keresés

2023. december 5., kedd

Az Application Programming Interface-ek jövője

A digitális környezet egyre gyorsabban fejlődik, és a fejlesztők nagy része úgy gondolja, hogy ilyen rohamos fejlődés mellett az API-ok használata lehet a megoldás arra, hogy tudják tartani a tempót. Miből következtetnek erre? 2022-ben a fejlesztők 63%-a használta többet az API-okat, mint 2021-ben illetve a fejlesztő cégek 75%-a tervezi vagy már előnyben is részesíti az API-ok használatát és fejlesztését.

Az API-ok használatával jelentősen meg lehet könnyíteni a fejlesztés kulcsmomentumait: adatok felvételét, átalakítását, és felhasználását. A fejlesztők vagy fejlesztő cégek lehetővé teszik más fejlesztőknek és más cégeknek a gyorsabb fejlesztést, megújítást vagy javítást, úgy, hogy ebből még plusz profitot is tudnak termelni.

Mi is az API?

Az API, azaz Application Programming interface, egy szoftverközvetítő. Ez lehetővé teszi, hogy két alkalmazás kommunikálhasson egymással szinte azonnal. Az API-ok egy hozzáférhető mód arra, hogy szervezeten belül vagy szervezetek között adatokat lehessen kinyerni illetve megosztani.
Az API-okat nem tudjuk kikerülni, bármikor az interneten fizetünk, Waze-en hallgatunk Spotify-t, Youtube videót nézünk a Telexen vagy otthonunkban okos-eszközökkel kommunikálunk a telefonunkról, API-t használunk. 

Hogy használják/használhatjuk az API-okat?

Esetleg a használatukat egy példával tudom megmutatni legkönnyebben. Találtam egy olyan ingyenes API-t amivel egy olyan adatbázishoz férek, hozzá, ami az összes évben a Nobel díjakról és díjazottakról tárol adatokat. 
Az első sorban lekérem a nobelprize.org-tól az orvostudományi (/med) díjat 2023-ból. Ez a kérés linkként viselkedik, és a linken kapok egy úgynevezett szótárat, ez ide kattintva lehet megnézni.
A 3. 4. 5. és 6. sorban rászűrök a nekem szükséges adatokra, ami a nyertes neve, a kiosztás éve, a díj kategóriája és az indoklás (['en'] arra utal, hogy ezeket az adatokat angol nyelven kérem). Ezután a HTML kódomban lekérem ezeket a szűrt adatokat, és ezt kapom:
Ez egy nagyon könnyű folyamatnak tűnik, és tulajdonképpen ez is a lényege az API használatnak, nem kell újra feltalálni a kereket, szóval, ha valamilyen fejlesztő, már összerakott egy adatbázist vagy egy bonyolultabb programot, akkor a többi fejlesztő használhatja kevesebb esetben ingyen, legtöbb esetben pénzért. Ingyenes API-ok listája.

API-ok monetizációja

Már fentebb említettem, hogy az API-ok profitot is termelhetnek egy cég részére azzal együtt, hogy ezzel valamilyen fejlesztőt segít. Ezt egy bizonyos Token rendszerrel lehet megoldani. Az API-okat host-oló site-ok generálnak a fejlesztőnek egy Tokent (egy egyedi hosszú betű-szám-szimbólum kód), amit a lekérésnél a linkbe be kell a fejlesztőnek illesztenie, és így fér hozzá a keresett információhoz. Ezt a Tokent az API fejlesztői tudják követni, és tudják, hányszor és milyen adatokat kértek le ezt a Tokent használva.
Az API-ok használatánál lehet egy fix összeget fizetni a lekérő fejlesztőnek, és ezzel annyiszor tud adatot kérni az API-tól ahányra ő előfizetett, illetve lehet a Pay-as-you-go, ahol havonta annyit kell fizetned ahányszor adatot kértél le. Mivel attól függ az, hogy mennyit fizetsz, hogy hány user használja az applikációdban az API-t, mindig arányos mennyiséget kell fizetned, mint fejlesztő vagy cég. 

Az API-ok jövője

Egyértelműen észre lehet venni azt a trendet, hogy a fejlesztők egyre több API-t használnak, és publikálnak. Szerintem ez a trend folytatódni fog a Web 3.0-ra való áttérés után, hiszen az API használat segít decentralizálni az internetet. Egyre több ingyenes API lesz elérhető, illetve egyre több olyan API lesz, ahol a machine learning-et használják. 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése