keresés

2019. december 2., hétfő

Facebook veszélyei: képmegosztás

Az emberek nagy része szereti megosztani élete örömteli eseményeit családjával és barátaival
egyaránt. Legyen szó mondjuk egy gyermek érkezéséről, születésnapról, sikeres érettségiről, esküvőről, egy szép nyaralásról, vagy akár egy jól sikerült családi összejövetelről. Nincs ez másként az online platformokon sem, ahol mi is napi szinten találkozunk ilyen tartalmú posztokkal, melyeket mi is szívesen nézegetünk és lájkolunk. De valóban nyugodtan megoszthatjuk ezeket a családi pillanatokat? Egyáltalán mennyire tekinthetjük a közösségi oldalakat biztonságosnak, ha személyes adatainkról, feltöltött fényképeinkről, hozzászólásainkról vagy akár a Messengeren folytatott beszélgetéseinkről van szó?


Az elmúlt éveket tekintve hezitálás nélkül kijelenthető, hogy egyáltalán nem tudnak megfelelő védelmet nyújtani, még a legkörültekintőbb felhasználók számára sem. Elég csak a tavaly kirobbant Facebook- Cambridge Analytica adatbotrányra gondolunk, amelyet követően Mark Zuckerberg Facebook vezérigazgatónak még az Egyesült Államok Kongresszusa előtt is tanúskodnia kellett. Bár ez volt eddig a legnagyobb közösségi hálókat érintő botrány, de már ezt megelőzően is szép számmal lehetet olvasni a felhasználók kárára elkövetett visszaélésekről. Egyik leggyakoribb, amiről hallani lehet, a használók által megosztott képekkel kapcsolatos. Az évek során már többen áldozatul estek a meggondolatlan posztolásuk miatt, és sajnos a figyelmeztetések ellenére még mindig sokan nem törődnek azzal, hogy milyen képeket osztanak meg, és kivel.


Ha egy kép rossz kezekbe kerül

Ha valaki megoszt egy személyes képet a Facebookon számolnia kell vele, hogy esetleg olyan felhasználóhoz is eljut, akihez nem kéne. A Techwalla oldalán olvasható cikkben a következő veszélyekre hívták fel ezzel kapcsolatban a figyelmet. Az egyik talán a leggyakrabban előforduló eset, amikor kisebb vagy nagyobb cégek a közösségi oldalakon található képeket használják fel saját reklámjaikhoz, természetesen a felhasználók engedélye nélkül. Így tette ezt egy cseh üzlet tulajdonosa is, aki egy amerikai család képével reklámozta boltját. Ennél azonban rosszabb helyzetbe kerülhetnek azok a felhasználók, akik képe valamilyen illegális oldalon köt ki, mondjuk egy prostituáltakat közvetítő honlapon, vagy esetleg személyiség tolvajok kezébe kerül. De az is nagy bajt okozhat, ha egy olyan kép kerül fel az oldalra, amin éppen valamilyen illegális tevékenységben vesz valaki részt, mint például a drogfogyasztás. Továbbá arra sem árt ügyelni, hogy alkoholos állapotban ne nagyon fotózkodjunk, mert a későbbiekben egy ilyen Facebookra feltöltött kép rengeteget árthat. Fontos, hogy az otthonunkban vagy nyaralásunkkor készített képeket is körültekintően kezeljük, ugyanis a túl sok információt tartalmazó kép is visszaélésre adhat lehetőséget. Az Observeren megjelent cikk is ezt a témát veszi górcső alá, kiemelve az újonnan megvásárolt lakások kulcsairól posztolt képek veszélyeit.


Gyermekekről posztolt képek veszélyei

A gyermekek biztonságáért a szülők felelnek. A magyar jogszabályok előírják, hogy a szülőknek
védeniük kell a gyermekek jogait, így az ő kezükben van a döntés arról, hogy megosztanak-e képeket róluk közösségi oldalukon, vagy sem. Erről olvashatunk a Pszichoforyou Dr. Gyurkó Szilvia gyermekjogi szakértővel készített interjújában is. Sok szülő sajnos szereti a gyermekéről készült képeket kiposztolni, ami egy olyan felhasználó esetében, akinek több száz ismerőse van, nagyon veszélyes, ugyanis soha nem lehet tudni, hogy az egyik ismerős, akit nem is biztos, hogy olyan jól ismer, nem fogja-e illetéktelen kezekbe juttatni. Több gyermek fotójával éltek már vissza kiberbűnözők, vagy bukkantak fel pedofilok által látogatott oldalakon. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a legnagyobb odafigyeléssel járjunk el, és inkább csak egy zárt csoportba osszuk meg a képeket.


Hogyan védjük képeinket

Számtalan cikkben szolgálnak biztonsági tanácsokkal a közösségi oldalakat használók számára. A PC World egy korábbi cikkében pontokba szedte mire érdemes figyelnünk. Fontos, hogy a lehető legkevesebb személyes információt osszuk meg magunkról, és ügyeljünk arra, hogy kiket jelölünk vissza ismerősnek. Mielőtt feltöltünk egy képet gondoljuk át alaposan, mivel ismerőseink között ott lehetnek munkatársaink, tanáraink vagy akár a főnökünk is. De vigyáznunk kell a közösségi oldalakon vadászó bűnözőkkel, mivel a többségük könnyedén fel tudja törni bármelyik felhasználó oldalát. A fent leírtakat figyelembe véve, okvetlenül érdemes megfontolni a szakemberek által adott tanácsokat, mert ahogy szokták mondani, ami egyszer felkerül az internetre, az ott is marad. 

Források:



Képek:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése