év alattiak kétharmadának le van töltve a TikTok alkalmazás.
Ha a különféle médiumokat korcsoportokkal vetjük össze, a 32 év alatti korosztályhoz az online zenehallgatás és videónézés köthető egyértelműen.
A TikTok népszerűsége kiemelkedő a 8–15 éves korosztályban, közülük a tiktokozók átlagosan napi 80 percet használták az alkalmazást. Ez a korosztály átlagosan csaknem 4 órát okostelefonozott 2022-ben
Nov 12, 2023
24.hu
"Az utóbbi években, úgy látszik, hogy ezen a téren igyekeznek mindent kifacsarni a technológia adta lehetőségekből – felemás sikerrel.  Etikai és jogi szempontból egyaránt meglehetősen problémás terület ez, amelyet tovább bonyolít a szabályozás nehézsége, illetve részben a hiánya is. Nemcsak a zenészeket érinti a probléma: James Dean például 68 évvel a halála után újra főszerepet játszik egy filmben az MI segítségével, de megannyi példát láthatunk arra, hogy halott színészeket hoznak vissza a technológia segítségével. Nem véletlen, hogy a hollywoodi sztrájk egyik sarkalatos pontja az volt: szülessen szabályozás a digitális képmásuk jogait illetően, jelenleg ugyanis szabad a rablás. A jelenségről itt írtunk bővebben."
Nov 11, 2023
telex.hu
Javában zajlik a Google, illetve az anyavállalata, az Alphabet antitröszt-pere Amerikában. A tét hatalmas: ha bebizonyosodik, hogy a cég visszaél a piaci fölényével, az az okostelefonok piacán, és az egész online bizniszben komoly változásokat indíthat el. Az ügy középpontjában az áll, hogy a Google a keresőszolgáltatásának erővel (azaz nagyon sok pénzzel) csinál helyet a piacon, elnyomva a konkurenseket, és ennek végső soron a felhasználók isszák meg a levét
Nov 10, 2023
24.hu
"A 32 gigabájtos belső tárhellyel bíró készülékben egy 13 megapixeles kamera kap helyet, emellett van benne gyorsulásmérő, giroszkóp, valamint mélységérzékelő is. A legfontosabb azonban az, hogy mivel a kütyü ennyire kicsi, képernyő sincs rajta. A vizualizáció ehelyett kivetítéssel működik, írja a Verge.

A készülék felületének nagy részét egy érintőpanel foglalja el, amelyen keresztül különböző utasításokat adhatunk.

A borítás alatt egy kisebb akkumulátor kapott helyet, ami nagyjából 5-6 órányi használati időt tesz lehetővé. A készülék használatához tehát nincs szükség csatlakoztatott okostelefonra, csakúgy mint a legtöbb okosóra, önállóan képes vezeték nélküli hálózatokon keresztül kommunikálni."
Nov 9, 2023
24.hu
"Komoly felháborodást váltott ki az elmúlt hetekben a felhasználók körében az, hogy a Google elkezdte letiltani a reklámblokkolók használatát a YouTube-on annak érdekében, hogy minél több embert tereljenek át a YouTube Premium szolgáltatásra való előfizetésre.

Az Engadget szerint a hirdetésblokkolók fejlesztői már most érzik ennek a lépésnek a hatását, ugyanis pár héten belül több ezer felhasználó távolította el böngészőjéből az addig használt, reklámokat kiiktató szoftvereket. Adatvédelmi szakértők szerint azonban az Európai Unió még útját állhatják a korlátozásoknak, teszi hozzá a hwsw.

Alexander Hanff szakember októberben nyújtott be panaszt az Ír Adatvédelmi Bizottságnak (DPC) a YouTube adblockerek elleni harca ellen, azzal érvelve, hogy a videómegosztó erre kialakított rendszere sérti a magánszféra védelmét és az uniós jog szerint illegális módszereket alkalmaz a hirdetésblokkolók észlelésére.

Mint jelezte, a kliens böngészőjében futó scriptek kémprogramoknak minősülnek, amik engedély nélkül tevékenykednek a felhasználó eszközén."
Nov 7, 2023
hvg.hu
A WeWorköt 2010-ben indították, megosztott munkaállomásokat kínált bérbe szabadúszóknak és apró cégeknek, startupoknak, akiknek nem éri meg fenntartani egész évben irodahelyiséget. A korszellemnek megfelelően laza hangulat és dekoráció, illetve sörcsapok jellemezték ezeket a közösségi irodahelyeket.

Vergődésük egy elbaltázott tőkebevonási kísérlettel kezdődött 2019-ben, a rá következő évben pedig a pandémiára válaszul érkező lezárások és a home office korszaka tett be nekik
Nov 7, 2023
hvg.hu
"A Facebook asztali böngészős változatán kedden megjelent a Meta ajánlata, amelyben havonta fizetendő pénzért cserébe hirdetésmentes közösségi oldalt kínál.

Az, hogy a Facebooknak és az Instagramnak lesz fizetős változata is, még október végén vált biztossá. A Meta közlése szerint a lépésre az európai uniós szabályozás miatt kerül sor. Ezt most is kiemelte a cég abban a felbukkanó ablakban, amellyel a Facebookra belépve találkozhatnak a magyar felhasználók."
Nov 2, 2023
444.hu
"Éveken át az egyik legfelkapottabb netes hoax volt, hogy jön a fizetős Facebook, 2013-ban még cikket is írtunk a jelenségről. A fizetős Facebookot bejelentő posztok és kamulevelek mindig villámsebesen terjedtek az interneten, rengetegen felháborodást meg ijedt reakciót kiváltva.

Hogy mennyit változott a világ, illetve azon belül is a közösségi platformok szerepe, azt elég jól jelzi, hogy 2023 februárjában ugyan tényleg kiderült, jön a fizetős Facebook és Instagram, de ez már alig érdekelt valakit. A magyarázat részben persze az, hogy a Facebook nem lesz mindenkinek fizetős, a felhasználók továbbra is be tudnak lépni majd ingyen is, de az eddig megjelent hírek alapján az előfizető felhasználók több és jobb szolgáltatást kapnak majd.
Azaz várhatóan egy kétszintű rendszer fog kialakulni, ahol látványosan jobb pozícióban lesznek azok, akik hajlandóak havidíjat fizetni a szolgáltatásokért."
Oct 30, 2023
kzsfluxus.hu
"A mesterséges intelligencia és gépi tanulás területe rohamos fejlődésen megy keresztül, egyre több intézmény és szervezet használja ezeket a technológiákat különböző projektekben. Ebben a blogposztban bemutatjuk, hogyan tanítsuk könyvtárunk csetbotját a település történetére, A posztban a GPT Neo nevű modellt használom és bemutatom a fontosabb kódrészleteket."
Oct 25, 2023
www.theverge.com
The biggest reported change, and the one that is already garnering criticism, is a minimum threshold of annual streams for a track before it starts earning royalties. In this scenario, a track would have to earn 5 cents per month in order to be paid or, as MBW estimated, about 200 streams per year. Many indie tracks don’t hit this threshold, and so the pennies those artists would otherwise earn will be diverted to Spotify’s “streamshare” pool. That may not sound like a lot of money, but one source told MBW that when multiplied over the many, many low-play tracks on the streamer, it accounts for tens of millions of dollars. That would instead get distributed to larger artists, who’d get a bigger share of the pooled money
Oct 25, 2023
www.theverge.com
Google is starting to roll out its new “About this image” tool, which aims to provide essential background information and context about images in Google Search. The feature was first announced at Google’s I/O developer conference in May, and now it’s rolling out to English users globally. You can access the feature from the three-dot menu that appears in Search and Google Images results. The search giant is also announcing updates to its Fact Check Explorer initiative and AI-powered Search Generative Experience
Oct 18, 2023
m.hvg.hu
Több mint félszáz brit törvényhozó kéri az élő arcfelismerés leállítását, és ezzel csatlakozik az Európai Unió elképzeléséhez. Az EP még nyáron hagyta jóvá a mesterséges intelligenciával végzett arcfelismerés nyilvános helyeken történő teljes betiltását.
Oct 14, 2023
telex.hu
Az igazán jó minőségű deepfake-ek (MI-vel létrehozott, valósághű képek, videók) generálására használt modellek betanításához pedig szerinte olyan sok adatra és pénzre van szükség még mindig, hogy ez lesz a szűk keresztmetszet, amely miatt a legvalósághűbb képi manipuláció bárkinek még továbbra sem lesz elérhető. Szerinte a kockázatok mérséklése úgy érhető el, hogy az MI által generált képekbe bele kell kódolni, hogy MI-gyártmányok, mintha vízjellel különböztetnénk meg őket.
Oct 12, 2023
24.hu
digitális technika előretörésével egyre kevesebb papírt használunk, a könyvektől a recepteken át a számlákig ma már minden területen egyre gyakoribbak a nem papíralapú változatok. A váltást a technikai fejlődés mellett környezetvédelmi szempontok is indokolják – akárcsak azoknál a cégeknél, amelyek szintén a fenntarthatóság jegyében cserélik le a műanyagot papírra. Mivel az eladott papír közel felét a csomagolóiparban használják fel, a papíreladások nemhogy csökkennének vagy stagnálnának, de még növekedni is fognak a következő években
Oct 12, 2023
www.theverge.com
Search is the biggest business in the business. And for anyone wanting to make it big in search, the fastest way to win is in Safari.
Oct 10, 2023
hvg.hu
"A fővárosi közlekedési vállalat közleménye szerint Budapest több pontján kedvezően változhatnak a lámpaprogramok a BKK, a Budapest Közút és a Google közös projektjének köszönhetően. Az érintett csomópontokban akár felére csökkenhetnek a megállásból és elindulásból fakadó dugók és komolyan mérséklődhet a károsanyag-kibocsátás."
Oct 6, 2023
telex.hu
a Books3-t, amelyben majdnem 200 ezer könyv kalózverzióját lehet megtalálni, és az olyan univerzálisan ismert szerzőkön túl, mint Stephen King vagy Jane Austen, ott vannak többek közt Krasznahorkai László, Nádas Péter és Kertész Imre művei is benne. Ugyan az MI-közösségen kívül a Books3-t aligha ismeri bárki, ott a megalkotása óta nagyon népszerű, így okkal lehet kiakadva bárki, akinek a művei szerepelnek benne. Az ellehetetlenítése viszont így is komoly dilemma, az adatbázis ugyanis pont azért jött létre, hogy ne csak a titkos adathalmazokkal dolgozó gigacégeké legyen a mesterséges intelligencia
Oct 5, 2023
hvg.hu
Egy titkos algoritmussal hajthatta fel az árakat a világszerte kiszállító Amazon. Valószínűleg azért, hogy felmérje: meddig emelheti azokat, mielőtt a konkurensek egy ponton már felhagynak az áremelés követésével.
Sep 27, 2023
hvg.hu
". Ez az assisted living – mondja Perel, vagyis az életünket mindenféle applikációval támogatjuk meg. Ezek között „van olyan, ami megmondja, hogy jussunk el A-ból B-be, milyen tartalmat nézzünk meg következőleg, mit hallgassunk, mit együnk, kivel randizzunk”. A pszichoterapeuta szerint azonban az elsőre ártalmatlannak tűnő technológiai támogatás nagyon komoly fenyegetést jelent a boldogulásunkra nézve hosszú távon.

Az appok által ugyanis minimalizáljuk az életünkben random előforduló helyzeteket, az akadályokat, a megmérettetést, ezáltal csökkentjük a lehetőséget a felfedezésre, a másokkal való spontán találkozásra, a tapasztalatszerzésre, a tévedésre, amelyekből aztán mind tanulva a magabiztosságunkat és az öntudatunkat fejleszthetnénk. „Kíváncsi vagyok, hogy ez mekkora mértékben járul hozzá ahhoz, hogy egyre kevésbé vagyunk képesek megküzdeni az ismeretlennel, a szorongásokkal, a félelmekkel, a váratlan helyezetekkel, amelyek amúgy az emberi létezés részét képeznék” – fűzi hozzá a terapeuta."
Sep 27, 2023
www.hwsw.hu
A hét elején óriási jelentőségű versenyjogi eljárás indult az Egyesült Államokban az Amazonnal szemben, melynek célja, hogy az illetékes bíróság első körben kimondja a jogsértést, melyet követően brutális bírság, de akár strukturális változások is várhatnak a vállalatra
Sep 27, 2023
hvg.hu
"Az elmúlt évek talán legnagyobb változása érkezik a YouTube-ra: a videómegosztó platform több pontján is találkozhatunk a jövőben azokkal az eszközökkel, amelyek mögött mesterséges intelligencia dolgozik.

A cég közlése szerint az egyik ilyen a Dream Screen nevű új funkció, ez a rövid videók készítését segíti. Használatához nem kell mást tenni, mint egy szövegbeviteli mezőbe beírni a megfelelő parancsot, a mesterséges intelligencia pedig legenerálja a kért képet vagy videót, amit aztán beépíthető a saját tartalomba.

Az eszközzel a teljesen új tartalom generálása mellett például megváltoztathatjuk egy rögzített videó hátterét, így gyakorlatilag bármilyen környezetet teremthetünk majd magunknak."
Sep 26, 2023
telex.hu
"Daniel Ek a brit közszolgálati tévének azt mondta, hogy a technológia a zeneszerzésben is használható, de a mesterséges intelligenciát nem szabad arra használni, hogy előadókat személyesítsenek meg a beleegyezésük nélkül."
Sep 26, 2023
24.hu
"Az Európai Unió most a GDPR-törvény után újabb jelentős lépést tesz a felhasználók adatainak védelme érdekében. A múlt hónapban életbe lépett, és várhatóan 2024-től betartandó, elsősorban a technológiai nagyvállalatokat, piaci folyamatokat megcélzó DMA (Digital Market Act), illetve az EU-s állampolgárok védelmét szolgáló Digital Service Act (DSA) okán hatalmas változások várhatók az online térben, ami minden uniós állampolgárt érinteni fog."
Sep 25, 2023
hvg.hu
"el a környezet levegőjét, hogy aztán a benne lévő szén-dioxidot egy kémiai reakció segítségével megkössék. Ezt utána vagy egyszerűen csak tárolják, vagy eladják más iparágak számára, akik hasznosítani tudják azt.

Az ilyen rendszerek egyelőre drágák, ami jelentősen hátráltatja az elterjedésüket. Ezért is van szükség olyan cégekre, mint az Amazon, amelyek befektetnek a technológiába. A befektetésnek köszönhetően fejlődhetnek a rendszerek, amelyek működtetése így végül olcsóbbá és kevésbé energiaigényessé válhat."
Sep 24, 2023
telex.hu
"„Minden dolog annyit ér, amennyit az emberek hajlandóak érte fizetni” -- írtuk két évvel ezelőtt az NFT-kről szóló cikkünkben, és egy mostani jelentés szerint az NFT-k oroszlánrésze egy kanyi vasat sem ér. Az NFT-k 2021-ben még óriási népszerűségnek örvendtek, és józan ésszel felfoghatatlan költekezési és felvásárlási lázat eredményeztek. A nem helyettesíthető tokenek az év augusztusában még 2,8 milliárd dollárnyi kereskedés bonyolítottak le, celebritások nyomtak NFT-ket, Stephen Curry, Snoop Dogg, Quentin Tarantino, Donald Trump, sőt, még Pumped Gabó is beszállt, vagy be akart szállni a piacba.

A dappGambl oldal 73,257 darab NFT-kollekciót vizsgált meg, és kiderült, hogy ezeknek a 95 százaléka 0 ETH, azaz etherium értékű. Azaz semmit sem érnek."
Sep 23, 2023
www.hwsw.hu
A kalózkodás jelenlegi szintje még közel sem éri el az öt évvel ezelőtti szinteket, de a tendencia figyelemre méltó a kutatók szerint. Magyarország 10. helyen a 27 uniós ország közül.
Sep 21, 2023
www.hwsw.hu
Bár a legmodernebb, legfejlettebb gyártást igénylő, okostelefonokban vagy számítógépekben megtalálható komplex rendszerprocesszorok előállítására az ázsiai országban működő gyárak ma még képtelenek, az iparági szereplők a saját példájukon levezetve okkal tarthatnak attól, hogy hosszútávon a kínai gyártás minden fronton veszélyt jelent majd. A Huawei és a hozzá hasonló cégek ugyanis a régebbi gyártástechnológiákkal szerzett know&how-t felhasználva és a felfutó termelési volumeneknek köszönhetően fokozatosan szert tehetnek a fejlettebb chipek gyártásához szükséges tudásra és technológiákra
Sep 21, 2023
telex.hu
A New York-i szövetségi bíróságra kedden beadott dokumentumokban a felperesek azt állítják, a „ChatGPT megsértette a szerzői jogaikat”, az OpenAI pedig egy olyan üzleti vállalkozás, ami a szisztematikus lopásra támaszkodik
Sep 21, 2023
24.hu
"Az időközben X-re átkeresztelt Twitter tulajdonosa ugyanakkor a jelek szerint nem éri be azzal, hogy csak a regisztrált felhasználók töredéke perkál a hirdetőit nagy számban elvesztő platform használatáért, így a napokban belengette, hogy hamarosan eljöhet az időszak, mikor mindenkinek fizetnie kell valamennyit."
Sep 20, 2023
444.hu
A Political Capital rövid időn belül 123 hasonlóan működő álprofilt azonosított, szinte mindegyikük
magyar nevet használ, de az URL-jükben egytől egyig idegen nevek szerepelnek,
a profilképeket a nyár folyamán állították be, 71-nél pont ugyanazon a két júniusi napon,
a képeket kivétel nélkül orosz közösségimédia-oldalakról szerezték
Sep 19, 2023
hvg.hu
Tavaly novemberben például a Google beleegyezett, hogy 391,5 millió dollárt fizet az Egyesült Államok 40 államának a hasonló panaszok rendezésére. Aztán 2023 januárjában beleegyezett, hogy további 29,5 millió dollárt fizessenek az Indiana és Washington által indított két különböző per rendezésére. Jelenleg pedig helymeghatározási perrel áll szemben Texas államban.

A technológiai óriás egyébként nem ismerte el a jogsértést, és továbbra is állítja, hogy a vádak „elavult termékpolitikákon alapulnak, amelyeket már évekkel ezelőtt megváltoztattunk”.
Sep 19, 2023
www.theverge.com
The lawsuits started because SK Broadband wanted Netflix to help cover the expense of partially Squid Game-induced increases in streaming traffic in South Korea. A South Korean court said Netflix is obligated to pay for the increased network demands. SK estimated the popular show had cost it an extra 27.2 billion Korean won, which translated then to about $23 million.
Sep 16, 2023
hvg.hu
egy év alatt körülbelül a tízszeresére nőtt az adathalász támadások körében az olyan „3rd party phishing” támadások aránya, amely során egy köztes felületet is igénybe vesznek arra, hogy az áldozatok bizalmába férkőzzenek, és ellopják az adataikat. A kockázatok csökkentéséhez és a károk megelőzéséhez a szakértők edukációt és szorosabb monitorozást javasolnak
Sep 13, 2023
hvg.hu
1981-ben találkozott Bill Gates-szel, és vezető fejlesztőként csatlakozott a Microsofthoz, a következő évben amerikai állampolgárságot kapott. A Microsoftnál eltöltött két évtized alatt a Microsoft Office csomag részeként az ő vezetésével fejlesztették ki a Word szövegszerkesztőt és az Excel táblázatkezelőt, s ez utóbbi elődjét, a Multiplant is.
Sep 12, 2023
punkt.hu
Az Everypixel Journal által készített tanulmány szerint 2022 óta 15 milliárd mesterséges intelligenciával készült kép született, miközben a fotográfusoknak – az első fénykép elkészültének időpontjától számítva – 150 év kellett ahhoz, hogy ugyanennyi fényképet alkossanak.
Sep 12, 2023
www.theverge.com
ruling found that the Internet Archive’s scanning and lending of books didn’t fall under the protections of fair use law, and an August settlement required it to remove public access to commercially available books that remained under copyright. In addition to affecting the Archive, the ruling cast doubt on a legal theory called “controlled digital lending” that would allow other libraries to offer access to digitized versions of books they physically own — rather than relying on frequently expensive and limited lending systems
Sep 12, 2023
www.hwsw.hu
Bár a dinamikus, mozgó háttérgrafikák ötlete egyáltalán nem új, itt az a nagy ötlet, hogy a háttérkép attól függően ugrik ki és mozog majd, hogyan halad a kurzor a képernyőn. Emellett érkezhet egy opcionálisan választható parallax hatás, ami a felhasználóban térhatású érzetet keltene azzal, hogy a háttérkép lassabban mozog a felette megjelenő ablakokhoz és alkalmazásokhoz képest, ezzel mélységet adva a megjelenítésnek
Sep 9, 2023
telex.hu
bankhasználatunk, a vásárlásaink, az utalásaink egyre inkább digitálisak. Bankkártyával, mobillal fizetünk, internet- vagy mobilbankon keresztül utalunk. Sajnos eközben elég sok veszély is leselkedik ránk. Egyre több

a phishing – az emailes, vagy netes adathalászat;
a smishing – sms-es csalárd támadás;
illetve a vishing (voice + phishing), az adatainkra vadászó, megtévesztő telefonhívás.
A csalók elég ötletgazdagok és kifinomultak, pontosan lemásolnak ismert webshopokat, vagy akár banki felületeket is, így próbálnak fizetéseket, vagy adatokat kicsalni tőlünk
Sep 8, 2023
m.hvg.hu
azzal, hogy bevásárolják magukat a cégbe, azt is biztosíthatják, hogy a számukra nélkülözhetetlen partner nem kerül valamelyik közvetlen vetélytársuk birtokába. Márpedig ez, ha az eddig megjelent hírek igazak, akkor fontosabb a techóriások számára, mint hogy végül mekkora lesz a befolyásuk az újonnan tőzsdére lépő cégben.
Sep 8, 2023
m.hvg.hu
A tét tehát nem kevés. A „kapuőr” címke egyik jelentős következménye a platformok közötti átjárhatóság. Ha az Apple iMessage-jét és a Microsoft Bingjét kapuőrnek jelölik, akkor lehetővé kell tenniük a felhasználók számára a rivális platformokhoz való hozzáférést. A Bing esetében ez azt jelentheti, hogy a felhasználóknak hozzáférést kell biztosítani a Google-hoz, fő versenytársához. Az iMessage esetében pedig együtt kellene működnie más üzenetküldő szolgáltatásokkal.

Ez az interoperabilitásra való törekvés a DMA alapelve. A lényege, hogy megnyissa a technológiai ipart és biztosítsa a tisztességes versenyt. Ha az olyan üzenetküldő szolgáltatások, mint a Whatsapp, a Facebook Messenger vagy az iMessage megnyílnak és együttműködnek a kisebb platformokkal, az lehetővé tenné a felhasználók számára, hogy üzeneteket váltsanak, fájlokat küldjenek és videóhívásokat kezdeményezzenek különböző alkalmazások között.
Sep 8, 2023
kultura.hu
van egy másik nagyon széles csoport, amelyik nagyon leegyszerűsítve azt mondja, hogy azért nem olvas, mert nagyon sokat olvas. Digitális betűt fogyaszt irgalmatlan mennyiségben – és ez egy világprobléma. A digitális forradalom következtében egyetlen nap alatt annyi információt kell feldolgoznunk, mint egy Shakespeare-korabeli embernek egész életében. Nyilvánvalóan az ember mint biológiai lény alkalmatlan erre. Ezért azt a fajta információgyűjtési technikát alkalmazzuk, hogy a rengeteg információból próbáljuk kimazsolázni a nekünk fontosakat. Így olvasunk egy internetes portált is: címeket nézünk, képeket, képfeliratot, vastagon szedett szövegrészt, és ezekből próbálunk valami képet alkotni. Ez a fajta információfeldolgozás az, amit az angol az olvasásnál skimmingnek hív, talán pásztázásnak lehetne fordítani
Sep 8, 2023
www.hwsw.hu
"Az elsődleges cél arról biztosítani a hatóságokat, hogy a Kínai Kommunista Párt nem férhet hozzá, és nem manipulálhatja az európai felhasználók szolgáltatáson belül gyűjtött személyes adatait, mivel azok így Európa határain belül maradnak. "
Sep 3, 2023
24.hu
Kibelezett gyárcsarnokot, bontás előtt álló minisztériumi épületet, évek óta bezárt bisztró belső terét fotózzák végig a Kiscelli Múzeum virtuális leletmentői. A főleg a hetvenes-nyolcvanas évek megmaradt emlékeire fókuszáló munka célja, hogy dokumentálják azokat a művészettörténeti szempontból értékes építészeti és belsőépítészeti alkotásokat, amelyek néhány év múlva talán nyomtalanul eltűnnek majd. Sokuk már csak itt, a virtuális múzeumban létezik
Sep 2, 2023
24.hu
"A hatékony modellek betanításához nagy mennyiségű, nyilvánosan elérhető és engedélyezett forrásból származó információra van szüksége, például blogbejegyzésekre, hírcikkekre, közösségi média bejegyzésekre és egyéb online tartalmakra. Ezen információk jó része azonban személyes adatokat is tartalmaz, például az egyének nevét, elérhetőségét, véleményét vagy preferenciáit.

Mark Zuckerberg cége most azt ígéri, hogy tiszteletben tartja a felhasználók érintettek jogait, és lehetőséget biztosít számukra, hogy tiltakozzanak az adataik generatív MI-modellképzésre történő felhasználásuk ellen.

Erre hozták létre a Meta weboldalán található Generative AI Data Subject Rights elnevezésű űrlapot, amelynek kitöltésével megtagadhatjuk a Metától az adataink használatát, ha pedig már használják, töröltethetjük azokat. Ugyanakkor fontos kiemelni, hogy az űrlap nem vonatkozik azokra az adatokra, amelyeket a felhasználók a Meta saját platformjain generálnak, például a Facebook-kommentekre vagy az Instagram-fotókra."
Sep 2, 2023
telex.hu
A Meta is igyekszik megfelelni a szigorodó uniós követelményeknek, de ezek miatt egyre gyakrabban merül fel, hogy az EU-s felhasználóknak másféle Facebook- és Instagram-élményt kínáljanak – vagy akár semmilyet. A reklámmentes, fizetős változat is ebbe az irányba mutat, ennek a bevezetése is csak az EU-s felhasználók részére merült fel egyelőre
Aug 29, 2023
www.theverge.com
The rise of massive closed algorithmic social networks like Meta’s Facebook and Instagram began eating the web in the 2010s. More recently, there’s been a shift to entertainment-based video feeds like TikTok — which is now being used as a primary search engine by a new generation of internet users.

For two decades, Google Search was the largely invisible force that determined the ebb and flow of online content. Now, for the first time since Google’s launch, a world without it at the center actually seems possible. We’re clearly at the end of one era and at the threshold of another
Aug 26, 2023
444.hu
Leírunk pár sort, rányomunk az enterre, és máris kioktattunk egy vadidegent, vagy elküldtük oda, ahová éppen eszünkbe jutott. Megkönnyebbülten hátradőlhetünk. A másik oldalon azonban ugyanúgy emberek vannak, akik így sérülhetnek.

„Legyél bármennyire is rendben magaddal, egy ilyen támadás akkor is be tud találni” – fogalmaz a szakértő.És akit ma bántanak, abban feszültség gerjedhet. A feszültséget valahol le kell vezetni. És hol lehet ezt a legkönnyebben megtenni? Hát így örökítjük át egymásra a nyomorainkat, és így burjánzik tovább az agresszió is.
Aug 24, 2023
24.hu
A legismertebb szöveg alapú MI, a ChatGPT fejlesztő OpenAI-t is érték már hasonló vádak. Egy 2020-as, a cég által kiadott tanulmány arra utal, hogy egy nagyjából 300 ezer könyvből álló szövegtesten kupálódhatott a világot az utóbbi egy évben lenyűgöző és pánikba ejtő szoftver.

A Meta nem reagált az Atlantic megkeresésére, míg a Bloomberg elismerte, hogy használták a Book3-t, de fogadkozott, hogy a jövőbeli modellek fejlesztéséhez nem fogják alkalmazni ezt az adatgyűjteményt
Aug 16, 2023
www.theverge.com
finally happened, at least according to a new metric Nielsen began using two years ago: linear TV now accounts for less than 50 percent of all TV usage. This probably isn’t a surprise unless you're reading this on the couch while watching the NBC Nightly News. Between YouTube, TikTok, and streaming channels, people have a lot of ways to occupy their video-viewing time
Aug 11, 2023
qubit.hu
Amit az emberek elfelejtenek, az az, hogy maga az algoritmikus előrelépés a kilencvenes évek közepén és végén történt. Tehát ami a ChatGPT-ben van, az nem egy drasztikusan új módszertan. Ami drasztikusan megváltozott, az a tréningelés, vagyis az adatmennyiség, amire szükség volt ahhoz, hogy ezeket a problémákat „feltréningeljék”.. történt egy finom előrelépés, viszont az igazán nagy áttörés az volt, hogy most ekkora adatmennyiségen lehet tréningelni, úgyhogy nekem a sejtésem az, hogy most egy platóra értünk. Megtörtént ez a nagyon nagy ugrás, ez kétségtelen, hogy mindenki megijedt tőle, és most úgy képzeljük, hogy ez így fog menni tovább. Szerintem nem.
Aug 11, 2023
jelenbolajovobe.blog.hu
Míg az általános mesterséges intelligencia (AGI) vagy a kvantumszámítógép valamikori megvalósulásával kapcsolatban általában pozitívak a vélemények, addig a metaverzumról több a szkeptikus, lemondó hang. Nem így Bernard Marr, a világhírű jövőkutató és influenszer, aki öt pontban foglalta össze, miért vár fényes jövő a virtuális világok összességére
Aug 9, 2023
readwrite.com
The IoT is closely related to digitalization. Over the last decade, the digital economy has flourished spectacularly. This trend is expected to continue in the future. The IoT is almost a perfect solution for building digital twins. The trend for more digitalization will likely continue in engineering, construction, and architecture
Aug 7, 2023
hvg.hu
Az MI-motorok már azt is meg tudják mondani, hogy az adott személy mennyire érzi magát jól, vagy mi az ideális munkakörnyezete: a szem és a pupilla mozgásából megállapítható, hogy milyen hangulatban van, milyen a stressz-szintje, vagy hová néz az irodában, mely színek tetszenek neki, és így tovább. Természetesen az így mért adatokból utána az MI nagyon könnyen felépíti az egyénre szabott ergonomikus saját digitális irodánkat
Aug 7, 2023
qubit.hu
nem az a baj a közösségi médiával, hogy buborékba terel minket és elzár a különböző véleményektől, hanem épp az, hogy összekapcsolja az embereket. Az internet előtt ugyanis a fizikai térben, lokálisan osztódtak csoportokra az emberek, mindenféle társadalmi mutató alapján, ami kevesebb lehetőséget adott a politikai-ideológiai konfliktusokra
Aug 6, 2023
telex.hu
Miközben a Twitter trónkövetelői, a Mastonon, a Bluesky, és most úgy néz ki, a Threads is, csúfosan megbuknak, Musk a Twitter teljes átalakítását tervezi X néven, egyfajta univerzális, online fizetéssel is foglalkozó, mindent lefedő közösségi appá változtatva azt, olyasmivé, mint a kínai piacon a Wechat
Aug 6, 2023
www.hwsw.hu
Öt év jogi csatározás után a Meta végül beleegyezett abba, hogy egyértelmű hozzájárulást kérjen az Instagram és Facebook szolgáltatások európai felhasználóitól, mielőtt személyre szabott hirdetésekkel célozná meg őket
Jul 28, 2023
www.hwsw.hu
Jim Zemlin szerint a fizikai világ feltérképezése rendkívül összetett kihívás, amit egyetlen szervezet sem tud egymagában abszolválni, így mindenki számára jövedelmezőbb lehet egy szélesebb körű iparági összefogás. A Meta hozzájárulása érthető a projekt szempontjából, hiszen a térbeli adatok a metaverzum felépítéséhez is fontosak, aminek fejlesztésébe rendkívül súlyos összegeket tol bele a közösségi óriás.
Jul 24, 2023
www.hwsw.hu
A Twitteren egyre nagyobb a nyomás, mióta Musk tavaly októberben lezárta a 44 milliárd dolláros felvásárlást. A milliárdos vállalkozó nem csak a dolgozói létszámot és a költségeket gyalulta le, de közben több alkalommal is változtatott a szolgáltatás szabályzatán és működésén, ami frusztrálttá tette a felhasználókat és hirdetőket egyaránt, ennek hatására a reklámbevételek felére csökkentek, a cég pedig gyakorlatilag a csőd szélén billeg
Jul 24, 2023
www.hwsw.hu
A Twitteren egyre nagyobb a nyomás, mióta Musk tavaly októberben lezárta a 44 milliárd dolláros felvásárlást. A milliárdos vállalkozó nem csak a dolgozói létszámot és a költségeket gyalulta le, de közben több alkalommal is változtatott a szolgáltatás szabályzatán és működésén, ami frusztrálttá tette a felhasználókat és hirdetőket egyaránt, ennek hatására a reklámbevételek felére csökkentek, a cég pedig gyakorlatilag a csőd szélén billeg
Jul 24, 2023
www.hwsw.hu
A Twitteren egyre nagyobb a nyomás, mióta Musk tavaly októberben lezárta a 44 milliárd dolláros felvásárlást. A milliárdos vállalkozó nem csak a dolgozói létszámot és a költségeket gyalulta le, de közben több alkalommal is változtatott a szolgáltatás szabályzatán és működésén, ami frusztrálttá tette a felhasználókat és hirdetőket egyaránt, ennek hatására a reklámbevételek felére csökkentek, a cég pedig gyakorlatilag a csőd szélén billeg
Jul 21, 2023
24.hu
Ennek a lánynak, amennyire látjuk, nincsen senkije. Csak a márkája, a szülei, meg a rajongói vannak – utóbbiak teljesen virtuálisan, ugye. De a szüleivel is egyre nő közöttük a némaság: apa és anya az idő előrehaladtával jóformán többet interaktál a lányával online profiljaik kommentjeiben, közös posztjaiban és megosztásaiban, mint a valóságban, ahol kommunikációjuk többnyire menedzsment-kérdésekben merül ki: mit kell ma fotózni, forgatni, retusálni, posztolni
Jul 21, 2023
www.theverge.com
there’s at least one way to try to find out: by using Google’s “find your email” page. This looks for any Google accounts that are associated with an email address or phone number that you may have entered as a “recovery” account — one that can be used to prove your identity should you lose the password to another Google account
Jul 14, 2023
qubit.hu
"Smith szerint az internet jelentette speciális veszély nem abból fakad, ahogyan az internet és a technológiai szereplők befolyást gyakorolnak az életünkre, hanem hogy egy lényegi kognitív képességet – az odafigyelés képességét – kiszervezzük az internetnek. Kognitív feladatok kiszervezése ugyanis potenciálisan nemcsak azzal jár, hogy elveszítjük önmeghatározási képességünket – amivel soha nem is bírtunk –, hanem azzal, hogy elveszítjük önmagunkat."
Jul 14, 2023
hvg.hu

A friss vád szerint a Google „titokban ellopott mindent, amit amerikaiak százmilliói hoztak létre és osztottak meg az interneten”, ezeket az adatokat pedig felhasználta például a Bard chatbotjának tréningezésére. Emellett a kereset szerint az emberek teljes digitális lábnyomát felhasználta a vállalat, beleértve a szerzői joggal védett műveket is.
Jul 13, 2023
www.hwsw.hu
A Threads európai rajtjának elhalasztása az uniós szabályozás kapcsán máris két olvasatban jelenik meg internet-szerte. A szkeptikusok szerint a DMA-hoz hasonló jogszabályok indokolatlanul hátráltatják az innovációt a régióban, illetve lassítják a fejlődést, míg a mellette érvelők szerint az, hogy az app nem érhető el az EU-ban csak azt mutatja, hogy az új jogszabályi környezet működik és hatékonyan védi az uniós állampolgárokat
Jul 12, 2023
hvg.hu
Az új ingatlanfejlesztéseknek, autópálya-építéseknek már sok régi városrész esett áldozatul. Egy új projektnek köszönhetően tulajdonképpen csak egy VR-szemüveget kell felvennünk, s máris a régi pompájukban láthatjuk a ma már nem is létező házakat, utcákat. Mindez egy olyan innovatív módszernek köszönhető, amelyik gépi tanulást és térképeket használ a régi városrészek 3D-s digitális modelljeinek létrehozásához
Jul 11, 2023
hvg.hu
A legfőbb kihívás most a Meta számára, hogy megtartsa a felhasználókat – intő példa lehet, hogy a ChatGPT kezdeti népszerűsége után már csökken a chatbot iránti érdeklődés. Dolgoznia kell még a Metának a Threads hiányosságain is, például a decentralizált funkciók terén, sok más dolog mellett, ami a Twitteren alapvetőnek számít.

A Meta egy igen megkérdőjelezhető gyakorlatot is bevetett, így akinek nem tetszik az új közösségi oldal, és törölné magát onnan, csak az Instagram-fiókjának törlésével együtt számolhatja fel a Threads-fiókját.
Jul 9, 2023
hvg.hu
Elfogadta Franciaország azt a törvényt, amellyel lehetővé válhat a rendőrség számára, hogy távolról bekapcsolja a kamerát, a mikrofont, a GPS-t bűncselekményben gyanúsítottak telefonjain vagy más eszközein – írja a Le Monde.

A törvény értelmében tehát gyakorlatilag bármihez hozzáférhetnek az emberek telefonjain a hatóságok, láthatják és hallhatják, mit csinál, és hogy hol tartózkodik – mindezt akár valós időben is, felvételt is készítve
Jul 5, 2023
hvg.hu
Az uniós bíróság döntése nyomán a Facebooknak hozzájárulást kell majd kérnie, hogy ilyen típusú hirdetéseket jeleníthessen meg az Unió területén – közvetlenül a felhasználóktól kell majd egyértelmű engedélyt kérniük az adataik feldolgozásához – írja az Engadget.

Mint arról beszámoltunk, januárban óriási, 154 milliárd forintnak megfelelő pénzbírságot is kapott a Meta az EU-tól, miután arra jutottak, hogy a vállalat törvényszegő módon kényszerítette rá a felhasználóira a személyre szabott hirdetéseit, és megsértette a GDPR-t.
Jul 2, 2023
444.hu
Milyen irodalommal álmodnak az androidok és az algoritmusok?” – így szólt a folyóirat Vízválasztó rovatának felhívása
Jun 27, 2023
24.hu
utóbbi években egyre inkább terjedő jelenség neve quittok. Az angol kifejezés a felmondás (quit) és a TikTok nevének összevonásából ered, nagyjából annyit tesz, hogy emberek videóra veszik és megosztják, amint felmondanak, sőt, vannak, akik élőben közvetítik a pillanatot, amikor közlik a főnökükkel, hogy ennyi volt
Jun 27, 2023
www.theverge.com
"Years ago, the web used to be a place where individuals made things. They made homepages, forums, and mailing lists, and a small bit of money with it. Then companies decided they could do things better. They created slick and feature-rich platforms and threw their doors open for anyone to join. They put boxes in front of us, and we filled those boxes with text and images, and people came to see the content of those boxes. The companies chased scale, because once enough people gather anywhere, there’s usually a way to make money off them. But AI changes these assumptions.

Given money and compute, AI systems — particularly the generative models currently in vogue — scale effortlessly. They produce text and images in abundance, and soon, music and video, too. Their output can potentially overrun or outcompete the platforms we rely on for news, information, and entertainment."
Jun 23, 2023
hypeandhyper.com
The Europe Archive made by the Dutch Erik Kessels and the French Thomas Mailaender is a long-term project that aims to reconstruct a collective memory of Europe by presenting their collection of unique artefacts which they have gathered at European flea markets, second-hand and antique shops, and the internet
Jun 21, 2023
hvg.hu
A Meta nemrégiben bejelentett mesterségesintelligencia-alapú beszédgeneráló eszközének képességei lenyűgözők, viszont még a Meta is túlságosan veszélyesnek tartja ahhoz, hogy rászabadítsa a világra. Ez most vagy egy remek marketingfogás, vagy elgondolkodhatunk a jövőn, ami előtt állunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése